Tak jak se vám mrzne? (zamčeno, je léto)(unlock-mrzne)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
samec

#931 Příspěvek od samec »

To je len mainstreamová propaganda. Dovtedy budú oblbovať ľudí vymyslenými správami o počasí, až si ľudia nakúpia vlastné teplomery. Potom budú zakazovať alternatívne meranie teploty...
:malta:
PotPalo

#932 Příspěvek od PotPalo »

Tá mapa tropických dní je podozrivo podobná mape hustoty obyvateľstva. Ale to nijako spolu nesúvisí. :wink:

Inak samotná meteorológia stojí v poslednej dobe za prd. Také to počasie čo sa zobrazuje vo Windows 10 na lište, a keď sa rozklikne, je tam mapa ako sa posúvajú oblaky a zrážky nad mapou. Podľa toho malo istého času u nás už 6 hodín pršať ako oblaky išli nad nami a pršalo z nich, pritom u nás sucho, ani kvapky. Ale animácia je to pekná, len škoda že nekorešponduje s realitou. Ktovie odkiaľ to berú. A ktovie prečo im to ľudia žerú.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
ZVUK2000

#933 Příspěvek od ZVUK2000 »

Tak po tropických dnech čekáme záplavy :oops:
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#934 Příspěvek od Hubert_79 »

PolPot píše:Inak samotná meteorológia stojí v poslednej dobe za prd.
Mno, usuzovat na stav meteorologie z jakési aplikace ve Windows... :roll:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
kokun

#935 Příspěvek od kokun »

ZVUK2000 píše:Tak po tropických dnech čekáme záplavy :oops:
Njn - po extrémně suchém a nadměrně teplém létě (hodně tropických dnů i nocí - zvláště v nedávné minulosti: poslední 2 týdny srpna a 1. týden září), teď najednou takové ochlazení a množství srážek. A to nás straší, že se budou rovnat záplavám z roků 1997 a 2002 8O
A třeba na Šumavě už sněžilo :(
(Odkazy tu dávat nebudu - je jich plný NET)

EDIT 20:40
Tak nedá mi to - alespoň ty zajímavé:
Z tropů do sněhu za 87 hodin; výkyv počasí udivuje i odborníky
Zatímco ve neděli odpoledne naměřili v Polabí až 33 °C, čtvrteční ráno už přineslo na Šumavu první letošní sníh. Prudká teplotní změna je také jednou z příčin vydatných srážek, které mohou vést až k povodním.
...
Extrémní srážky: Proč je možné zažít tisíciletou vodu opakovaně? Rozložení srážek ovlivní také silný vítr - povodní budou ohroženy regiony na návětrné straně hor
V Německu je očekávána v případě splnění modelových predikcí "povodeň tisíciletí". Co je to vlastně tisíciletá voda a proč se může objevit opakovaně i v horizontu 20 let? Srážky ohrozí také Česko, zejména východní polovinu v oblasti Moravy a pomezí Čech a Moravy. Konečné sumy srážek navíc ovlivní vítr vanoucí ze severu, vydatný déšť a riziko četných povodní lze očekávat i na návětří hor.
...
Honza - kokúň

#936 Příspěvek od Celeron »

Tak jak kdo plavete? Já měl zatím nejvíc vody ve sklepě co pamatuju, tři schody. Od 9 hodin tady neprší a vítr to vyfoukal že ani není k poznání, že tu za 3 dny spadlo 16 + 34 + 14 mm vody. A navíc nevím, jestli čerpadlo ten sklep zvládlo vyčerpat a nebo tomu pomohlo že spodní voda opadla, ve sklepě je už jen 2-3 cm vody.
Tak doufám, že ta slibovaná druhá vlna nebude ještě horší.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kokun

#937 Příspěvek od kokun »

