Sháním obvody na konstrukce periferií pro osmibity (II)
Moderátor: Moderátoři
BTW prekvapilo me, ze ten vykonovy trand pro radky/VN trafo nebyl ani na chladici, to sem jeste nevidel, dycky tam byl aspon kousel Al plechu. Ale byla to holt mala televizka s uhloprickou odpovidajici nakemu 14"-15" monitoru...
Jo, to mi pripomnelo tehda ono dedictvi pana Tecky, zabordeleny cely barak az na pudu a vdova nevedela co s tim, nastesti kontaktovala bastlire nez sel zbytek do kontu. Taky uplne nevim co budu delat se stovkama KF508 a pod (nastesti me znacne limituje panelakovy bytdanhard píše:Měl by jsi navštívit lékaře, preventivně, snad se s tím dá ještě něco dělat
Bohužel u mě na to přišli příliš pozdě
>rnbw
tusim ze to melo i composite video in, min. skrze SCART, lepsi jak naky merkur...
Použitelné jest toto:
• primární filtrační C
• zdrojový tranzistor 2SC5586
• řádkový tranzistor 2SD2499
• zdrojový filtr (L+2ks krabicový C)
• pojistka s držákem
• můstkové diody
• krystaly TXT 13,875MHz a MCU 32768Hz (bohužel obalený tvrdým silikonem)
• přední LED
• 7805, 7809
• EEPROM v DIP8
• vypínač KDC-A11
• diskové keramické C (nemají ohýbané konce vývodů), polštářkové C, eletrolyty vyšších kapacit
• sekundární zdrojové diody
• některé rozměrnější R malých hodnot
• MCU LC863548B pro známého, do sbírky
• cca 12ks 2SC1815
• dívky, dle intuice a sympatií
• relativně solidní provedení kon. SCART
Eletrolyty vypadají velice neznačkovitě, ale kvůli přeměření bych jich několik vypájel téžžž.
Televize o pár let starší (i druhá generace polistopadových Orav) mívaly na zpracování obrazu TDA8362, TDA4661 a TDA8395, pak něco nezbytného pro zvuk (plus např. koncový TDA1013), teletext zvlášť, MCU téžžž, zdroje různé koncepce a složitosti. Když nepočítám novější desky s IO STM, TV japonské a např. dražší Loewe (s jednoúčelovými PLCC od ITT), byla 90. léta, pokud jde o běžnou spotřebku, celkem na jedno brdo. Nepočítám do toho monstrózní stohertzovky, projekční TV, velké stereo Trinitrony apod.
Viz např. (již dříve v tématu): Samsung ch. P68SA
Původně oznámený počet kusů tr. 2SC1815 (orig. Toshiba) jsem odhadl špatně, anžto některé z nich byly jejich protějšky (plus jeden tunýřový stabilizátor µ574 a tr. 2SC2216). Krystal 32768Hz přišel o vývod,
Desky s SAA5246AP/H jsou pro mě stále zásadní.
[1]Než pro zajímavost
Neelektrolyty jsou pořád tuzemské, též odpory, některé krystaly, částečně i KC, dokonce s precizněji provedeným pouzdrem a potiskem (z konce éry polistopadové produkce?). V Color 345 Victor fungovaly všechny moduly, bez ohledu na to, jestli pomocné MCU PCF84C81obsahuje firmware "047", nebo "163". MHB4011 jsou na všech modulech (a to mi leží i ve starších zásobách), 4001 Harris, Goldstar, Tesla; méně častý číslicový CMOS 4006 od ST, Goldstaru, Philipse a nečekaně i Tesla (z období polistopadové produkce Tesly mám na deskách Remag Vyškov dále i MHB4052, 4053, 4099, možná i jiné)! TXT moduly Sharp mívají pomocné CMOS od firmy Toshiba.
[2] Moduly "MTZ TELETEXT" patří do planáru, C459 apod. Keramiky jsou cizí (?), jinak se osazenost diskrétních podobá deskám s SAA5246AP/H. Díky odlišnému IO od Simense jsou pro mě důležité mírně exotické ZMD UD61C464 (paměti využitelné u MZ-800 i starších karet do PC).
[3] OTF EUROTXT-MEGA -> neví někdo, ze kterého typu tento modul pochází? Obsahuje dva obvody TXT, jeden z toho je pro zobrazování OSD.