Zdroj 24VDC + nabíjení akumulátoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doga

#16 Příspěvek od doga »

HF_Tech píše:Podívej se na PMU-27V155WCCA Delta 151W 27,6V
Má odpojovač a trimr na nastavení dobíjecího proudu.
Za ty prachy nic lepšího neseženeš.
O polovinu levnější verze Meanwellu AD-155B, má to někdo? Jestli je to taky takový žrout.
Cust

#17 Příspěvek od Cust »

Tuším 12 V verzi tohoto zdroje jsem dával do nějakých obecních hlásičů, jelikož origoš zdroje (zapojení alá idiot) do dvou let likvidovali záložní Pb baterky. Už si hodně let nikdo nestěžoval/nevyžadoval opravu, tak bych řekl, že jsou OK.
HF_Tech

#18 Příspěvek od HF_Tech »

Ta DELTA stojí +- stejně jako MEANWELL nebo ten meanwell nakupuješ moc draho.
Já nahrazuju 12V verzi meanwellu 12V DELTOU a zatím spokojenost. Meanwell je takový kurvič akumulátorů. Málo kde s ním vydržely baterky déle než 4roky.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Hape »

doga píše:
HF_Tech píše:Podívej se na PMU-27V155WCCA Delta...
O polovinu levnější verze Meanwellu AD-155B, má to někdo? Jestli je to taky takový žrout.
Já ten zdroj nemám a nikdy jsem ho neměl, ale jestli dobře chápu údaje v datovém listu (neumím anglicky), měl by být příkon zdroje DELTA PMU-27V155WCCA bez zátěže < 0.7W @ 230 Vac, při 100% zátěži potom < 19W @ 115 Vac & 230 Vac.
A asi u něj nepočítej při vybité baterii se zatížením větším, než 4 A. Datový list uvádí: "Maximální kombinovaný výstupní výkon V1 a B+ je 151 W při vstupu 180-264 V, ale při vstupu 90-132 V se výstupní výkon sníží na 136 W.
Například;
151 W; V1: 27,6 V/4 A (110,4 W), B+: 27,1 V/1,5 A (40,6) nebo V1: 27,6 V/5,5 A (151 W), B+: 27,1 V/0 A (0 W).
136 W; V1: 27.6 V/3.45 A (95.2 W), B+: 27.1 V/1.5 A (40.6) nebo V1: 27.6 V/4.9 A (136 W), B+: 27.1 V/0 A (0 W)."
doga píše:Takhle dopadlo mé 10 leté trápeni s inteligentními nabíječkami...
K tomu bastlu nemám nic proti. Já neumím programovat, i když jsem se to pokusil naučit, ale na to fakt nemám hlavu (nebo jsem zvolil špatný přístup), tak jsem sáhnul po hotovém řešení, mnou již zmíněné nabíječce Victron Energy BlueSmart IP65 12V 5A.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jjilek »

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. :roll:
Já bych použil vhodnou UPS-ku, největší cenu dělají právě aku. A UPS-ky bez Aku (vyřazené ale funkční), lze získat za pár šupů.
Stačí z UPS-ky vyvést svorky akumulátoru a máš AKU s nabíječkou.
Naposledy upravil(a) jjilek dne 26 srp 2024, 15:43, celkem upraveno 1 x.
dracekvo

#21 Příspěvek od dracekvo »

Asi tak. Stejně těch 24V musíš vyrábět nějakým zdrojem.
Tak bych před ten zdroj dal normální UPS abylo by to.

A nebo tu olověnou baterkku připojil rovnou na tu 24V větev. Olověná baterie je stejně měká. Tak při nabíjení jí rychle vyskočí napětí a žádný extra velký proud do ní nejde, nebo jen chvilku.
A i ten proud se nechá regulovat tím, že spočítám zátěž těch zařízení a pak ke zdroji přidám nějakou rezervu pro dobíjení.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Hape »

Proč složitě? Já jsem to zkoušel ze dvou důvodů:
1. Vynechat konverzi napětí z 12 V (24 V) na 230 V a zpět, tím snížit ztráty a prodloužit dobu zálohování.
2. Prodloužit životnost baterie při trvalém dobíjení lepším chováním nabíječky k baterii. A také tím, že baterie nebude trpět zvýšenou teplotou od elektroniky uvnitř UPS.

S tvrzením, že olověná baterie je měkká nesouhlasím. Dobrá olověná baterie je tvrdý zdroj a na vybité, při nabíjení, stoupá napětí pomalu. V případě, že jí napětí rychle stoupne a dochází k plynování je zasulfátovaná a zralá na brzkou výměnu.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jjilek »

Hape píše:Proč složitě? Já jsem to zkoušel ze dvou důvodů:
1. Vynechat konverzi napětí z 12 V (24 V) na 230 V a zpět, tím snížit ztráty a prodloužit dobu zálohování.
Stačí z UPS-ky vyvést svorky akumulátoru a máš AKU s nabíječkou.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Hape »

Tak je to jedna z možností, ale zapomněls na ten měnič 12 V (24 V)/230 V, ten by se musel nějak deaktivovat, jinak by si něco z baterie při výpadku sítě zbytečně bral.
A pořád nejsem přesvědčený o tom, že nabíjecí obvody v UPSkách mají něco jako teplotní kompenzaci nabíjecího napětí nebo něco podobného režimu Storage nabíječek Victron, který při trvalém dobíjení omezuje korozi kladných desek Pb akumulátoru. Zatím jsem o podobných funkcích nabíjecích obvodů v popisu UPSek nic nečetl. Maximálně v UPS CyberPower Professional Tower LCD 750VA / 675W, kterou mám doma, je možné nastavit dva režimy nabíjení. Šetrnější pomalé nižším proudem a méně šetrné rychlé nabíjení vyšším proudem.
Na druhou stranu je pravda, že nemám nijak ověřené, že by trvale nabíjená baterie nabíječkou Victron měla delší životnost oproti baterii nabíjené třeba tou UPS CyberPower Professional a třeba je složitější řešení v podobě samostatné nabíječky, baterie a DC/DC měniče opravdu zbytečnou komplikací.
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

UPSky nabíjejí baterku(y) i vypnutý z funkce zálohování, stačí je jen připojit k síti - aspoň teda drtivá většina těch, co jsem měl v ruce to dělala. V takový chvíli při výpadku sítě se jen baterka přestane nabíjet a UPSka nedělá nic.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
OMA50

#26 Příspěvek od OMA50 »

Nelaborujte se zbytečnostmi

zde tenhle zdroj třeba :
https://adiglobal.cz/cz/produkty122:630 ... -odpoj-aku

když si najdeš výrobce ,vyrábí se řada zdrojů které jsou kvalitní stabilní a vyhoví to co potřebuješ než nějaké levné zdroje.

http://www.spower-prod.sk/sk/produkty/zdroje/

jsou to létama prověřené bezobslužné zdroje
Odpovědět

Zpět na „Poradna“