VKV konvertor
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
VKV konvertor
Napadlo mě, že by pro takové případy bylo fajn mít konvertor, kde by místo krystalu byl LC oscilátor. Místo přepínání krystalů by si obsluha žádaný rozsah naladila kondíkem, ideálně tím plastovým ladičákem z asijských tranzistoráků. Nevíte o funkčním návrhu takové konstrukce? Díky.
Nemám s sebou svůj počítač a doma budu až koncem týdne, když nepořídíš dřív, podívám se jak po těch amárech, tak po krystalech.
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Právě jsem zjistil, že jsem se nad OIRT / CCIRT vlastně nikdy kloudně nezamyslel. Třeba jsem si myslel, že O znamená oriental
Taky jsem si myslel, že obě normy zabírají podobnou šířku a ono vůbec.
OIRT (Organisation Internationale de Radiodiffusion et de Télévision)
65,8 MHz až 74 MHz tj. 8,2 MHz
CCIR (Comité Consultatif International des Radiocommunications)
87,5 MHz až 108 MHz tj. 20,5 MHz
Je jasné, že směšovačem na jednom kmitočtu není šance.
Nebylo by lepší rádio naladit někam doprostřed, kde chodí nejlépe a potom ladit konvertorem?
- Artaban001
To má právě tu nevýhodu potřeby někam vytáhnout ladění konvertoru. Přepínač 1/2/3 můžeš dát někam dozadu nebo i využít volné kontakty na přepínačích, pokud jsou. Ale vytáhnout na panel ladění, to už je velký zásah.Zmije píše:Nebylo by lepší rádio naladit někam doprostřed, kde chodí nejlépe a potom ladit konvertorem?
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Já mám nejradši, když se chytá na tu původní vf část, pokud možno úplně bez polovodičových mezistupňů. Teslácká rádia chodí i na dnešní FM dobře.
xsc: to spíš opačně, konvertor naladit hrubě a v rámci toho pásma už ladit na rádiu.