PARKSIDE PERFORMANCE® Smart akumulátor 20 V/8 Ah PAPS 208 A1

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samponek

#31 Příspěvek od samponek »

Jo, vyzkratovala mě baterka 10S6P, žhavilo se to a syčelo, rozkuchal jsem ji a pro jistotu odnesl na dvůr. Při kuchání z toho navíc lítaly jiskry. :)
rnbw

#32 Příspěvek od rnbw »

Rozhodena rovnovaha je nebezpecna, lebo mozes niektore clanky prebijat aj ked si este nedosiahol maximalne napatie baterie.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od RayeR »

Hape píše: 1) Může být odmítnutí nabíjení způsobené tím nižším napětím na první dvojici?
2) Má cenu abych se pokoušel o nabití laboratorním zdrojem? Mohlo by toto dobití mimo nabíječku vést následně k ochotě nabíječky akumulátor nabíjet?
3) Pokud bych nabíjel lab. zdrojem, tak jakým proudem byste doporučily a jakým napětím?
1) ano
2) ano, vim o pripadu, kdy dotycny dobil vybity clanek a baterku ozivil, ale cim dele se clanek nechava ve vybitem stavu, tim vice se nici, byla chyba to nechat lezet mesic, mels to dobit hned
3) Zacni nakym malym proudem treba 100mA, nech to par hodin vzpamatovat, jak se dostane nad nakych 3,3V tak mu pridej treba na 1A a nech dobit na 4,2V (tj na zdroji si nastav CV 4,2 a men jen proudove omezeni).

Problem je, ze to problem dlouhodobe neresi. Jak pisu, ta elektronika v origo packu je sunt, ktery NERESI balancing clanku. Takze jedine co muzu doporucit, pokud nechces predelavat tu elektroniku, tak si vytahnout odbocky z clanku na konektor a nabijet to nakou chytrou nabijeckou s balancerem, jedine tak predejdes dalsimu kurv3ni clanku.

>rnbw
to je snad jedina vec, kerou by ta puvodni elektronika mela resit - meri napeti kazdeho clanku a pri dosazeni 4,2V vypne, aspon doufam :)
Hape
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Hape »

Jo, měl jsem se o to zajímat dřív, ale reklamaci mi uznali a teď jenom čekám až mi pošlou nový.
Dal jsem akumulátor mimo dům a nabíjím nejslabší dvojici (č. 1) proudem 100 mA, napěťové omezení jsem zatím nastavil na 4,0 V. Nabíjení probíhá tři hodiny a zdroj ukazuje napětí 3,22 V. Ani jeden článek se zatím nehřeje, uvidím až později zvýším nabíjecí proud, jestli se některý nezačne hřát.
Jestli je ve dvojici některý z článků výrazně jinak nabitý (a mohlo by dojít k jeho přebíjení) nezjistím, musel bych utrhat bodování propojů, nebo propoje nějak přerušit.
Mám umělou zátěž, tak po dobití všech článků zkusím změřit kapacitu celého akumulátoru. Když nebude akumulátor dále použitelný, kolik tak může stát jeho repase? Jestli se to vyplatí.
rnbw

#35 Příspěvek od rnbw »

Paralelne dvojice nerozdeluj, tie budu vzdy nabite na rovnake napatie. Ale jeden moze byt vadny - skus to nechat jeden-dva dni odlezat. Zmeraj napatie predtym a potom. Ak to vyrazne klesne, je to na vyhodenie.

Je mozne, ze sa elektronika zablokovala uplne a ani po vyrovnani to nebude fungovat.
samponek

#36 Příspěvek od samponek »

Nedělal bych s tím žádné pokusy. Do baterky 10S6P jsem taky zkoušel pouštět proud a dopadlo to naštěstí jenom syčením.

Stejně nemá význam něco repasovat, stejně to nepojede.
Doporučuji ji na dvoře hodit do kýble s vodou, aby se zneškodnila a pak cestou dát do sběru starých baterek.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Hape »

Dokud nedělá žádnou neplechu, tak se pokusím o jeho oživení a když se to povede, tak změřím jestli ještě k něčemu bude. Když nebude, tak nejdřív zkusím zjistit kolik by stála repase. Pokud se mi cena repase nebude zamlouvat, tak přijde na řadu kýbl s vodou a sběrná nádoba na baterky.
rnbw

#38 Příspěvek od rnbw »

Mozes to aj rozobrat a dobre dvojice clankov (pripadne samostatne clanky) pouzit na opravu inych veci.
samponek

#39 Příspěvek od samponek »

Právěže nepovede, když ji hodíš do kýble hned, ušetříš si čas na jiný smysluplný projekt. :)
Hape
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Hape »

To víš samponku na beton? Ty už jsi se neúspěšně pokoušel tenhle typ akumulátoru se stejnou závadou opravit?

