Toto je stav u několika zdrojů po výměně všech elytů. Původně jsem to přičítal některému z elektrolytů, ale nakonec jsem zjistil že i po výměně všech to stejně nepomůže. Zajímavé je že ty zdroje dávají půlku něpětí co mají.samponek píše:Nebo nic neměřit a preventivně vyměnit všechny kondy, budou starý vyžilý a pak se to rozjede.
náhrada pulzního zdoje sítovým trafem.
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
samponek píše:To tak má být.radioelectrum píše:. Zajímavé je že ty zdroje dávají půlku něpětí co mají.samponek píše:Nebo nic neměřit a preventivně vyměnit všechny kondy, budou starý vyžilý a pak se to rozjede.
samponku, proboha co kouříš za matroš?
Ty zdroje by snad měli dávat přesně tolik, kolik mají v popisu práce, a ne jen půlku!
Prostě tam jsou podle mých zkušeností elyty s vysokým ESR co nepoberou špičky z usměrňovače (hlavně ve větvi napětí co se stabilizuje přes ten optočlen), a ty nevyfiltrované špičky už ovlivňují přes optočlen primární stranu zdroje, která dostává povel: "uber, je vysoké napětí na výstupu" , ač tam ve skutečnosti jsou jen špičky a chybí tam v celé ploše masa toho DC. Kreslívával jsem to ve škole na tabuli žákům jako vodorovnou plnou plochu na ležato položenou křídou
Vašek
Na regulaci napětí mají vliv kondy C33 a C34 (jestli jsem ty "mrňky" dobře přečetl), z kterých se odebírá referenční napětí pro regulační smyčku, a jejich schopnost dobře filtrovat. Pokud tomu tak není, platí co jsem psal výše.
V poslední době je tento projev u zhruba 90% přístrojů co se mi dostanou k opravě na stůl.
Nápor je vždy po výpadku elektřiny při bouřce, nebo po periodickém čištění trafostanic eoňákama.
Vašek