Jak nacpat kartáčový lano do díry svorky?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Jak nacpat kartáčový lano do díry svorky?

#1 Příspěvek od Celeron »

Narazil jsem na nečekanej problém. Kartáčový Cu lano průřez cca 25 mm² složený asi z miliónu velejemných drátků nacpat do 500A kolíkovýho konektoru, co bývají na svářečkách. Lano má pokud je v izolaci průměr cca 8 mm a díra v kolíkovým konektoru je 11 mm, takže to vypadá jako že by to mělo jít dohromady bez problémů. Jenže ouha, po rozholení izolace se z konce lana udělá parádní vějíř průměru skoro 20 mm. 8O A to už nacpat do 11 mm díry jaksi nejde. Nějaká finta na to?
Pocínování nepřipadá kvůli proudům v úvahu, ono by to stejně moc nepomohlo a ani by to pořádně nešlo, ta kartáčovina vede teplo jak divá. Použití nějakýho 300-500W kopyta by spíš roztavilo izolaci kabelu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Jeden drot si ucvakni, omotaj okolo lana pri izolacii a urob uzol. Potom to posun po lane az na koniec.
masar

#3 Příspěvek od masar »

Možná zkusit dutinku pro odpovídající průřez s izolací (>25mm²) navlíknout před odizolováním konce.....(?)
:wink:
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

rnbw píše:Jeden drot si ucvakni, omotaj okolo lana pri izolacii a urob uzol. Potom to posun po lane az na koniec.
Možná bych to ještě vylepšil - POKUD TO TEDA PUDE - při odizolování naříznout izolaci v potřebný vzdálenosti od konce kabelu dokola a ten prsten izolace nesundávat celej, ale jen posunout ke konci - aby zůstal na konci lana a držel sevřený všecky drátky. Tam vodiče těsně vedle tý izolace stáhnout nějakým kusem holýho drátu, aby převzal tu svěrnou funkci toho prstýnku izolace - a ten pak stáhnout úplně pryč. Zůstane oholenej konec lana staženej do cůpku drátem a mělo by to jít zastrčit do toho konektorovýho bázmeku - s tím, že ten stahovací drát se po zastrčení konečku, když už jednotlivý drátky budou držet zastrčený v tom konektoru, může přeštípnout a dát pryč ... Podmínkou je, aby izolace šla z toho lana po celoobvodovým naříznutí stáhnout vcelku ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
petrfilipi

#5 Příspěvek od petrfilipi »

Jj, jak píší všichni - potřebuješ zafixovat konec ještě před tím, než ho odizoluješ. Mě napadlo třeba to z čelní strany trochu pocínovat, pak odizolovat (to už by se nemuselo rozřepit, natáhnout lisovací dutinku trochu dále, zalisovat a zapájenou špičku odstřihnout.

PF
Dekker

#6 Příspěvek od Dekker »

a jak to v tom konektoru je upnuté? pod šroubem?
rezis

#7 Příspěvek od rezis »

Stáhnout stahovací páskou téměř u konce nasunout a stahovačku posouvat nebo když ji utáhneš moc tak střihnout.
Internet - metla lidstva
HF_Tech

#8 Příspěvek od HF_Tech »

No, profík to odizoluje nožem Jokari v potřebné délce a na konci nechá cca 1,5cm izolace, aby se to nerozšklebilo. Pak potřebnou délku omotá samolepící měďěnou páskou a konec čistě ustřihne papouškem a je to.

Rozhodně to necínovat, to si člověk koleduje o vyhoření svorky.
Ivan_01

#9 Příspěvek od Ivan_01 »

HF_Tech píše:samolepící měďěnou páskou
taká existuje ? aj lepidlo je vodivé alebo ako ? Nerýpem, zaujíma ma to.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Ano, aj s vodivym lepidlom. Ale cena je dost hnusna.
HF_Tech

#11 Příspěvek od HF_Tech »

Cena je hnusná u té varianty, co se prodává jako EMC páska a cena je u překupníka na ksicht.
Pak je ještě obyčejná s lepidlem a tu mají i v TME a cena není nijak strašná.

Já jsem toho motal asi kilometr na stínění nějakých bago kabelů pro 1MW měniče. Bez toho byly dráty z nějakého spešl stínění úplně všude. Nějaký zbytek bych asi i našel.
vrky

#12 Příspěvek od vrky »

Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Dekker píše:a jak to v tom konektoru je upnuté? pod šroubem?
Stejně jako u kolíků třífázových zástrček. V díře je v místě šroubků měděnej pásek 0,3 mm aby se tlak šroubků roznesl do větší plochy kartáčoviny.
Jirka

Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

vrky píše:Takhle jsi to nezkoušel?
Jo, nakonec to tak zafungovalo. Ale ta kartáčovina dělá mnohem větší vějíře na malý obnažený dýlce, než klasický tlustodrátkový CYA. Takže jsem si pomohl kónickou frézou a udělal v konektoru větší náběh.
Dík všem, co přispěli.

edit: překvapil mě ten univerzálprůměrovej lis na kabelový oka ve videu. Ten samej znám, ale na každý průměr oka má samostatnej lisovací půlhexagon. S tímhle hrotem jsem to nikdy neviděl.
Jirka

Dekker

#15 Příspěvek od Dekker »

Celeron píše:Stejně jako u kolíků třífázových zástrček. V díře je v místě šroubků měděnej pásek 0,3 mm aby se tlak šroubků roznesl do větší plochy kartáčoviny.
tak pak je jedno zda to má v dutině a nebo ne. Byl to jen dotaz, jelikož občas je to věc, kterou montér podcení a pak se diví když je tam přechoďák a nebo to rovnou upadne jelikož šroubek ty drátky hezky užvejká :D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“