Cívkový magnetofon Uher Variocord 263
Moderátor: Moderátoři
Protože dnes máme v síti oficiálně 230 V, ale skutečné napětí může být dlouhodobě i přes 240 V, asi by neškodilo trafo s odbočkou na primáru, aby motor dostával "svých 220 V", ale to vyšší síťové napětí by ani tak nemělo být na škodu, protože se jedná o hysterezní synchronní motor, a napětí v širokém rozsahu nemá na otáčky vliv.
Už pri prvej oprave som si všimol mierne rozdiely vo farbe smaltovaných drôtov vinutí. Na ľavom vinutí už farba drôtu nie je taká sýta (ako by tepelne preťažená) ako na pravej strane. Či to znamená poškodenie nie je úplne jasné. Jediné, čo som mohol zmerať bol ohmický odpor a indukčnosť vinutia.
Ľavá strana 43,4 Ω, 347 mH
Pravá strana 43,8 Ω, 341 mH
Veľa možností zvýšeného hluku už asi neostáva. Akustický prejav trochu pripomína zvuk rušičky rozhlasu Slobodná Európa. Pravdepodobne budú opotrebené ložiská.
Ložiská boli úplne v poriadku, žiadne vôle, ktoré by vzbudzovali nekľud. Motor som pozorne skompletizoval a na stole pripojil na sieť. Hluk bol rovnaký ako vždy, teda zmes záhadných pulzujúcich ruchov a tvrdého "dunenia" 50 Hz. Hneď musím jasne uviesť, že nikdy nedochádzalo ku kontaktu rotora a statora.
Pri bežiacom motore som skúsil meniť dotiahnutie svorníkov sťahujúcich celok dohromady. Vtedy sa zvuk výraznejšie zmenil. Zistil som, že motor beží o mnoho tichšie, keď sa pohybom držiakov ložísk na obidvoch stranách nájde vhodná poloha. Fyzikálny zmysel zatiaľ prenecháme skúsenejším.
Po nastavení motor beží normálne a je teraz trochu tichší ako dobrý motor v magnetofóne B700.
V magnetofóne je pre motor vymedzené pravouhlé lôžko o rozmeroch 75x90 mm ako pre motory, ktoré poznáme z niektorých mgf Tesla. Motor je typu AEG Typ E75 28/2. Priemer osi má 4 mm.