Danykův SoftStart

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
martinkopp

#31 Příspěvek od martinkopp »

Já ty startéry v reálu opravdu měnil a vadné nevyhazoval do koše, mám jich někde půl kýble. Ono ne nadarmo se dávaly do patic a tak aby byly přístupné bez demontáže světla.

Tady nejde ani tak o to kolik jich máš náhradních, ale co způsobí když selže. Nicméně nechci nikoho přesvědčovat, upozornění jsi dostal, nalož s ním dle svého uvážení.
rnbw

#32 Příspěvek od rnbw »

Startery sa vyrabali v mnohych firmach po celom svete. Zjavne si mal stastie na tie horsie.
Celeron

#33 Příspěvek od Celeron »

Nikdy jsme nepoužívali nic jinýho než S10 od Philips. Poruchovost zlomky promile.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom

#34 Příspěvek od ransom »

Staré Tesly v hliníkovém pouzdru chodí i po padesáti letech.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
ransom

#35 Příspěvek od ransom »

mi-ro píše:Apropo, jaký čas stačí pro překlenutí? Chápu, u zesilovačů, zdrojů nabití baterie elytů ale samotný oddělovák? Nasycení jádra je otázka jedné sinusové periody?
U velkých traf někdy nestačí ani půl sekundy. Ono je to dobře slyšet jak dlouho se otřásá a drnčí při zapnutí napřímo. Záleží na objemu železa, sycení a zkratovém proudu. Omezeným proudem se sytí dýl. Dederonský 5kW variak co mám doma si vyžádal víc jak sekundu na časáku. Jinak po sepnutí časáku občas vyrazil 16A jistič.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Sendyx

#36 Příspěvek od Sendyx »

martinkopp píše:Já ty startéry v reálu opravdu měnil a vadné nevyhazoval do koše, mám jich někde půl kýble. ...
Jaké typy, obyčejné, nebo pro sériový provoz dvou trubic? A nejčastější vady?

Taky jsem měl tu zkušenost s kancly a velíny, kde zářivek byly stovky. Je pravda, že v některých halách staréry zapalovaly jen 1x týdně, pokud nebyl výpadek. Jelo to nonstop od pondělí rána do sobotní noci. V kanclech to zase zapínali i 20x za den.
Velmi málo startérů odešlo pro slepení kontaktů, nebo zkrat kondíku, ještě míň jich odešlo na prostou nefunkčnost, dost se jich rozpadlo - plast se proměnil v prášek a většinou byly funkční, a nejvíc bylo těch, že pokleslo zápalné napětí a tyhle kusy se snažily startovat už rozsvícenou trubici.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
martinkopp

#37 Příspěvek od martinkopp »

Ve volné chvíli to můžu najít a prozkoumat. Měli jsme jich odkudsi velkou krabici nových, takže pokud nesvítilo světlo, vyměnil se první startér a pokud začlo svítit, šel starý do kýble.
Celeron

#38 Příspěvek od Celeron »

Hotovo, maká, škatule samozhášecí, odpory požárně opancéřovaný kaptonem a hliníkem, relé nový, silovka paralelně 2 x 10A kontakt relé. Patice by se nevešla, takže pájeno přímo na vývody.
A do mě. Kritiku ale přijímám jen od lidí, co tu už nějakej svůj produkt předvedli a nebyl v krabici od bot. Názory teoretických tlachalů mě nezajímají. :wink:
Přílohy
IMG_20240905_163803.jpg
IMG_20240905_163803.jpg
Jirka

samponek

#39 Příspěvek od samponek »

Vypadá to dobře a účel to jistě splní.
I přesto, že se jedná o jednoduché zapojení, mohl bys namalovat schéma, kdyby to někdo potřeboval. :)
Celeron

#40 Příspěvek od Celeron »

Malovat netřeba, na začátku vlákna jsem dal odkaz na Danykovy stránky. To je neznáš a ani tam nebereš žádný inspirace kolem VN a silový elektroniky?
Jirka

samponek

#41 Příspěvek od samponek »

O mě nejde, ale ne úplně každý si to umí představit, jsou zde i začátečníci . . a tohle je zrovna věc, kterou v tomto provedení u Alikovců neseženeš.
Nicméně tušil jsem, že mě to smeteš ze stolu. . .
rnbw

#42 Příspěvek od rnbw »

Nevies kliknut na link?
Sendyx

#43 Příspěvek od Sendyx »

Tak si troufnu dodat nějakou kritiku, zhavarovaných softstartů jsem viděl už hodně a mám s jejich tvorbou pár :lol: zkušeností.

Co vidím jako zásadní nedobře jsou startovací odpory a jejich zamotání do obalu. Nevím, co přesně tam máš (2x sériově? paralelně? typ? ), ale je celkem málo rozumných řešení. Kdysi jsem k tomu psal rozsáhlejší rozbor, možná to ještě někde najdu.

Zkus se zamyslet nad tím, co se stane, když :
1) to zapneš do zkratované zátěže
2) selže relé a odpor zůstane nepřemostěný
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
samponek

#44 Příspěvek od samponek »

Asi mu ještě nikdy neunikl ze softstaru dým ( mě už unikl) jinak by zcela jistě zvolil řešení, kde jsou tyto i ostatní stavy ošetřeny za cenu ne příliš významné složitosti zapojení ani dělat 1ks tišťák na to není nutný, nabastli se to dá i do této krabičky.
ondraN

#45 Příspěvek od ondraN »

To sendyx
Já bych řekl, že obě situace jsou docela v pohodě. Zkratovanou zátěž rozhodně vyřeší jistič. Vadné kontakty zase vyřeší zahoření rezistorů a jejich přerušení, ale tady bych je asi dal do trubky s pískem, abych vyloučil následné hoření oblouku, obvzlášť u indukční zátěže. A je jasné že po obou situacích nastane výroba nového softstartu.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“