PARKSIDE PERFORMANCE® Smart akumulátor 20 V/8 Ah PAPS 208 A1

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samponek

#46 Příspěvek od samponek »

Zdroj Wikipedia, klíčové slovo dendrity lithium-iontové akumulátor.

U konstrukce lithium-iontového akumulátoru je jedním z problémů vylučování látek z anody a růst dendritů z jejího povrchu. Dendrity při růstu vnikají do bariéry oddělující anodu a katodu, což snižuje kapacitu baterie a nakonec může vyvolat zkrat a úplné zničení článku.

Zkrátka mu už hodně narostlo těch jehliček, který propichují separátory a proto je baterka po smrti -> směr nádoba na staré baterie.
Naposledy upravil(a) samponek dne 03 zář 2024, 18:50, celkem upraveno 1 x.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od RayeR »

Ja nemam origo Parkside, ale mel by to byt tenhle:
https://www.lidl.cz/p/parkside-akumulat ... p100370538
Ja mam Hechta, ktery je s timhle parkside elektricky a vicemene i mechanicky kompatabilni...

Nezkoumal sem, jestli ma parkside este naky dalsi LiIon baterkovy system, kde by byly baterky bez elektroniky, zatim vsechny co sem potkal u kolegu, tak byly s elektronikou uvnitr...
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od RayeR »

@dendrity
jo, kolega to ted taky zminoval, ale pry takova postizena baterka jde poznat jednoduse tak, ze nedosahne plneho napeti 4.2V, ale treba nekde pri 4V zacne topit. Ty dendrity se taky muzou zas rozpustit za urcitych okolnosti. Ja mel takle radu baterek, ktere byly vybite delsi dobu pod 2V a nektere se povedlo privest k zivotu a este sem je treba i rok provozoval, aniz by vykazovaly nake anomalie, jako sem zminoval s tim nabijenim nebo mely veci samovybijeni, jen uz mely vetsi vnitrni odpor...
samponek

#49 Příspěvek od samponek »

Nelze, když už je to propíchaný a zkratovaný, tak je konec, bohužel je to nevratný proces.
A poznáš to jednoduše, pokud má naprázdno pod 3.3V, už je propíchaná.
rnbw

#50 Příspěvek od rnbw »

Nezmysel. Mnohe clanky maju povolene vybijanie aj pod 3V. Niektore az na 2V.
samponek

#51 Příspěvek od samponek »

Proto taky s novým e-bike ujedeš 150km na jeden zátah (jedno nabití) ale po 10 tisících km už dávno ne.
Prostě jehličky rostou a poznaš tak, že to jde dolů až nakonec neujedeš ani 20km.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Hape »

Tak, již víc jak hodinu má nabíjená paralelní dvojice 4,2 V. Po dosažení napětí více jak 3,3 V jsem nabíjecí proud zvedl ze 100 mA na 1 A a nyní je nějakých 740 mA a dále pomalu klesá. Oba články jsou studené. Jak dlouho bych je měl nechat takhle nabíjet? Nebo už to stačí a mám je přestat nabíjet?
Přílohy
20240903_193125.jpg
20240903_193125.jpg
20240903_193139.jpg
20240903_193139.jpg
rnbw

#53 Příspěvek od rnbw »

Nechaj to klesnut na 200mA (100mA na clanok) a potom vypni. Takto sa zvykne ukoncovat nabijanie.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od RayeR »

Myslim, ze ten nabijeci cut-off proud je este mensi, prakticky by to melo klesnout k nule, me ta nabijecka pred vypnutim ukazuje proud 0,1A coz je minimalni rozliseni, nemeril sem pri kolika realne vypne. Takze to jeste par hodin nech byt a sleduj teplotu. Pak to nech par dni jen tak odpojene, jestli nebude napeti prilis rychle klesat.
samponek

#55 Příspěvek od samponek »

RayeR píše:. Takze to jeste par hodin nech byt a sleduj teplotu..
To je děsivý, zapomněl jsi dodat, aby si nachystal k ruce hasičák. :twisted:
Až se to zkratuje, pak je to fičák.
Celeron

#56 Příspěvek od Celeron »

