PARKSIDE PERFORMANCE® Smart akumulátor 20 V/8 Ah PAPS 208 A1
Moderátor: Moderátoři
1) anoHape píše: 1) Může být odmítnutí nabíjení způsobené tím nižším napětím na první dvojici?
2) Má cenu abych se pokoušel o nabití laboratorním zdrojem? Mohlo by toto dobití mimo nabíječku vést následně k ochotě nabíječky akumulátor nabíjet?
3) Pokud bych nabíjel lab. zdrojem, tak jakým proudem byste doporučily a jakým napětím?
2) ano, vim o pripadu, kdy dotycny dobil vybity clanek a baterku ozivil, ale cim dele se clanek nechava ve vybitem stavu, tim vice se nici, byla chyba to nechat lezet mesic, mels to dobit hned
3) Zacni nakym malym proudem treba 100mA, nech to par hodin vzpamatovat, jak se dostane nad nakych 3,3V tak mu pridej treba na 1A a nech dobit na 4,2V (tj na zdroji si nastav CV 4,2 a men jen proudove omezeni).
Problem je, ze to problem dlouhodobe neresi. Jak pisu, ta elektronika v origo packu je sunt, ktery NERESI balancing clanku. Takze jedine co muzu doporucit, pokud nechces predelavat tu elektroniku, tak si vytahnout odbocky z clanku na konektor a nabijet to nakou chytrou nabijeckou s balancerem, jedine tak predejdes dalsimu kurv3ni clanku.
>rnbw
to je snad jedina vec, kerou by ta puvodni elektronika mela resit - meri napeti kazdeho clanku a pri dosazeni 4,2V vypne, aspon doufam
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Dal jsem akumulátor mimo dům a nabíjím nejslabší dvojici (č. 1) proudem 100 mA, napěťové omezení jsem zatím nastavil na 4,0 V. Nabíjení probíhá tři hodiny a zdroj ukazuje napětí 3,22 V. Ani jeden článek se zatím nehřeje, uvidím až později zvýším nabíjecí proud, jestli se některý nezačne hřát.
Jestli je ve dvojici některý z článků výrazně jinak nabitý (a mohlo by dojít k jeho přebíjení) nezjistím, musel bych utrhat bodování propojů, nebo propoje nějak přerušit.
Mám umělou zátěž, tak po dobití všech článků zkusím změřit kapacitu celého akumulátoru. Když nebude akumulátor dále použitelný, kolik tak může stát jeho repase? Jestli se to vyplatí.
Navíc uvnitř baterií rostou jehličky, které propichují separátory a vyzkratovávají, nejde to opravit.
Lepší je nakupovat bateriové elektrické nářadí z čínského skladu v ČR, vyjde to mnohem levněji, než v Lídlu a baterie a nabíječky jsou za hubičku bez mikročipu, tam se dá v případě potřeby snadno repasovat tím, že si vyměníš původní baterie za 18650 35E.
Flexka vyjde na 700, bourací kladivo se dvěma 6Ah bateriemi v kufru na 1990 masívní rázový utahovák se dvěma 6Ah taky na 1900, ruční pila s řetězem se dvěma 2Ah na 604 atd . .
Baterky a nabíječky jsou součástí ale koupíš si je i zvlášť udělal jsem to tak, že přiobjednal ještě 5 baterek navíc a když nějaká odejde, dáš ji do nádoby.
Třeba ta nejmenší 2Ah 21V stojí 124kč a proto nemá cenu s tím dělat pokusy.
twle co plasis, si sam vlez v tom vedru do kyble, sme na bastlirne ne? Nechapu ten konzumni pristup zahodit kuli 1 clanku cely pak a podporovat produkci noveho odpadu. Jo v baterce ke kupodivu mikrocip, ale zrejme.moc nemas predstavu, jak tady funguje. Na predchozi strance sem.se aspon snazil dat dohromady schema. V tom cipu neni zadna pamet kam by se.zapisoval stav clanku a musel resetovat jako v notebookach. A ty jehlicky pokud vim rosly ve starych NiCd...samponek píše:Právěže nepovede, když ji hodíš do kýble hned, ušetříš si čas na jiný smysluplný projekt.
>Hape
cena nake profi repase se ti urcite nevyplati, to si musis udelat sam. Nejhorsi co se mohlo stat, ze jeden z tch 2 spojenych clanku bude mit vyrazne mensi kapacitu, vetsi vnitrni odpor nebo svod. Ja to resim tak, ze je rozpojim, zmerim kapacitu a Ri kazdeho zvast a pripadne zas spojim nebo vymenim za takove dva, ktere maji priblizne stejne hodnoty. Pokud nemas vybaveni na mereni kapacity, tak bud vymen oba 2 nebo jen zmer to samovybijeni, 8jak psal rnbw, stejne ale casem odejde, kdyz uz ted je nejslabsi z celeho paku...
http://www.rayer.g6.cz/elektro/liionchg ... KSIDE_X20V
Nejaky odkaz na clanek o tech dendritech v LiIon by byl?
Nevim jaky model parkside baterky si mel, s jakym cipem konkretne? Zrejme tam bylo odesle neco jineho, ale zadne mereni naboje a ukladani kapacity clanku to fakt nedela...
Minulý týden jsem kámošovi do PAP20B3 dával nový baterky Sony-Murata VTC5 (5S2P) 20V/5,2Ah a ta balanční elektronika to schroupla úplně bez problémů.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!