Danykův SoftStart
Moderátor: Moderátoři
Danykův SoftStart
Dnes jsem se zapomněl a trafo zapnul s připojenou zátěží. Výsledek byl, že jsem šel do elektroměráku na plotě natahovat 25A hlavní domovní jistič.
Tak takhle teda né, potřebuju softstart. Zkusil jste někdo danykáč s zářivkovým startérem a relátkem? https://danyk.cz/st_sp.html Zapojení 1 nebo 2.
Relátko s AC cívkou 230V nemám a tak jsem vzal 25A stykač OEZ na lištu, 3 spínací a jeden rozpínací kontak. Startér S10 4-65W. Stykač má 940 ohmů cívku. Stykač jen přes startér sepne asi za 2 sekundy, s odporem 160R/2W paralelně s cívkou asi za 0,8 sekundy. Zítra zkusím někde splašit 10-16A čtyřpólový relé s cívkou na 230V AC se čtyřma přepínacíma kontaktama a nabastlím to do krabice Malpro S-BOX 116M 100x100x50mm. Akorát budu muset vyzkoušet jakej odpor k tomu autotrafu na omezení. Odhaduju, že by dva 22R/15W paralelně na tu sekundu funkce mohly stačit.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- martinkopp
Odpor funguje jednoduše, až trafo "naběhne", sníží se na něm úbytek a stykač sepne. Jen je třeba trefit vhodnou hodnotu. Výkonově nemusí být nijak zvlášť dimenzovaný, zahřát se za ten zlomek sekundy než ho překlemuje kontakt stykače nestihne, jen aby vydržel pulzní proud víceméně do zkratu.
No ta 800W od Tebe má jen dvě mechanický kroutítka a synchronní motorek na čas. Myslíš asi ty s digitálním displejem...mi-ro píše:Každá slušná mikrovlnka má takový modul hotový. Stačí vybrat z nefunkčního vraku. Já mám takový modul před 2kw oddělovákem už léta.
Obávám se, že když bych to chtěl koncipovat jako univerzální SoftStart, tak vzhledem k různýmu charakteru připojený zátěže to řešení pouze s odporem a stykačem moc fungovat nebude. Navíc opičárna se startérem u klasických zářivkových těles fungovala celkem dobře. A tady se strartér přemostí kontaktem relé hned při prvním dotyku elektrod doutnavky, takže problém se životností žádnej nebude.martinkopp píše:Já mám na CO2 svářečce jen odpor a stykač. Žádné opičárny se startéry a kondíky.
- martinkopp
Oproti verzi 1.1 jsou tam navíc pouze dva tranzistory, napájené je to ze sítě a po krátkém vypnutí relé odpadne hned a po znovu zapnutí přitáhne až za chvíli.
( jak je dlouhá chvíle nevím, nedá se to dobře stopnout, ale je to kolem 1 vteřiny a dá se to nastavit kondíkem)
Je to tak udělaný proto když plně zatížený zesilovač na okamžik vypneš a znovu zapneš.
Pokud nesepne relé, tak 100 x poddimenzovanej odpor shoří plamenem dřív, než zabere jakákoliv tepelná pojistka. Já to vyřešil zabalením obou TR212-tek do samolepícího kaptonu a zastrčením natěsno do kovový trubky. Pokud ten odpor sfoukne, tak prostě sfoukne a nic se mimo tu trubku nestane i kdyby puknul vztekem.