PARKSIDE PERFORMANCE® Smart akumulátor 20 V/8 Ah PAPS 208 A1
Moderátor: Moderátoři
U konstrukce lithium-iontového akumulátoru je jedním z problémů vylučování látek z anody a růst dendritů z jejího povrchu. Dendrity při růstu vnikají do bariéry oddělující anodu a katodu, což snižuje kapacitu baterie a nakonec může vyvolat zkrat a úplné zničení článku.
Zkrátka mu už hodně narostlo těch jehliček, který propichují separátory a proto je baterka po smrti -> směr nádoba na staré baterie.
https://www.lidl.cz/p/parkside-akumulat ... p100370538
Ja mam Hechta, ktery je s timhle parkside elektricky a vicemene i mechanicky kompatabilni...
Nezkoumal sem, jestli ma parkside este naky dalsi LiIon baterkovy system, kde by byly baterky bez elektroniky, zatim vsechny co sem potkal u kolegu, tak byly s elektronikou uvnitr...
jo, kolega to ted taky zminoval, ale pry takova postizena baterka jde poznat jednoduse tak, ze nedosahne plneho napeti 4.2V, ale treba nekde pri 4V zacne topit. Ty dendrity se taky muzou zas rozpustit za urcitych okolnosti. Ja mel takle radu baterek, ktere byly vybite delsi dobu pod 2V a nektere se povedlo privest k zivotu a este sem je treba i rok provozoval, aniz by vykazovaly nake anomalie, jako sem zminoval s tim nabijenim nebo mely veci samovybijeni, jen uz mely vetsi vnitrni odpor...
Jak jsem psal, v žádným 18650 článku bateriovýho nářadí Parkside žádná elektronika není. Všecko dělá ten plošák pod baterkama. Balanc, vypnutí při článkovým přepětí, podpětí, nadproud a komunikace se strojem.RayeR píše:Ja nemam origo Parkside, ale mel by to byt tenhle:
https://www.lidl.cz/p/parkside-akumulat ... p100370538
Modeláři běžně ty 18650, z Parkside kuchají na pohonný baterky, většinou se z toho dělá 4S2P. Musí se k tomu připojit balanční konektor JST-XT, co se strká do procesorový nabíječky a dva silný kábly po kterých jde šťáva do ESC motoru.
Že ty články nemaj žádnou ochranu se dá poznat že se dají, pokud se to nehlídá telemetrií, vybít až k 2,5V pak většinou vypadne BEC co napájí přijímač a serva a vrtá to zeměkouli. Pokud někdo nastaví blbě nabíječku na režim LiHV, tak se klidně dají přebít na 4,35V aniž by se jim něco stalo. No a už jsem na telemetrii viděl, že hned po nabití dal 4S2P proud přes 50A, takže další důkaz, že vě článcích žádná proudová ochrana není.
Jestli nevěříte, tak tu mám dvě Parksajďácký 18650 propálený když jsem blbě nastavil bodovačku, tak je můžu kuchnout. Po tom propálení se naprosto nic nedělo, jen to z dírky zabublalo. Nic se nehřálo, nečoudilo, jen během týdne kleslo napětí skoro na nulu. LiIon jsou celkem v pohodě, LiPol pytlíky, tam je dírka raketovej motor.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Rozporuju pouze toto:
"Všecko dělá ten plošák pod baterkama. Balanc, vypnutí při článkovým přepětí, podpětí, nadproud a komunikace se strojem."
Ne, ta ten plosnak pod baterkama v parkside/hecht opravdu nedela zadnej balanc a mozna ani vypnuti pri podpeti. Je to tupa jebka...
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Ta elektronika v Parkside X20V Team akumulátorech by podle tvrzení na webu i obalech akumulátorů měla obsahovat balancér. Jestli je to pravda nevím, funkci jednotlivých součástek na PS jsem nezkoumal, ale jestli tam je, tak asi není moc účinný. Odpojit akumulátor při vybití nemůže, nemá jak, protože jsou články připojené rovnou na kontakty akumulátoru. Tenhle 8 Ah akumulátor asi nemá na rozdíl od těch starších 4 Ah ani tavnou pojistku, nikde jí na PS nevidím. Elektronika dá jenom na některém pomocném kontaktu vědět spotřebiči že se má z důvodu vybití akumulátoru zastavit. Takže bez spolupracujícího spotřebiče může snadno dojít k podvybití. To ale nebyl můj případ, akumulátory provozuji jenom v aku flexe, sekačce a vertikutátoru zn. Parkside.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Rozdělal a změřil jsem druhou, co jí používám v sekačce do páru a je už také trochu rozbalancovaná:
- 1) 4,14 V
2) 4,09 V
3) 4,13 V
4) 4,12 V
5) 4,12 V
Jo a ty baterie samozřejmě tavnou pojistku mají, jen není na DPS jako u 4 Ah baterií, tak jsem si jí hned nevšiml.