Tak jak se vám mrzne? (zamčeno, je léto)(unlock-mrzne)
Moderátor: Moderátoři
Inak samotná meteorológia stojí v poslednej dobe za prd. Také to počasie čo sa zobrazuje vo Windows 10 na lište, a keď sa rozklikne, je tam mapa ako sa posúvajú oblaky a zrážky nad mapou. Podľa toho malo istého času u nás už 6 hodín pršať ako oblaky išli nad nami a pršalo z nich, pritom u nás sucho, ani kvapky. Ale animácia je to pekná, len škoda že nekorešponduje s realitou. Ktovie odkiaľ to berú. A ktovie prečo im to ľudia žerú.
Njn - po extrémně suchém a nadměrně teplém létě (hodně tropických dnů i nocí - zvláště v nedávné minulosti: poslední 2 týdny srpna a 1. týden září), teď najednou takové ochlazení a množství srážek. A to nás straší, že se budou rovnat záplavám z roků 1997 a 2002ZVUK2000 píše:Tak po tropických dnech čekáme záplavy
A třeba na Šumavě už sněžilo
(Odkazy tu dávat nebudu - je jich plný NET)
EDIT 20:40
Tak nedá mi to - alespoň ty zajímavé:
Z tropů do sněhu za 87 hodin; výkyv počasí udivuje i odborníky
Extrémní srážky: Proč je možné zažít tisíciletou vodu opakovaně? Rozložení srážek ovlivní také silný vítr - povodní budou ohroženy regiony na návětrné straně horZatímco ve neděli odpoledne naměřili v Polabí až 33 °C, čtvrteční ráno už přineslo na Šumavu první letošní sníh. Prudká teplotní změna je také jednou z příčin vydatných srážek, které mohou vést až k povodním.
...
V Německu je očekávána v případě splnění modelových predikcí "povodeň tisíciletí". Co je to vlastně tisíciletá voda a proč se může objevit opakovaně i v horizontu 20 let? Srážky ohrozí také Česko, zejména východní polovinu v oblasti Moravy a pomezí Čech a Moravy. Konečné sumy srážek navíc ovlivní vítr vanoucí ze severu, vydatný déšť a riziko četných povodní lze očekávat i na návětří hor.
...
A dosud spadlo: 16 + 35 + 34 (zatím - stále prší, dnes od rána) mm!
Pokud to máš tedy spodní vodu, tak nwm jestli má čerpání smysl ("Archimedes"Celeron píše:A navíc nevím, jestli čerpadlo ten sklep zvládlo vyčerpat a nebo tomu pomohlo že spodní voda opadla, ve sklepě je už jen 2-3 cm vody.
Když v r. 2010(?) bylo nad jarem velké tání (tehdy bylo hafo sněhu - vzpomeňte, padaly nafukovací haly; bořily se ploché-rovné střechy; ...), tak jsem měl na chalupě v ovocném sklípku (pod hosp. budovou) taky 3. schod pod vodou. A naměřil jsem v něm 56cm vody.
Sklípek vybudoval tchán - jeho podlaha je cca 2,2m pod okolním terénem. V r. 2010 už dávno nežil, ale tehdy jsem pochopil, proč se v něm válelo několik hurdisek. Stavěl je naštorc (30cm) a pokládal na ně bedýnky s ovocem.
Taky regál měl nejnižší rošt rovněř těch cca 30cm nad podlahou (hliněnou; vysypanou pouze říčním štěrkem - kvůli přírodní vlhkosti).
Hospodářskou budovu vystavěl prý v r. 1968 - zřejmě za jeho života († 1997) spodní voda nepřesáhla těch 30cm
Když tam bylo těch 56cm, tak byl nejspodnější regál s jablky taky pod vodou (ovoce bylo pouze v regálu). Manželka tehdy lamentovala: "Dělej něco; volej hasiče, ať to odčerpají!" Říkám jí: "Blbost - žádné čerpání nepomůže - i kdyby bylo nwm jak výkonné čerpadlo, do hodiny máš vodu z5 - ten "Archimedes"). Ona: "Tak musíme jabka ze spodního-utopeného regálu vyhodit (chtěla je později dovézt sestřenici pro ovce)." Já jí zase oponoval: "A proč? Co jim bude, když jsou ponořena pouze v čisté-studniční vodě. (Studna není ani 10m od toho sklípku). Vodu ze studny piješ a jabka (namočená ve stejné vodě) budou nekonzumatovatelná?"
Tak asi tak.
Jen mě se*e, že takto nepršelo před měsícem - s takovou "vypukne" houbová sezóna nejdříve za týden, a to bude už po 20. září, takže bude enormě krátká
Sry - omlouvám se, někteří možná plavete a já tu lamentuji nad houbamikokun píše:Jen mě se*e, že takto nepršelo před měsícem - s takovou "vypukne" houbová sezóna nejdříve za týden, a to bude už po 20. září, takže bude enormě krátká
- Kontaktovat uživatele:
normální stav
Blbý ovšem je, že od 22 hodiny zase leje a leje...
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
https://www.youtube.com/watch?v=QDb5SZZSRBg
Nástup La Niñy se nezadržitelně blíží. Začít může už za několik dní
Meteorologický jev La Niña se může už velmi brzy projevit. Podle předpovědí amerických meteorologů je 71procentní pravděpodobnost, že se podmínky La Niñy utvoří už v září nebo říjnu. Její plný nástup tak může být otázkou dní. Přetrvat má až do března.
...
Pokud se La Niña stihne projevit, než začne zima, dávají jí meteorologové několik měsíců času. Trvat by tento jev měl až do března 2025.
...