Sháním obvody na konstrukce periferií pro osmibity (II)

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#301 Příspěvek od RayeR »

OK, tak vidim ze si toho vyzobes vic, tak je to cele tvoje, nekam to zahodim vcelku...
BTW prekvapilo me, ze ten vykonovy trand pro radky/VN trafo nebyl ani na chladici, to sem jeste nevidel, dycky tam byl aspon kousel Al plechu. Ale byla to holt mala televizka s uhloprickou odpovidajici nakemu 14"-15" monitoru...
judeware

#302 Příspěvek od judeware »

Některé malé televize ze sklonku éry to tak mívají. Zpravidla tr. Toshiba S2000N a S2055N. Do osmibitů sice nejsou, ale vysokonapěťová "BU" v dalších letech údajně nebudou k mání, tak je skladuju pro onoho známého strýčka. :D
danhard

#303 Příspěvek od danhard »

Měl by jsi navštívit lékaře, preventivně, snad se s tím dá ještě něco dělat :D

Bohužel u mě na to přišli příliš pozdě :lol:
rnbw

#304 Příspěvek od rnbw »

Tie male televizory obcas zhanaju majitelia 8-bitov cele.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#305 Příspěvek od RayeR »

danhard píše:Měl by jsi navštívit lékaře, preventivně, snad se s tím dá ještě něco dělat :D

Bohužel u mě na to přišli příliš pozdě :lol:
Jo, to mi pripomnelo tehda ono dedictvi pana Tecky, zabordeleny cely barak az na pudu a vdova nevedela co s tim, nastesti kontaktovala bastlire nez sel zbytek do kontu. Taky uplne nevim co budu delat se stovkama KF508 a pod (nastesti me znacne limituje panelakovy byt :) Stejne jednou takle skoncime vsichni, cest vyjimkam, kteri si vychovaji zdatne nasledovniky...

>rnbw
tusim ze to melo i composite video in, min. skrze SCART, lepsi jak naky merkur...
judeware

#306 Příspěvek od judeware »

Předkládám další ukázku součástkově použitelné desky z TV (Otava 5542FT), na kterou jsem natrefil cestou z práce zrovna včera. 8-) Klíčový poptávaný obvod TXT je STV5348/H.

Použitelné jest toto:
• primární filtrační C
• zdrojový tranzistor 2SC5586
• řádkový tranzistor 2SD2499
• zdrojový filtr (L+2ks krabicový C)
• pojistka s držákem
• můstkové diody
• krystaly TXT 13,875MHz a MCU 32768Hz (bohužel obalený tvrdým silikonem)
• přední LED
• 7805, 7809
• EEPROM v DIP8
• vypínač KDC-A11
• diskové keramické C (nemají ohýbané konce vývodů), polštářkové C, eletrolyty vyšších kapacit
• sekundární zdrojové diody
• některé rozměrnější R malých hodnot
• MCU LC863548B pro známého, do sbírky
• cca 12ks 2SC1815
• dívky, dle intuice a sympatií
• relativně solidní provedení kon. SCART

Eletrolyty vypadají velice neznačkovitě, ale kvůli přeměření bych jich několik vypájel téžžž.
Přílohy
IMG_0244.JPG
Otava 5542FT
Otava 5542FT
Naposledy upravil(a) judeware dne 20 zář 2024, 22:00, celkem upraveno 1 x.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#307 Příspěvek od RayeR »

To vypada taky celkem moderne, svabu pomalu... Ale ty CRT uz skoro nepotkavam, mozna 2-3 za rok (nehledam cilene, jen co lidi nosi k cervenym)
judeware

#308 Příspěvek od judeware »

Švábů pomálu? To novější typy s TDA9554, ty jsou horší! Kromě tuneru, vertikálního IO, audiozesilovače, řádkového tr. BU a EEPROM, je tam jen diskrétní drobotina. Tohle je naopak příklad dobře použitelné desky. Už kvůli STV5348/H.

Televize o pár let starší (i druhá generace polistopadových Orav) mívaly na zpracování obrazu TDA8362, TDA4661 a TDA8395, pak něco nezbytného pro zvuk (plus např. koncový TDA1013), teletext zvlášť, MCU téžžž, zdroje různé koncepce a složitosti. Když nepočítám novější desky s IO STM, TV japonské a např. dražší Loewe (s jednoúčelovými PLCC od ITT), byla 90. léta, pokud jde o běžnou spotřebku, celkem na jedno brdo. Nepočítám do toho monstrózní stohertzovky, projekční TV, velké stereo Trinitrony apod.

