Tranzistorový NF generátor Tesla 12XG036

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jjilek »

Také mám tenhle generátor v regálu, nepoužívám jej. Pokud by měl někdo zájem, tak se ozvěte.
eleferner

#17 Příspěvek od eleferner »

Dostala se mi do rukou kompletni dokumentace ke 12 XG 036, tedy vcetne popisu, serizeni, navodu, rozpisky materialu, vykresu apod., celkem zhruba 50 stran. Ma smysl ji scanovat?
JirkaZ

#18 Příspěvek od JirkaZ »

Scanoval bych podstatné věci, bez kterých se při příp. opravě apod. nelze obejít (nebo jen těžko).

Tzn. především blokové a detailní schéma, pokud tam nejsou hodnoty tak i rozpisku, dále popis funkce či nastavení (jestliže tam jsou nějaké neobvyklosti).

Pořadí důležitosti tak, jak jsem to napsal.

Jinak nějaký smysl má většina starých věcí, to by totiž jinak nemusely být archivy, knihovny, muzea atd.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Otkundes

#19 Příspěvek od Otkundes »

elefemer:
Myslím, určitě ano. A celý. Jak vyplynulo z diskuze, těch návodů k přístroji moc mezi techniky není a situace se s přibývajícím časem asi nezlepší. Každý zájemce o informace k přístroji, může z návodu potřebovat něco jiného, nejen schéma a soupisku součástek.
Sám jsem informace o přístroji též kdysi neúspěšně sháněl.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

eleferner píše:Dostala se mi do rukou kompletni dokumentace ke 12 XG 036, tedy vcetne popisu, serizeni, navodu, rozpisky materialu, vykresu apod., celkem zhruba 50 stran. Ma smysl ji scanovat?
Jestli nemáš možnost, umím skenovat na A4 skeneru i větší předlohy (po kouskách a pak scelovat), čistit a překopávat do pdf. Než dobroseři zavřeli Raupenhaus, byly některý moje skeny i na něm ... Předlohu samozřejmě nepoškozenou vracím.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Karle, a když Ti něco pošlu z barevnýho A3 Brothera, v jakým rozlišení a formátu to chceš? Pro sebe to dávám přímo v PDF na flešku. Přímo na flešku to umí asi ještě tiff, přes PC asi i další ale to bych se uběhal, scaner mám ve vedlejší místnosti.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Pro čištění a následný spojování černobílejch předloh (výkresy, schémata, ale i starej tisk návodů pomocí nejrůznějších rozmnožováků typu cyklostyl a podobně, kde bylo hodně častý patkový písmo "pica" nebo "technopica" používaný v tehdejších psacích strojích) je nejlepší barevně skenovaná bitmapa (.bmp), barva aspoň 8bitová a rozlišení minimálně 300dpi, lepší je 400 nebo až 600dpi. Já vím, je to vražda na kapacitu paměti, ale s tou bitmapou se dá nejvíc čarovat a výsledky z ní jsou nejlepší. Následně to pak samozřejmě komprimuju, buď přímo do .pdf, nebo nejdřív (větší komprese) do .jpg/.jpeg nebo .gif a z nich pak do .pdf. U vyčištěnejch obrázků už pak .jpg/.jpeg komprese nemá co zprasit, i když i tak někdy udělá pruhovaný moaré v obrázcích, který mají v originále barvu tištěnou rastrem jako starej novinotisk ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
rudolf02

#23 Příspěvek od rudolf02 »

Tento generátor používáme v bastlu. Sice courá stabilita kmitočtu, ale je ideální při kontrolách stability zesilovače pro různé kmitočty a velikost signálu. Jeho výhodou je rozsah 20Hz až 20kHz bez přepínání rozsahů. Je také dobrý k "testům beden na ucho" s pomocí slušného zesilovače. Podobně i k náslechu různých korekcí, opět na ucho.
Znovu opakuji, dle potřeby lze projet celé akustické pásmo, rychlost je dána rychlostí otáčení knoflíku.
Něco jiného je postupné přesné měření na přístrojích, něco jiného rychlá orientace. Například spodní rozsah beden, kdy signál je stále OK ale bedýnka už jaxi nemá dech. Nebo který zesík si nejlépe rozumí s kterou bednou.
eleferner

#24 Příspěvek od eleferner »

Dokumentace je ke stazeni zde.

Klicova slova:
Tesla Strašnice, 12XG036, 12 XG 036, generátor, technické podmníky, datasheet, návod, seznam součástek, schéma, transistorový nf. generátor 30 Hz až 20 kHz
Alex_mem

#25 Příspěvek od Alex_mem »

Vidím, že je to velmi staré téma.
Ale budu doufat ve štěstí.

Teď mám takový generátor.

Stupnice měřiče frekvence reaguje na výběr rozsahů a změn frekvence.
Správně zobrazuje hranice rozsahu.

Na výstupech ale nic není.

Montáže zařízení je zatraceně matoucí.
Bez schématu to nedokážu zjistit.

Možná do dnes někdo má dokumentaci?
Všechny odkazy na webové stránky již nefunkční.

Budu moc vděčný za radu a pomoc.
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Ty elefernerovy odkazy z loňskýho září ale fungujou!!!
Alex_mem

#27 Příspěvek od Alex_mem »

EKKAR píše:Ty elefernerovy odkazy...
To je moje chyba.
Mám generátor 12xg032k

Mám obecný popis.
Ale potřebujeme schéma. A nejlépe dokumentaci oprav.
Přílohy
12xg032.jpg
12xg032.jpg
masar

#28 Příspěvek od masar »

Alex_mem píše:...Stupnice měřiče frekvence reaguje na výběr rozsahů a změn frekvence.
Správně zobrazuje hranice rozsahu...
Jen pro upřesnění pojmů - stupnici má měřidlo výstupní úrovně. Zobrazovač kmitočtu (displej) není stupnice.
Z blokového schema vyplývá, že problém je ohraničen na červeně označené díly. I bez podrobného schematu lze provést nějakou diagnostiku. Začal bych změřením přítomnosti signálu generátoru ve zdířce "Výstup 0dB Ri=600Ω" (na zadním panelu) a dále pak na běžci potenciometru "Úroveň".
Pokud tam signál je přítomen, pak je problém lokalizován v zesilovači Z5 nebo Z6 a pak teprve může být potřebné podrobnější schema.
:wink:
Přílohy
blokové schema.png
blokové schema.png
Alex_mem

#29 Příspěvek od Alex_mem »

masar píše:problém je ohraničen na červeně označené díly.

Díky za radu.
Navrhuji pokračovat v diskuzi v tématu "Sháním schéma na generátor 12XG032 a měřič 12XN084"

[/url]http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=15745[url]
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“