Kdybych dobré články vypreparoval, tak na tyhle větší články 21700 jinou věc nemám. Jedině, že by mi z nich někdo udělal powerbanku. Já na to nemám vybavení.
samponek

#41 Příspěvek od samponek »

Nelze, uvnitř baterie je mikročip.
Navíc uvnitř baterií rostou jehličky, které propichují separátory a vyzkratovávají, nejde to opravit.

Lepší je nakupovat bateriové elektrické nářadí z čínského skladu v ČR, vyjde to mnohem levněji, než v Lídlu a baterie a nabíječky jsou za hubičku bez mikročipu, tam se dá v případě potřeby snadno repasovat tím, že si vyměníš původní baterie za 18650 35E.
Flexka vyjde na 700, bourací kladivo se dvěma 6Ah bateriemi v kufru na 1990 masívní rázový utahovák se dvěma 6Ah taky na 1900, ruční pila s řetězem se dvěma 2Ah na 604 atd . .
Baterky a nabíječky jsou součástí ale koupíš si je i zvlášť udělal jsem to tak, že přiobjednal ještě 5 baterek navíc a když nějaká odejde, dáš ji do nádoby.
Třeba ta nejmenší 2Ah 21V stojí 124kč a proto nemá cenu s tím dělat pokusy.
Přílohy
received_544293588221202.jpeg
received_544293588221202.jpeg
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od RayeR »

samponek píše:Právěže nepovede, když ji hodíš do kýble hned, ušetříš si čas na jiný smysluplný projekt. :)
twle co plasis, si sam vlez v tom vedru do kyble, sme na bastlirne ne? Nechapu ten konzumni pristup zahodit kuli 1 clanku cely pak a podporovat produkci noveho odpadu. Jo v baterce ke kupodivu mikrocip, ale zrejme.moc nemas predstavu, jak tady funguje. Na predchozi strance sem.se aspon snazil dat dohromady schema. V tom cipu neni zadna pamet kam by se.zapisoval stav clanku a musel resetovat jako v notebookach. A ty jehlicky pokud vim rosly ve starych NiCd...

>Hape
cena nake profi repase se ti urcite nevyplati, to si musis udelat sam. Nejhorsi co se mohlo stat, ze jeden z tch 2 spojenych clanku bude mit vyrazne mensi kapacitu, vetsi vnitrni odpor nebo svod. Ja to resim tak, ze je rozpojim, zmerim kapacitu a Ri kazdeho zvast a pripadne zas spojim nebo vymenim za takove dva, ktere maji priblizne stejne hodnoty. Pokud nemas vybaveni na mereni kapacity, tak bud vymen oba 2 nebo jen zmer to samovybijeni, 8jak psal rnbw, stejne ale casem odejde, kdyz uz ted je nejslabsi z celeho paku...

http://www.rayer.g6.cz/elektro/liionchg ... KSIDE_X20V
samponek

#43 Příspěvek od samponek »

Jenže do toho dá spoustu vyhozených peněz z okna a stejně to fungovat nebude, ale to je jedno. :roll:
Dendrity dnes rostou v Liion, proto se to zkratovává a jsou ty požáry a rostou tím víc když je to vybitý.
Jednu baterku parkside jsem kuchal a rozchodit to nešlo, skončila v nádobě.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od RayeR »

Pokud ma zasobu z nakych jinych vyhozenych packu, tak do toho da 0Kc, jen trochu casu. Velmi casto byva v tech packach jedna sekce spatna a ostatni clanky OK. Nebo ted v Holicich tam jeden man prodaval 18650 v dobrem stavu po 10Kc, to mi neprijde jako spousta penez. Kolegovi sem bral na pack celou stovku za 1000Kc, pro sebe sem bral pak nake vetsi LiFePo4, ktere este nebyly cyklovane, po 20Kc...
Nejaky odkaz na clanek o tech dendritech v LiIon by byl?

Nevim jaky model parkside baterky si mel, s jakym cipem konkretne? Zrejme tam bylo odesle neco jineho, ale zadne mereni naboje a ukladani kapacity clanku to fakt nedela...
Celeron

#45 Příspěvek od Celeron »

To by mě zajímalo, o kterých baterkách Parkside z Lidlu s čipama tady píšete. Já jsem tam nakoupil asi 20 ks PAP20A1 (20V/2Ah), PAP20A3 a PAP20B3 (20V/4Ah) a PAPK12D1 (12V/5Ah) a žádná elektronika v článcích nebyla. Ono je totiž blbost dávat ochranu do článků s povoleným odběrem 20 - 30A. Vždycky to mělo samostatnou balanční desku s kontaktama do strojku.
Minulý týden jsem kámošovi do PAP20B3 dával nový baterky Sony-Murata VTC5 (5S2P) 20V/5,2Ah a ta balanční elektronika to schroupla úplně bez problémů.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“