RayeR píše:Ja nemam origo Parkside, ale mel by to byt tenhle:
https://www.lidl.cz/p/parkside-akumulat ... p100370538
Jak jsem psal, v žádným 18650 článku bateriovýho nářadí Parkside žádná elektronika není. Všecko dělá ten plošák pod baterkama. Balanc, vypnutí při článkovým přepětí, podpětí, nadproud a komunikace se strojem.
Modeláři běžně ty 18650, z Parkside kuchají na pohonný baterky, většinou se z toho dělá 4S2P. Musí se k tomu připojit balanční konektor JST-XT, co se strká do procesorový nabíječky a dva silný kábly po kterých jde šťáva do ESC motoru.
Že ty články nemaj žádnou ochranu se dá poznat že se dají, pokud se to nehlídá telemetrií, vybít až k 2,5V pak většinou vypadne BEC co napájí přijímač a serva a vrtá to zeměkouli. Pokud někdo nastaví blbě nabíječku na režim LiHV, tak se klidně dají přebít na 4,35V aniž by se jim něco stalo. No a už jsem na telemetrii viděl, že hned po nabití dal 4S2P proud přes 50A, takže další důkaz, že vě článcích žádná proudová ochrana není.
Jestli nevěříte, tak tu mám dvě Parksajďácký 18650 propálený když jsem blbě nastavil bodovačku, tak je můžu kuchnout. Po tom propálení se naprosto nic nedělo, jen to z dírky zabublalo. Nic se nehřálo, nečoudilo, jen během týdne kleslo napětí skoro na nulu. LiIon jsou celkem v pohodě, LiPol pytlíky, tam je dírka raketovej motor. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od RayeR »

Asi nedorozumneni, ja sem celou dobu mel na mysli tu elektroniku v akupacku, nikde sem snad netvrdil, ze je elektronika primo v clankach. Ty pises taky ze ne, takze OK...

Rozporuju pouze toto:
"Všecko dělá ten plošák pod baterkama. Balanc, vypnutí při článkovým přepětí, podpětí, nadproud a komunikace se strojem."

Ne, ta ten plosnak pod baterkama v parkside/hecht opravdu nedela zadnej balanc a mozna ani vypnuti pri podpeti. Je to tupa jebka...
Hape
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Hape »

Včera jsem zdroj odpojil když byl nabíjecí proud ještě kolem 500 mA, šel jsem spát a nechtěl jsem to nechat nabíjet celou noc bez dozoru. Dnes už jsem ty články znova nenabíjel a zatím je na nich 3,9 V. Teď nabíjím druhou dvojici.

Ta elektronika v Parkside X20V Team akumulátorech by podle tvrzení na webu i obalech akumulátorů měla obsahovat balancér. Jestli je to pravda nevím, funkci jednotlivých součástek na PS jsem nezkoumal, ale jestli tam je, tak asi není moc účinný. Odpojit akumulátor při vybití nemůže, nemá jak, protože jsou články připojené rovnou na kontakty akumulátoru. Tenhle 8 Ah akumulátor asi nemá na rozdíl od těch starších 4 Ah ani tavnou pojistku, nikde jí na PS nevidím. Elektronika dá jenom na některém pomocném kontaktu vědět spotřebiči že se má z důvodu vybití akumulátoru zastavit. Takže bez spolupracujícího spotřebiče může snadno dojít k podvybití. To ale nebyl můj případ, akumulátory provozuji jenom v aku flexe, sekačce a vertikutátoru zn. Parkside.
Přílohy
20240904_102900.jpg
20240904_102900.jpg
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od RayeR »

Tak papir snese vsecko, opakuju ze balancing tam neni. Ano jak pises, to odpojeni se deje skrze signalizaci 3 nohou a musi to respektovat spotrebic. Ve vykonove ceste odpojovac neni, takze pokud to spotrebic neodpoji sam, tak se to vybije do mrte. Pri tech 500mA, to jeste nebylo plne nabite, este tomu dej cas...
Hape
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od Hape »

Tak, po nabití té méně nabité dvojice článků baterie opět funguje. Dal jsem jí do sekačky a sekal. Po vybití jsem jí dal na nabíječku a ta už jí neodmítala a proběhlo standardní nabíjení.
Rozdělal a změřil jsem druhou, co jí používám v sekačce do páru a je už také trochu rozbalancovaná:
  • 1) 4,14 V
    2) 4,09 V
    3) 4,13 V
    4) 4,12 V
    5) 4,12 V
Chtěl bych jí články preventivně vybalancovat, ale jedním zdrojem je to celkem vopruz a dost dlouho to trvá. Neměli byste tip na nějakou vyzkoušenou dobrou, ale ne moc drahou, nabíječku s balancérem?
Jo a ty baterie samozřejmě tavnou pojistku mají, jen není na DPS jako u 4 Ah baterií, tak jsem si jí hned nevšiml. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“