Lineární zdroj - návod vs kit z Číny
Moderátor: Moderátoři
Lineární zdroj - návod vs kit z Číny
Mám doma do zásoby nějaké takovéhle moduly z Aliexpressu. LM vypadají jako docela civilizované pajcy. Můžu je zkusit nalézt, zapojit a změřit co z nich vlastně leze. Ono nejde jenom o šum naprázdno, ale o další zvlnění při zátěži. Pokud to má krmit něco s proměnlivým odběrem (třeba sluchátkáč), tak i při tom modulovaném odběru.
V zásadě bych ale moc nevěřil elektrolytům a preventivně bych je vyměnil za značkové.
Díky za různé postřehy. Trafo koupím až podle toho, který návod vyberuRuprecht píše:Jaké máš trafo? Ten návod a modul se liší v napájení - návod je napájen jedním vinutím (dva dráty z trafa, jednocestné usměrnění pro každou sekci, potřeba větších kapacit pro stejné zvlnění výstupů), modul symetrickým (tři nebo čtyři dráty z trafa). PSRR operáků je kolem 80dB, nějak moc bych šum samotného zdroje neprožíval když to má živit frekvenční generátor (jaký?)
No a pokud
tak bych se zamyslel kde se vůbec berou, jestli to není vlastním generováním signálu nabo napájením pico. Jestli vznikají v pico nebo ve výstupním bufferu (a co a kde vlastně měříš).z 9V baterie Vpp = 10 mV
Díky za komentář, takto, ten frekvenční generátor jsem postavil podle první verze toho návodu: https://www.instructables.com/Arbitrary ... ry-Pi-Pic/ a ve své naivitě jsem tehdy netušil, že by se k tomu hodil třeba taky zesilovač. Tam se píše o odporech 1%, které se chytře dají do tabulky a pak se poskládají tak, že se defacto zvýší jejich přesnost, což jsem přesně tak udělal (použil jsem nějaké běžné odpory z gme.cz). Nicméně pro příště by mě zajímalo, kde já můžu sehnat .1% přesné odpory? A postavil jsem to teda 8bit. // Zpátky ke zdroji. Měření s 9V baterkou se týká pouze tohoto spínaného zdroje: https://www.aliexpress.com/item/1005003615239248.html a předpokládám, že ta frekvence co z toho leze je z XL6008. Mimochodem na tento zdroj jsem našel i recenzi, kde je i zapojení: https://chinese-electronics-products-te ... odule.html a tady je fotka, jak to měřím: https://imgur.com/a/oCGoB6C // Teda když to shrnu, generátor jsem postavil a funguje (velmi přesný btw), ale je vidět, že je slabý, stačí trochu vyšší frekvence, vyšší zátěž a pod. a místo hranatých vln už tam jsou žraloci. Za druhé jsem postavil spínaný zdroj, ale na výstupu je na osciloskopu vidět nějaká frekvence (viz foto výše) a autor návodu zesilovače ke generátoru tvrdí, že spínaný zdroj mu ten generátor rušil. Čili v plánu mám asi postavit lineární zdroj + zesilovač dle návodu jen s tím, že půjde potenciometrem upravit gain. // Na vymýšlení vlastních obvodů na nepájivém poli nemám potřebné tituly, IQ atdRuprecht píše:Pokud se chceš držet návodu tak je úplně jedno, který z těch zdrojů vybereš. Použitý AD8055 má napájení max. +-6V, takže stejně použiješ 7805 a 7905 (podle návodu) a šum zdroje +-12V tě nemusí vůbec zajímat. Navíc je to 10-bit nebo 8-bit DAC (už máš nakoupené odpory 0,1%?), který bude mít vlastní kvantizační šum kolem -60dB, spíš horší.
Zdroj z návodu i modul z číny budou fungovat podobně a měly by stačit, jejich šum u osmibitu bych fakt neřešil.
Ten osciloskop je do kolika MHz? Máš sondu přepnutou na 10x?místo hranatých vln už tam jsou žraloci
- jardafiala
Doporučuju použít těch šest článků se společným BMS/balancérem a střed pro symetrické napájení vyvést z toho. Nedělat to jako tři plus tři. Mohlo by se stát, že by se jedna trojice vybila dřív a vypla.
Ještě jsou v poslední době oblíbené spínané zdroje. Ne ale ty nejlevnější průmyslové, a musejí být ošetřené dodatečnou LC filtrací. Ta je ale miniaturní a laciná (jde o vf produkty). Kolegové do highend preampů a DACů používají třeba miniaturní zdroje a DC/DC konvertory TracoPower do DPS. S něčím takovým je možné použít jednu v podstatě libovolnou baterku a symetrické napětí z ní vyrobit měničem. Nebude se aspoň napětí měnit podle stavu baterky.
Na Audiowebu je taky vlákno o krmení výkonových zesilovačů spínáky. Dnes už to vyjde na stejné prachy jako trafo a kvalitní kondy a funguje to v některých ohledech líp (žádné artefakty síťové padesátky).
U osciloskopu uvádí výrobce všecko možné, jako třeba bandwith nebo sample rate, ale max. MHz neuvádí, tak nevím. S osciloskopem se teprv učím. Měřil jsem to při 1x, myslel jsem, že je to na menší proudy. Proč přepnout na 10x?Ruprecht píše:0,1% odpory mají v GM, TME, Mouser, Farnell a jinde.
Zdroj z návodu i modul z číny budou fungovat podobně a měly by stačit, jejich šum u osmibitu bych fakt neřešil.Ten osciloskop je do kolika MHz? Máš sondu přepnutou na 10x?místo hranatých vln už tam jsou žraloci