Repase Narex bloku 14,4V/1,5Ah
Moderátor: Moderátoři
Kámošovi truhlářovi opatruju tři sady do šroubováků Hilty. Jsou v nich Samsungy INR18650-25R M, 3S1P, odběr při velkým zatížení hlavičky 32A. Podle datašítu jsou max 25A. Nikdy mu nevydržely dýl než 3 roky a to jsme vždy osadily ten samej typ. Prostě změkly natolik, že s nima nešel zašroubovat pozidrive vrut 3,5 x 60. Repas jsem mu dělal už 2x na všech třech sadách. Mě vydrží NiCd 5-7 let.
Takže zkušenost přesně opačná.
Včera jsem udělal z vodovodní PP roury 32/23 univerzální nabíjecí futrál na SC články. Počet článků - různý dýlky roury. Zaslepovací čepičky pro + a - jsou společný, na různě dlouhý roury se nasunují a zavřou na bajonet.
Na rychlonabíjení by to možná chtělo do roury vyfrézovat oválný chladící otvory ale PP se hrozně při obrábění matlá a na proudy do 0,5A se baterky nehřejou.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Takže od té doby nářadí buď dám zadarmo za odvoz, nebo ho předělám na 18650 či 21700.
Stojí to pár korun a vím, že to nářadí bude fungovat i po 3 měsících ve skříni.
A k té náhradě ni-xx za li-ion. Ony ty různé ni-xx baterky při zátěži razantně padají.
Takže pro zachování stejných vlastností nářadí úplně stačí za 12S dát 3S li-xx. Napětí pod zátěží bude stejný.
Když se dalo do nářadí li-ion se stejnejma voltama, nebo lehce vyšším napětí, tak se kolikrát stalo, že to nářadí schořelo, protože tam nebyl ten pokles napětí s kterým se počítalo.
Proto nikdy nedávat Liion 2P, protože na 2P se motorek upeče, než se to stihne vybít.
A už vůbec ne 4S2P jak píše Celeron, protože to je spálenina, naštěstí se to do krabičky nevejde.
Bože, to je hovadina! Tady někdo neví, co to je řazení 2P. To znamená dvě baterky paralelně!! To by chtělo vysvětlit, jak stejný napětí a dvojnásobná kapacita upeče motor vrtačky než se baterka stačí vybít.samponek píše: Proto nikdy nedávat Liion 2P, protože na 2P se motorek upeče, než se to stihne vybít.
Jestli máš nějaké nářadí na zničení, nasaď 18650 35E 2P, upni desítku nebo lépe třináctku ( pokud to umožňuje) vrták, kus silnýho železa a bez přestání vrtej. Než se to stačí vybít, motor shoří, protože to na x násobnou kapacitu baterie není stavěný, tak prosté to je.
Pokud to nevíš, tak ke spoustě bateriovýho nářadí si můžeš vybrat, jestli třeba 2 Ah a nebo 4 Ah baterku s dvojnásobnou dobou provozu. Rozdíl je jen v tom, že v tý 4 Ah je dvojnásobek článků v zapojení 2P.
Víš co, jdi s těmahle kydama do prodloužených zad.
Rozdělal jse více NiCd baterií od vrtaček ale nikde dvě parlelně nebyly, všechny vypadaly stejně jako na obrázku. Bylo jich tam vždycky 10 x 1.2V. Rozdíl musí být ještě v něčem jiným.Celeron píše: Pokud to nevíš, tak ke spoustě bateriovýho nářadí si můžeš vybrat, jestli třeba 2 Ah a nebo 4 Ah baterku s dvojnásobnou dobou provozu. Rozdíl je jen v tom, že v tý 4 Ah je dvojnásobek článků v zapojení 2P.
Když původní nebyly dva paralelně, je to divný Jednou jsem dal dva paralelně, protože se to tam vešlo, ale byla to chyba, napětí souhlasilo 12.6V ale ihned při první zkoušce vyhořel motorek, začalo se z něho kouřit.
Od té doby dávám jenom po jednom a zatím nic nevyhořelo