Lineárne LED svietidlo 40W ruší rádio

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Duvsan

Lineárne LED svietidlo 40W ruší rádio

#1 Příspěvek od Duvsan »

Kúpil som to za 6-7€. Svieti pekne, tu spokojnosť. Dal som ho do dielne. Po dlhšom čase som chcel počúvať rádio a rádio začalo vrčať. Znižovací menič je osadený čipom YT2207A a s minimom súčiastok, ani tlmivka, ani poistka. Skúsil som odrušenie zo starého televízora, ďalej tlmivku 15mH na výstup, prídavný kondenzátor 150uF na výstup za tlmivku, pred tlmivku, bez tlmivky, nepostrehol som zlepšenie. Kde robím chybu?
Kúsok ďalej je LED klasicky v objímke E27 a to neruší.
Mám chuť ten zdroj nahradiť kondenzátorom 4uF (samozrejme s ochranným ošetrením pre LED).
HF_Tech

#2 Příspěvek od HF_Tech »

Takhle to neodrušíš.
Většinou je problém nevhodná dioda paralelně k LED a tlumivce. Měla by tam být nějaká rychlá jako je ES1J. V rámci úspor tam číňan občas dá obyčejné rychlé a pak to ruší jak prase.
Pokud to září po napájecím kabelu, tak pomůže dát na vstupní svorky modrý kondík X1/X2 cca 2N2 a na L mezi kondík a graetz tlumivku zelenou axiální cca 220uH s DC odporem po 5 Ohmů. Pokud se tam dá tlumivka s větším odporem nebo indukčností tak se rušení spíše zhorší.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Když to nepomůže, tak anténa venku a kabel.
Duvsan

#4 Příspěvek od Duvsan »

HF_Tech píše:Pokud se tam dá tlumivka s větším odporem nebo indukčností tak se rušení spíše zhorší.
Vieš to vysvetliť?
Mal som svietidlo na stole a k nemu kábel. Kábel som nejak náhodne poprekladal a rušenie takmer zmizlo. Myslel som si, že LC s dostatočnou konštantou musia všetko spoľahlivo potlačiť.
Ináč radíš ako kto tie sietidlá pozná, alebo kto má prehľad o patričných vzťahoch a zákonitostiach. Kto sa s podobnou ducharinou stretáva, popr. napr. vývojár.
V čom je rozdiel medzi obyč. rýchlou, zo starej TV a tou ES1J? Kapacita prechodu, nedostatočná rýchlosť, prekmit po zopnutí...? Našiel by som náhradu na starých doskách z TVP?
HF_Tech

#5 Příspěvek od HF_Tech »

Tam je zásadní problém, že zapojení typu buck ruší poměrně silně směrem k napájecímu zdroji. Řeší se to na vstupu PI článkem CLC. Ten se musí spočítat.
Tu diodu ve staré TV nenajdeš. Problém je v tom, že "rychlá" dioda se nestačí včas zavřít a generuje to pak ostré proudové špičky směrem do napájení.
Já jsem si s tím naběhl před nějakým časem, kdy jsem dělal na zakázku zdroj k páskům s napájením z aku od solárů.
dred

#6 Příspěvek od dred »

Duvsan píše:Kúsok ďalej je LED klasicky v objímke E27 a to neruší.
Tá E27 určite nemá také "vysielacie schopnosti", ako tá dlhá lineárka, ktorá je v podstate anténou... Tiež mám podobný problém s takým svetlom nad stolom vs. rádiá... Ani 50W COBLED čo mám v stolovej lampe tak neruší. Lineárku musím zhasnúť, lebo nenaladím takmer nič..(signál slabý - 2m pod zemou - suterén baráku)
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Kto chce pocuvat radio, zozenie si zakazanu ziarivku.
Duvsan

#8 Příspěvek od Duvsan »

Takže musím kúpiť. Tak to vidím tak, že si to dám do poznámok na neskôr, keď budem nakupovať a provizórne ten menič nahradím zvitkom 4,7uF alebo menej, ako sa mi podarí naskladať. Do série nejaký odpor, ja neviem, 22-Ohm a za mostík väčší elektrolyt.
Ďakujem Ti za tie hodnoty. To by som bol bez šance. Len mi ešte prosím vysvetli, prečo to rušenie nešlo prebiť masívnymi indukčnosťami.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Protože ho vyzařoval vlastní tvar svítidla, ty LEDky natažený "na dýlku", nevyzařovaly ho přívodní vodiče, který by ty tlemifky zablokovaly ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Duvsan

#10 Příspěvek od Duvsan »

Jedna možnosť, ale silne pravdepodobná. Skúšal som tlmivku 15mH a nič. A obludné cievky už strácajú zmysel. Navyše js. prúd.
HF_Tech

#11 Příspěvek od HF_Tech »

Protože to rušení je na frekvenci vyšší než je SRF tlumivky. Sériová rezonanční frekvence - tam už ta tlumivka netlumivkuje a propouští rušení jako kondenzátor. Při určitých frekvencí naopak rušení může podstatně zvětšit.
Vtip je v tom, že měnič typu buck na výstupu téměř neruší, pokud není nějaká totální bota v konstrukci. Důvod je, že proud je na tlumivce a zátěži téměř konstantní. Zato na vstupu jak se spíná a vypíná tranzistor, tak to dělá pěkný bordel. A je tam potřeba dát právě vhodně zvolený PI článek jako filtr
Chtělo by to fotku desky. Ještě může pomoci malá keramika paralelně k LED diodám.
martinkopp

#12 Příspěvek od martinkopp »

Já měl kdysi podobný problém, světlo rušilo směrem do sítě. Když jsem zkusil led připojit na DC meziobvod lepšího zdroje z PC, rušení bylo mnohem menší (blokovalo mi signál 315MHz). Netvrdím že je to i tvůj problém, ale zkusit to můžeš. Dnes už nevím co tam byl za chip, vyřešil jsem to vyhozením světla.
Duvsan

#13 Příspěvek od Duvsan »

Paralelnú kapacitu tlmivky neprebije blokovací kondenzátor?
Zdroj je osadený čipom YT2207A.
Duvsan

#14 Příspěvek od Duvsan »

Dióda je tam ES1JF. Tlmivku môžem zložiť z dvoch rôznych?
HF_Tech

#15 Příspěvek od HF_Tech »

Dioda bude OK.
Tlumivka je potřeba něco jako co vede GME pod názvem "FASTRON SMCC-221J-02 tlumivka"
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“