Čím natřít (napustit) dřevěné fošny na schodiště.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michal22

Čím natřít (napustit) dřevěné fošny na schodiště.

#1 Příspěvek od Michal22 »

Ahoj všichni,
moje ženská jeden v pátek na týdenní babinec do Itálie.
Chtěl bych jí udělat radost, tak jsem naplánoval výměnu fošen (stupňů, nášlapů) na schodišti z kuchyně do zahrady. Jsou tam ještě původní z nějakého měkkého dřeva, asi borovice, cca 20 let.
Nechal jsem udělat nové stupně z tvrdého dřeva (nevím jistě, co je to za materiál, možná dub? Neplatil jsem to, byla to prostislužba bráchovýho kamoše).
Potřeboval bych vědět, čím to natřít, napustit, než je namontuju. Schodiště je z ocelových profilů, na které se montují tyto dřevěné stupně. Celoročně jsou vystaveny vlivům počasí.
Tak bych potřeboval vědět, co na to koupit, ale navíc by to mělo mít nějakou tmavší barvu - zábradlí okolo je v odstínu Palisandr.
Může někdo poradit, jestli koupit lazuru/barvu/tónovaný lak, nebo něco dalšího?
Díky
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Asi bych to něčím napustil, lak z toho odrbeš kamínkama, když je to na zahradu.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Určitě lazuru, něco jako bejvával LUXOL. Existuje LAZUROL, ale netuším, jestli je to vhodný na nášlapný plochy.

Bejt to teda před 30 a více roky, můj děda by ti na to zfleku doporučil vyjetej volej z motoru auta navrch posypanej jemným křemenným pískem a fakt je, že na chalupě byly borovicový 8cm stupně takhle ošetřený z roku někdy 1972-3 a vyhazovaly se až předloni, když na ně jeden pitomec najel s kolečkem plným mokrýho betonu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Puda
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Puda »

Osvědčil se mi napouštěcí olej Osmo.
Je to sice docela drahé, ale drží to dobře.
Absolutně korektní jedinec s extrémními názory.
martinkopp

#5 Příspěvek od martinkopp »

Pokud nemáš v úmyslu nátěr pravidelně obnovovat, tak se na to vykašli, přínos bude minimální. Snad jen tlaková impregnace, tam potom záleží jak moc nebo málo to firma ošidí.
jenicek

#6 Příspěvek od jenicek »

Olej na to nedávej, bude se to mokrý smekat a Osmo na ven je dost luxus.
Lak na to taky nedávej, venku popraská a jak bylo řečeno, ošoupe se.
Luxol či Lazurol v dnešní době je nabarvená voda, mám ještě starý zásoby cca 30-40 let a to je hustota jak smetana.
Docela dobrý a nijak extrémně drahý jsou venkovní lazury Xyladecor Oversol. V palisandru ji maj naši na oknech a schodech. Jde to donekonečna přetírat, ale myslím, že naposled schody táta přetíral asi po 8 letech.
Dekker

#7 Příspěvek od Dekker »

a co nějaké epoxydy? vím, že na parkety se používá a je dost odolná, ale nejsem v tomto odborník, takže možná ještě zkusit nějakou prodejnou kde snad nebudou pouze podavač, ale i prodavač
Ivan_01

#8 Příspěvek od Ivan_01 »

nenatierať ale namočiť celú dosku do horúceho oleja. Čím černejší, tým lepšie, z auta je to slabota. ideálny je sergej alebo iná ruská lokomotíva :) Nieje to bio eko ale funguje.
maxim

#9 Příspěvek od maxim »

Doporučil bych Xyladecor Extreme, na chatě tím mám ošetřené okenice a schody a po 15 letech bez problémů.
vasekpetr1

#10 Příspěvek od vasekpetr1 »

Michale můžu doporučit Adler Pullex, mám s tím natřeno okolo pergoly už 9 let a pořád drží. :wink:
Je sice trochu dražší, ale spokojenost. V Třebíči ho mají v Ráji dřeva, v Brně mají pobočku v Bosonohách.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jjilek »

Před léty mi doporučila jistá dřevozpracující firma na bruntálsku toto:
https://www.remmers.cz/cs/natery-na-dre ... 4600225001
Používali lazuru na ochranu dřevostaveb do Rakouska.
Osvědčilo se a napouštění dřevěného obložení na fasádě obnovuji jednou za 5 nebo i více roků.
Nejlépe se ale napouštějí nehoblované povrchy. Lazura snáz prosákbe do hloubky dřeva.
jenicek

#12 Příspěvek od jenicek »

Na fórech mě fascinuje, jak všichni dávaj rady bez osobní zkušenosti a šíří svoje domněnky (mnohdy zcela mylný).
Když na to spadne rosa, bude epoxid kluzkej, nehledě na to, že epoxid dělá jednolitou vrstvu s minimálními deformacemi při působení tepla a vlhkosti, kdežto dřevo venku pracuje dokud neshnije.
Radit vyjeťák na schody, tak to je jistá sebevražda až zaprší, nehledě na to, že než se ochoděj, tak všude budeš mít stopy od oleje. :roll:
Jinak když bys na něco používal vyjeťák, tak z náklaďáku aby byl pořádně černej s karbonem, z osobáku to stojí za prd. Aby se hezky natáhl do dřeva, je dobrý do něj přidat trochu petroleje. Tohle jsme aplikovali na plot a stodolu a drží to drahně let. 8-)

EDIT: Pullex i Remmers mám taky vyzkoušený a taky dobrý. Prostě na dřevo na ven jedině tenkovrstvou lazuru. Pullexem kaštanem jsme natírali autobusovou zastávku a Remmers bezbarvej jsme dávali na dřevěný zábradlí v lese a na pergolu u hasičárny. Akorát nevím, jestli mají odstín palisandr, ale to si snadno dohledáš.
p32

#13 Příspěvek od p32 »

Tak nějak. Dokonce doporučovat jakoukoliv lazuru na schody je docela velká hloupost. Po natření schodů se otře i ten olej, takže nic kluzkého tam nebude. Je rozdíl natírat plotek, ohrádku nebo schody. Natírat vždy jen čisté a obroušené dřevo.
Doporučil bych něco od OSMO
Nika
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Nika »

Na plot, pergolu a schodiště k bazénu jsem používala Xyladecor Royal, ale ten se přestal vyrábět, tak od roku 2019 jsme začali s Remmers HK Lasur.
Je to podle mě lepší, vydrží to déle. Letos jsme brali plot podruhé tímto produktem, tedy po pěti letech.
samponek

#15 Příspěvek od samponek »

Souhlas s EKKARem, vyjetej motorovej olej je jistota, všechno ostatní je slabý :D
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“