Zesilovač podle AR z roku 1985 - identifikace keram. kondu
Moderátor: Moderátoři
Setkal se s tím někdo ?
Ukazuje to na poruchu v korekcích, nebo koncových zesilovačích ?
Dělají to oba kanály. Je to 1420.
Asi tak stovka různých dalších příčin, včetně špatného PSRR v kombinaci s měkkým zdrojem. Nepíšeš co to je za zesilovač, jestli to dělá se signálem nebo bez...
Pokud to přestane, je chyba před ním. Pokud to nepřestane, pak to může být v koncovém stupni.
Je to opravdu Zettawatt se symetrickým napájením a DC vazbou z korekcí na potenciometr hlasitosti? Pokud ano, zkontroloval bych DC offsety.
Je přikostřený kovový futrál potenciometru? Respektive všech?
Offset jsem myslel na výstupech všech čtyř operáků (mimo předzesilovače pro gramo, OZ2 má vstup DC oddělenej).
Jednou jeden hoch takto omylem vyrobil ze zesilovače Těremin. Vstup pro dynamickou přenosku hned vedle reprokonektoru...
Při měření podstatně lepší, žádný zákmity, šum, přeslechy, prostě jiná káva.
Ještě jich pár mám.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Každopádně MA1458 nebyl ani v době vzniku moc dobrý nápad. Byly snad desetkrát pomalejší než původní MAA748 s 10pF kompenzací. V tu dobu už navíc byly k mání lepší OZ z NDR. Když už tam tehdy někdo chtěl nacpat dvojité.
To je pravděpodobná příčina, protože přeschlechy tam jsou.ransom píše:Pokud pomohlo tohle, mohlo jít o kapacitní vazbu z výstupu do vstupu. občas to u podobných konstrukcí dělaly nevhodně umístěné konektory a kabeláž k nim, se spoustou nedefinovatelných přeslechů.
.
Jinak mám raději déčka, kmitají pořádně, nejenom trochu.
Samozřejmě pokud chceš z déčka udělat harmonický oscilátor třeba na 14khz, musíš z výstupu na vstup zapojit RC T článek.
Nosná oscilátoru s tím nesouvisí, pouze když ji v určitém mnoství zavedeš do vstupu, tak při kladné zpětné vazbě hlasitost reprodukce poroste a v opačné fázi klesne.
Rozdíl je v tom, že zesilovač s koncem třídy AB se umí rozkmitat třebas na 5-10MHz. Déčko se tak vysoko nerozkmitá nikdy. Spíš v akustickém pásmu nebo někde nad ním, kam dovolí dolní propusti.
Integračním článkem na vstupu prvního OZ by se to nejspíš vyřešilo taky.