Lineárne LED svietidlo 40W ruší rádio
Moderátor: Moderátoři
Lineárne LED svietidlo 40W ruší rádio
Kúsok ďalej je LED klasicky v objímke E27 a to neruší.
Mám chuť ten zdroj nahradiť kondenzátorom 4uF (samozrejme s ochranným ošetrením pre LED).
Většinou je problém nevhodná dioda paralelně k LED a tlumivce. Měla by tam být nějaká rychlá jako je ES1J. V rámci úspor tam číňan občas dá obyčejné rychlé a pak to ruší jak prase.
Pokud to září po napájecím kabelu, tak pomůže dát na vstupní svorky modrý kondík X1/X2 cca 2N2 a na L mezi kondík a graetz tlumivku zelenou axiální cca 220uH s DC odporem po 5 Ohmů. Pokud se tam dá tlumivka s větším odporem nebo indukčností tak se rušení spíše zhorší.
Vieš to vysvetliť?HF_Tech píše:Pokud se tam dá tlumivka s větším odporem nebo indukčností tak se rušení spíše zhorší.
Mal som svietidlo na stole a k nemu kábel. Kábel som nejak náhodne poprekladal a rušenie takmer zmizlo. Myslel som si, že LC s dostatočnou konštantou musia všetko spoľahlivo potlačiť.
Ináč radíš ako kto tie sietidlá pozná, alebo kto má prehľad o patričných vzťahoch a zákonitostiach. Kto sa s podobnou ducharinou stretáva, popr. napr. vývojár.
V čom je rozdiel medzi obyč. rýchlou, zo starej TV a tou ES1J? Kapacita prechodu, nedostatočná rýchlosť, prekmit po zopnutí...? Našiel by som náhradu na starých doskách z TVP?
Tu diodu ve staré TV nenajdeš. Problém je v tom, že "rychlá" dioda se nestačí včas zavřít a generuje to pak ostré proudové špičky směrem do napájení.
Já jsem si s tím naběhl před nějakým časem, kdy jsem dělal na zakázku zdroj k páskům s napájením z aku od solárů.
Tá E27 určite nemá také "vysielacie schopnosti", ako tá dlhá lineárka, ktorá je v podstate anténou... Tiež mám podobný problém s takým svetlom nad stolom vs. rádiá... Ani 50W COBLED čo mám v stolovej lampe tak neruší. Lineárku musím zhasnúť, lebo nenaladím takmer nič..(signál slabý - 2m pod zemou - suterén baráku)Duvsan píše:Kúsok ďalej je LED klasicky v objímke E27 a to neruší.
Ďakujem Ti za tie hodnoty. To by som bol bez šance. Len mi ešte prosím vysvetli, prečo to rušenie nešlo prebiť masívnymi indukčnosťami.
Vtip je v tom, že měnič typu buck na výstupu téměř neruší, pokud není nějaká totální bota v konstrukci. Důvod je, že proud je na tlumivce a zátěži téměř konstantní. Zato na vstupu jak se spíná a vypíná tranzistor, tak to dělá pěkný bordel. A je tam potřeba dát právě vhodně zvolený PI článek jako filtr
Chtělo by to fotku desky. Ještě může pomoci malá keramika paralelně k LED diodám.
- martinkopp