Čím natřít (napustit) dřevěné fošny na schodiště.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#16 Příspěvek od Cust »

samponek píše:Souhlas s EKKARem, vyjetej motorovej olej je jistota, všechno ostatní je slabý :D
Jo, ale chce to ten z náklaďáku, ale ten zase nebude ladit k zábradlí palisandr. :?
rudolf02

#17 Příspěvek od rudolf02 »

Xyladecor Tinova jasná volba, severská zkušenost, 12 let životnost. Já s tím natřel sušený smrkový plaňky na plot a po dvou letech .....
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Naši dědkové a pradědkové na tvrdý dřevo nic nepatlali a to dřevo vydrželo na dešti 80 i více let. Akorát zčernalo.

Jo, a ještě jste zapoměli na karbuli ze starý receptůry, ta je ještě mnohem lepší než olej ze sergeje a navíc je prokazatelně karciogení, takže bude držet ze všeho nejlíp a nejdýl. :lol: Viz železniční pražce na různých vlečkách a lokálkách, co pamatujou ještě starý mocnářství. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jirkati

#19 Příspěvek od jirkati »

Jednou z mnoha možností je podívat se třeba na stránky Artisan.cz, případně tam zajít na konzultaci. Když jsem stavěl pergolu, tak jsem si tam nechal poradit a po pěti létech je povrch smrkových dřevěných prvků prakticky netknutý.
Mají tam celé kompletní řady pro jednotlivé vrstvy ochrany různých druhů dřeva, to není jen o napatlání jedné věčné vrstvy.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od asdf »

Já kdysi dělal sušák na prádlo z prkýnek. Asi třikrát jsem je napustil nějakým mořidlem. Pak jsem je třikrát vzal lazurovacím lakem. Je to asi už dvacet let na sluníčku a je to pořád jako nové. Ale nechodí se po tom a ani na to neprší, tak nevím.
Ivan_01

#21 Příspěvek od Ivan_01 »

a ešte, surové drevo sa dá namoriť roztokom hypermangánu, to drží ako helvetska víra :)
Otkundes

#22 Příspěvek od Otkundes »

Vzpomínám si, když jsem začal chodit do školy, ve třídách jsme měli prkenné černé podlahy. Ani jsme se snad nepřezouvali. Školník je po vyučování zametl rýžovým koštětem a o prázdninách natřel olejem.
No, a na nátěr dřevěné budovy vidové hlásky, jsme na vojně používali karbolineum. To byl smrad! Ale dalo se na to zvyknout a časem to vyčpělo...
martinkopp

#23 Příspěvek od martinkopp »

Není až tak podstatné kterým prostředkem se to natře, mnohem větší význam má te nátěr pravidelně obnovovat.
kokun

#24 Příspěvek od kokun »

Michal22 píše:... tak jsem naplánoval výměnu fošen (stupňů, nášlapů) na schodišti z kuchyně do zahrady. Jsou tam ještě původní z nějakého měkkého dřeva, asi borovice, cca 20 let.
...
Jen malá - technická:
Borovice (ač je to jehličnan) není měkké dřevo, ale tvrdé. Ještě tvrdší (opět jehličnan) je modřín.
Z listnáčů se mezi tvrdá dřeva řadí např. dub; buk; jasan; anebo třeba habr.
Z cizokrajných dřev je to třeba teak.

Ale ty už máš nášlapy hotové - i když nevíš z čeho. Zeptej se jejich původce, abys věděl z čeho jsou (když to sám - podle jejich povrchu - nepoznáš) :roll:
Honza - kokúň

#25 Příspěvek od p32 »

Psal

Kód: Vybrat vše

původní z nějakého měkkého dřeva, asi borovice, cca 20 let.
Nechal jsem udělat nové stupně z tvrdého dřeva
Polovina rad je na ošetření (napouštění) měkkého smrkového dřeva. Myslím si, že si už poradil a má to hotovo. Trochu slušný majitel si to nechá dělat z borovice nebo buku podle stavu konta platícího.
martinkopp

#26 Příspěvek od martinkopp »

Borovice, modřín, smrk, jedle patří jednoznačně mezi měkké dřeva. Máloco je měkší než borvice :-)

Co se týká životnosti v běžných venkovních podmínkách, jsou na tom v reálu všechny uvedené měkké dřeviny víceméně podobně, navzdory různým lidovým pověrám a radám odborníků typu strejda děda nebo Přemek Podlaha. O něco málo vyšší životnost je u modřínu, nicméně má to spoustu podmínek (nesmí obsahovat běl, středové řezivo apod.) a je to dáno vyšším obsahem pryskyřice. Ta je ale v dřevu rozložena velice nerovnoměrně, takže na to není příliš spoleh. Záleží na spoustě faktorů jež nemáte šanci předem zjistit typu nadmořská výška, druh půdy, množství srážek, umístění konkrétního stromu v lese, jeho stáří apod. To co zde uvádím je takový obecný průměr. Dřevo je přírodní materiál, takže jsou samozřejmě možné výkyvy na obě strany. Domněnka o mnohem vyšší životnosti modřínu a borovice je dána spíš přirozenou barvou dřeva kdy není v silách běžného smrtelníka odlišit tvrdou hnilobu od zdravého dřeva jako napřiklad u smrku. Životnost na trhu běžně dostupné borovice je stejná nebo nižší než u smrku. Buk ve venkovních podmínkách má naprosto nejkratší životnost z uváděných dřevin, je prakticky nepoužitelný. Zato dub to je něco úplně jiného a nic z výše uvedeného se s ním nemůže srovnávat.

Podotýkám že uvedené platí pro řezivo vystavené venkovním podmínkám bez jakékoliv ochrany, impregnace apod. a pro v ČR běžně rostoucí a dřeviny a z něj standartně vyrobeného a dostupného řeziva. V interiéru, ve vodě, po specifickém výběru řeziva apod. vypadá situce s životností jednotlivých dřevin mnohdy úplně jinak.
jenicek

#27 Příspěvek od jenicek »

Konečně někdo, kdo neplácá a ví! :wink:
U toho buku na ven jsem se fakt nasmál...
Ale tak to holt na internetovejch fórech chodí :roll:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“