O polovinu levnější verze Meanwellu AD-155B, má to někdo? Jestli je to taky takový žrout.HF_Tech píše:Podívej se na PMU-27V155WCCA Delta 151W 27,6V
Má odpojovač a trimr na nastavení dobíjecího proudu.
Za ty prachy nic lepšího neseženeš.
Zdroj 24VDC + nabíjení akumulátoru
Moderátor: Moderátoři
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Já ten zdroj nemám a nikdy jsem ho neměl, ale jestli dobře chápu údaje v datovém listu (neumím anglicky), měl by být příkon zdroje DELTA PMU-27V155WCCA bez zátěže < 0.7W @ 230 Vac, při 100% zátěži potom < 19W @ 115 Vac & 230 Vac.doga píše:O polovinu levnější verze Meanwellu AD-155B, má to někdo? Jestli je to taky takový žrout.HF_Tech píše:Podívej se na PMU-27V155WCCA Delta...
A asi u něj nepočítej při vybité baterii se zatížením větším, než 4 A. Datový list uvádí: "Maximální kombinovaný výstupní výkon V1 a B+ je 151 W při vstupu 180-264 V, ale při vstupu 90-132 V se výstupní výkon sníží na 136 W.
Například;
151 W; V1: 27,6 V/4 A (110,4 W), B+: 27,1 V/1,5 A (40,6) nebo V1: 27,6 V/5,5 A (151 W), B+: 27,1 V/0 A (0 W).
136 W; V1: 27.6 V/3.45 A (95.2 W), B+: 27.1 V/1.5 A (40.6) nebo V1: 27.6 V/4.9 A (136 W), B+: 27.1 V/0 A (0 W)."
K tomu bastlu nemám nic proti. Já neumím programovat, i když jsem se to pokusil naučit, ale na to fakt nemám hlavu (nebo jsem zvolil špatný přístup), tak jsem sáhnul po hotovém řešení, mnou již zmíněné nabíječce Victron Energy BlueSmart IP65 12V 5A.doga píše:Takhle dopadlo mé 10 leté trápeni s inteligentními nabíječkami...
Já bych použil vhodnou UPS-ku, největší cenu dělají právě aku. A UPS-ky bez Aku (vyřazené ale funkční), lze získat za pár šupů.
Stačí z UPS-ky vyvést svorky akumulátoru a máš AKU s nabíječkou.
Tak bych před ten zdroj dal normální UPS abylo by to.
A nebo tu olověnou baterkku připojil rovnou na tu 24V větev. Olověná baterie je stejně měká. Tak při nabíjení jí rychle vyskočí napětí a žádný extra velký proud do ní nejde, nebo jen chvilku.
A i ten proud se nechá regulovat tím, že spočítám zátěž těch zařízení a pak ke zdroji přidám nějakou rezervu pro dobíjení.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
1. Vynechat konverzi napětí z 12 V (24 V) na 230 V a zpět, tím snížit ztráty a prodloužit dobu zálohování.
2. Prodloužit životnost baterie při trvalém dobíjení lepším chováním nabíječky k baterii. A také tím, že baterie nebude trpět zvýšenou teplotou od elektroniky uvnitř UPS.
S tvrzením, že olověná baterie je měkká nesouhlasím. Dobrá olověná baterie je tvrdý zdroj a na vybité, při nabíjení, stoupá napětí pomalu. V případě, že jí napětí rychle stoupne a dochází k plynování je zasulfátovaná a zralá na brzkou výměnu.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
A pořád nejsem přesvědčený o tom, že nabíjecí obvody v UPSkách mají něco jako teplotní kompenzaci nabíjecího napětí nebo něco podobného režimu Storage nabíječek Victron, který při trvalém dobíjení omezuje korozi kladných desek Pb akumulátoru. Zatím jsem o podobných funkcích nabíjecích obvodů v popisu UPSek nic nečetl. Maximálně v UPS CyberPower Professional Tower LCD 750VA / 675W, kterou mám doma, je možné nastavit dva režimy nabíjení. Šetrnější pomalé nižším proudem a méně šetrné rychlé nabíjení vyšším proudem.
Na druhou stranu je pravda, že nemám nijak ověřené, že by trvale nabíjená baterie nabíječkou Victron měla delší životnost oproti baterii nabíjené třeba tou UPS CyberPower Professional a třeba je složitější řešení v podobě samostatné nabíječky, baterie a DC/DC měniče opravdu zbytečnou komplikací.
A kutilmile - nelituju tě
zde tenhle zdroj třeba :
https://adiglobal.cz/cz/produkty122:630 ... -odpoj-aku
když si najdeš výrobce ,vyrábí se řada zdrojů které jsou kvalitní stabilní a vyhoví to co potřebuješ než nějaké levné zdroje.
http://www.spower-prod.sk/sk/produkty/zdroje/
jsou to létama prověřené bezobslužné zdroje