Přestože Zlínský kraj na tom není vůbec dobře, tak u nás naštěstí (doposud) kalamita není (aspoň jsem neslyšel houkat hasiče - na místní potok jsem se zatím dívat nešel).
A dosud spadlo: 16 + 35 + 34 (zatím - stále prší, dnes od rána) mm!
Celeron píše:A navíc nevím, jestli čerpadlo ten sklep zvládlo vyčerpat a nebo tomu pomohlo že spodní voda opadla, ve sklepě je už jen 2-3 cm vody.
Pokud to máš tedy spodní vodu, tak nwm jestli má čerpání smysl ("Archimedes" :o ).
Když v r. 2010(?) bylo nad jarem velké tání (tehdy bylo hafo sněhu - vzpomeňte, padaly nafukovací haly; bořily se ploché-rovné střechy; ...), tak jsem měl na chalupě v ovocném sklípku (pod hosp. budovou) taky 3. schod pod vodou. A naměřil jsem v něm 56cm vody.
Sklípek vybudoval tchán - jeho podlaha je cca 2,2m pod okolním terénem. V r. 2010 už dávno nežil, ale tehdy jsem pochopil, proč se v něm válelo několik hurdisek. Stavěl je naštorc (30cm) a pokládal na ně bedýnky s ovocem.
Taky regál měl nejnižší rošt rovněř těch cca 30cm nad podlahou (hliněnou; vysypanou pouze říčním štěrkem - kvůli přírodní vlhkosti).
Hospodářskou budovu vystavěl prý v r. 1968 - zřejmě za jeho života († 1997) spodní voda nepřesáhla těch 30cm :o
Když tam bylo těch 56cm, tak byl nejspodnější regál s jablky taky pod vodou (ovoce bylo pouze v regálu). Manželka tehdy lamentovala: "Dělej něco; volej hasiče, ať to odčerpají!" Říkám jí: "Blbost - žádné čerpání nepomůže - i kdyby bylo nwm jak výkonné čerpadlo, do hodiny máš vodu z5 - ten "Archimedes"). Ona: "Tak musíme jabka ze spodního-utopeného regálu vyhodit (chtěla je později dovézt sestřenici pro ovce)." Já jí zase oponoval: "A proč? Co jim bude, když jsou ponořena pouze v čisté-studniční vodě. (Studna není ani 10m od toho sklípku). Vodu ze studny piješ a jabka (namočená ve stejné vodě) budou nekonzumatovatelná?"
Tak asi tak.
Jen mě se*e, že takto nepršelo před měsícem - s takovou "vypukne" houbová sezóna nejdříve za týden, a to bude už po 20. září, takže bude enormě krátká :evil:
Naposledy upravil(a) kokun dne 14 zář 2024, 19:03, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#938 Příspěvek od rnbw »

Jablka su vodotesne, staci umyt :D
kokun

#939 Příspěvek od kokun »

kokun píše:Jen mě se*e, že takto nepršelo před měsícem - s takovou "vypukne" houbová sezóna nejdříve za týden, a to bude už po 20. září, takže bude enormě krátká :evil:
Sry - omlouvám se, někteří možná plavete a já tu lamentuji nad houbami :oops:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#940 Příspěvek od Hubert_79 »

Praha zatím neplave, ale místní potok (Litovický potok) je poněkud zvedlý.
normální stav
Přílohy
DSCN1728.jpg
DSCN1728.jpg
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Celeron

#941 Příspěvek od Celeron »

Honzo, je to dobrý, voda opadla. V 16 hodin jsem vypnul čerpadlo a v 19 hodin tam bylo jen po první schod, což je těsně pod rantl studny. Zapnul jsem zase čerpadlo a za půl hodiny to bylo pryč. Umí 17 kubíků za hodinu, tak s tím musí hnout, když už to neteče přes rantl studny. Takže spojený nádobí se již naštěstí nekoná.
Blbý ovšem je, že od 22 hodiny zase leje a leje...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
DukeNuke

#942 Příspěvek od DukeNuke »

Šalingrad to nejhorší teprve čeká. Zatím je místně vylitá Svitava.
samec

#943 Příspěvek od samec »

kokun

#944 Příspěvek od kokun »

Tak zase bude letos zima-nezima?

Nástup La Niñy se nezadržitelně blíží. Začít může už za několik dní
Meteorologický jev La Niña se může už velmi brzy projevit. Podle předpovědí amerických meteorologů je 71procentní pravděpodobnost, že se podmínky La Niñy utvoří už v září nebo říjnu. Její plný nástup tak může být otázkou dní. Přetrvat má až do března.
...
Pokud se La Niña stihne projevit, než začne zima, dávají jí meteorologové několik měsíců času. Trvat by tento jev měl až do března 2025.
...
Honza - kokúň

#945 Příspěvek od xsc »

La Nina je opakem El Nina, takže je to studenější fáze.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“