Viz např. (již dříve v tématu): Samsung ch. P68SA
judeware

#309 Příspěvek od judeware »

Kromě poptávaného STV5348/H jsem z desky dostal vše vyjmenované, přesně v souladu se směrnicí ÉéééÚúúú o předcházení vzniku odpadů. :D

Původně oznámený počet kusů tr. 2SC1815 (orig. Toshiba) jsem odhadl špatně, anžto některé z nich byly jejich protějšky (plus jeden tunýřový stabilizátor µ574 a tr. 2SC2216). Krystal 32768Hz přišel o vývod, :( anžto byl ve hmotě vysloveně zabetonovaný. Psal jsem cosi o silikonu a ona to byla spíš hmota z tavné pistole. Nicméně vidíte, že využitelnosti staršího elektra se téměř meze nekladou.
Přílohy
IMG_0252.JPG
Získané součástky, kromě dvou vše nadplán
Získané součástky, kromě dvou vše nadplán
IMG_0251.JPG
Torzo desky na likvidaci
Torzo desky na likvidaci
PotPalo

#310 Příspěvek od PotPalo »

Mikrospínače nič? Pokiaľ sú to tie prachotesné čo bývavali v OTF, tak tie brať, vydržia večne.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
rnbw

#311 Příspěvek od rnbw »

Treba zmerat odpor v zopnutom stave - ak je nenulovy, tak vyhodit. Ak to bolo niekde vonku v dazdi, tak budu vnutri hnile.
judeware

#312 Příspěvek od judeware »

Mikrospínače nejsou náhr. dílem do konstrukcí pro MZ-800. 8-) Ale do oprav je beru, ovšem jen někdy. Existuje mnoho druhů - ležaté nízké, vyšší, či s plastem nad 5mm, pájené nastojato krátké, střední, či s dlouhým nosem (viz ona deska). :D Se dvěma či čtyřmi vývody. Ty s malým výskytem většinou ignoruju.
rnbw

#313 Příspěvek od rnbw »

Aj ked mas v sufliku 10 typov, tak vzdy potrebujes nejake ine. Minule som potreboval 12mm, ktore sa nedali ani kupit. Tak som musel kupit 12,5mm a orezavat.
judeware

#314 Příspěvek od judeware »

Ještě vypíchnu detailní foto toho kon. SCART (podobné jsou např. v přístrojích Amstrad SRX 3xx). Oproti provedení "s ušima" mohou být na desce dva kusy těsně vedle sebe, což je v případě "multimediální desky" :D pro MZ-800 klíčové (rozhoduje každý milimetr). A dost mi vadí, pokud narazím na případy, kdy jsou krajní plastové "klínky" připálené průchodem pájecí vlnou. Takové neberu.
Přílohy
IMG_0253.JPG
IMG_0253.JPG
judeware

#315 Příspěvek od judeware »

Nakupilo se mi množství modulů TXT poté, co jsem se domluvil, že nějaké televizory po akci Bytefest pustím do světa. Další mi přibyly po putování za posledních 14 dní.

Desky s SAA5246AP/H jsou pro mě stále zásadní.

[1]Než pro zajímavost
Neelektrolyty jsou pořád tuzemské, též odpory, některé krystaly, částečně i KC, dokonce s precizněji provedeným pouzdrem a potiskem (z konce éry polistopadové produkce?). V Color 345 Victor fungovaly všechny moduly, bez ohledu na to, jestli pomocné MCU PCF84C81obsahuje firmware "047", nebo "163". MHB4011 jsou na všech modulech (a to mi leží i ve starších zásobách), 4001 Harris, Goldstar, Tesla; méně častý číslicový CMOS 4006 od ST, Goldstaru, Philipse a nečekaně i Tesla (z období polistopadové produkce Tesly mám na deskách Remag Vyškov dále i MHB4052, 4053, 4099, možná i jiné)! TXT moduly Sharp mívají pomocné CMOS od firmy Toshiba.

[2] Moduly "MTZ TELETEXT" patří do planáru, C459 apod. Keramiky jsou cizí (?), jinak se osazenost diskrétních podobá deskám s SAA5246AP/H. Díky odlišnému IO od Simense jsou pro mě důležité mírně exotické ZMD UD61C464 (paměti využitelné u MZ-800 i starších karet do PC).

[3] OTF EUROTXT-MEGA -> neví někdo, ze kterého typu tento modul pochází? Obsahuje dva obvody TXT, jeden z toho je pro zobrazování OSD.
Přílohy
IMG_0304.JPG
[3]
[3]
IMG_0302.JPG
[2]
[2]
IMG_0301.JPG
[1]
[1]
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“