Rádiomagneťák JVC RC646

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#16 Příspěvek od xsc »

Já bych tam dal ty NIMH, klidně jen 6xAA, pokud jí bude výdrž stačit. Napětí držej až do vybití, tak jestli kazeťák na 7V jede, nebude s tím problém (normálně se počítalo s poklesem u ZnCl na 1,1V). A nemusíš pak nijak složitě řešit nabíjení.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Myslíš vytisknout na AA trubkovou redukci a vrazit je tam místo C? To by mělo v rámci dýlky obou typů článků a pružin držáku dát a vyšlo na 520 kaček baterky 2,7Ah.
Našel jsem taky nabíjecí NiMH C 3Ah. Ale ty už jsou skoro za dvojnásobek a přírůstek kapacity minimální.
Akorát stále to nabíjení. Asi by stačilo trvalý 0,05C, tedy 130-150mA ale nevím, jestli to nebude na vnitřní zdroj moc, nabíjení + spotřeba rádiomagneťáku. Jenže pak by tam zase musela být Shottka na oddělení baterek, takže zase snížení napájení o 0,3V.
Možná bude nejlepší to nabíjet adaptérem zvenčí přes původní konektor 9V. Ale tý Shottky se stále nezbavím.
Ideální by bylo, kdyby ten konektor pro externí napájení 9V měl spínač a tím by se dalo přepínat nabíjení a provoz a bez Shottky. Musím na to kouknout.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samponek

#18 Příspěvek od samponek »

6ks NiMh type C 1.2V 5000mA jsou bez překupníků za 490, ale nemáš to pro sebe, tak je to asi fuk. :roll:
Jestli škodí úbytek 0.17V na schottky 3040, tak tam dej tranzistory, ty mají při tom odběru úbytek nula celá nic.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Klasika, zase výstřel bez upřesnění výrobce, odkazu. Jak vypadaj PRCácký mAh tu vědí asi všichni. Navíc přímej dodavatel se při odběru 6 ks určitě bude tetelit blahem. :roll:
Jirka

samponek

#20 Příspěvek od samponek »

Přímému dodavateli je to úplně jedno, protože si to napočítá podle kusů, proto píšu 6ks/490, čím vic kusů, tím míň.
kokun

#21 Příspěvek od kokun »

Celeron píše:Majitelka požaduje napájení na baterky.

Akorát stále to nabíjení. Asi by stačilo trvalý 0,05C, tedy 130-150mA ale nevím, jestli to nebude na vnitřní zdroj moc, nabíjení + spotřeba rádiomagneťáku. ...
Jirko - podle toho, co píšeš výše, ani tudy cesta nevede. Budeš trvale "viset" na síti!
V tom případě by pak byl samozřejmě nejlepším (především ekonomickým) řešením síť. adaptér - ale ten jsi už v začátku vylučoval - chceš provoz bez "uvázání se k síti" :roll:
Honza - kokúň

#22 Příspěvek od rnbw »

Neviem ako u JVC, ale vacsinou tie trafa nemaju ziadnu rezervu vykonu. Aby to nebolo zbytocne drahe, velke, tazke.
kokun

#23 Příspěvek od kokun »

Celeron píše:Majitelka požaduje napájení na baterky. Původní je 6 ks malý C monočlánky, dva ve spodním patře, čtyři v horním. Takže 9V napájení. Dnes v primárech neunosný a těch 6 ks nabíjecích NiMh C článků stojí dost peněz. ...
Předpokládám, že majitelka je staršího data narození - tedy "držgrešle".
Pokud se jí už dnes nezamlouvají "primárky" (především kvůli ceně), tak velmi rychle vystřízliví (když ji "natlačíš" na jakékoliv accu + nabíječka => docela velká investice) a ustoupí od požadavku: "nezávislá na síti".
Pořiď jí síť. adaptér (nejlépe transformátorový = za pár peněz) s tím, ať si zakoupí jednu sadu "primárek" a omezí hraní na ně na minimum (jen když půjde na kratší čas třeba na zahradu). Stejně si myslím, že ten rmgf. využívá především doma - a tam ji konektor síť. adaptéru (po zasunutí) automaticky baterky odpojí :roll:
Honza - kokúň

#24 Příspěvek od xsc »

Celeron píše:Myslíš vytisknout na AA trubkovou redukci a vrazit je tam místo C? To by mělo v rámci dýlky obou typů článků a pružin držáku dát a vyšlo na 520 kaček baterky 2,7Ah.
Našel jsem taky nabíjecí NiMH C 3Ah. Ale ty už jsou skoro za dvojnásobek a přírůstek kapacity minimální.
Akorát stále to nabíjení. Asi by stačilo trvalý 0,05C, tedy 130-150mA ale nevím, jestli to nebude na vnitřní zdroj moc, nabíjení + spotřeba rádiomagneťáku. Jenže pak by tam zase musela být Shottka na oddělení baterek, takže zase snížení napájení o 0,3V.
Jo, myslel jsem AA v redukci, délka je stejná. Shottka na oddělení baterek tam asi být nemusí. Většina těhle magneťáků zastrčením síťové šňůry pomocným kontaktem odpojí baterky. Takže ten stačí přemostit odporem a diodou pro nabíjení. Snad trafo dává vyšší napětí. O jeho zatížení bych se tolik nebál, pokud je zdroj měkký, tak se sníží napětí z trafa a tím i dobíjecí proud.
Akorát si myslím, že to stejně skončí trvalým připojením k síti a pak přebíjením baterek. Takže by možná bylo lepší je nabíjet vedle, jak za starých časů, nebo přes ten konektor adaptéru.
kokun

#25 Příspěvek od kokun »

kokun píše:Pořiď jí síť. adaptér ...
Beru z5 ten adaptér - nečetl jsem "pořádně" zadávací příspěvěk (rmgf. má svůj síť. zdroj).
Mně tam tak-nějak "utkvěl ten "adaptér", který jsi už i v něm zmiňoval. :oops:

Ale z důvodů "ekonomie" bych ji stejně "tlačil" do toho (převážně) síťového provozu.
EDIT:
rnbw píše:Vymen tu gumicku a nech si baterie vyriesi sama.
Souhlas :prst:
Honza - kokúň

#26 Příspěvek od DedVseved »

Jaký to má odběr a jak dlouho vydrží hrát kazeťák na jedno nabití. Tři hodiny? Kdysi se brával kazeťák max. na koupaliště a k tomu další sada baterií, aby to vydrželo aspoň celé odpoledne. Za mě to nemá smysl.
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Zahrádkářská kolonie bez elektriky na celý odpoledne. Stále se někdo divíte, proč nabíjecí baterky? :roll:
Jirka

DedVseved

#28 Příspěvek od DedVseved »

Dobře, když už konečně zazněl účel, tak k čemu by se potom měly baterie nabíjet v kazeťáku a ten sebou neustále tahat. Ideální by bylo, mít jednu nebo dvě sady baterií, podle toho jaký to má odběr, ty by si majitelka vždy doma nabila a na zahrádce využívala v kazeťáku.
Celeron

#29 Příspěvek od Celeron »

Tak bys to používal ty, nebo já. Ale nezapomeň, že majitelka je technickej antitalent, 72 let ale stále jezdí autem, takže přeprava rádia není problém.
Nejjednodušší by pro ní bylo zastrčit na noc síťovou šňůru, nebo ten nabíjecí adaptér.
Jirka

DedVseved

#30 Příspěvek od DedVseved »

Jenomže to stále může vydržet jen ty tři hodiny, když by se přehrávala kazeta.
Ještě jeden článek by se tam někde nevlezl? https://www.youtube.com/watch?v=fwmXufvsnSQ
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“