Myčka Bosch SMI 59M05EU - labyrint

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
johhann

Myčka Bosch SMI 59M05EU - labyrint

#1 Příspěvek od johhann »

Zdravím zdejší odborníky a prosím o radu,

myčka se mi v průběhu mycího cyklu sama vypíná. Mám pocit, že je to v době, kdy má vypouštět vodu.
Sama se vypíná a za pět minut se zase zapne, něco tam vrčí (asi čerpadlo) a za chvilku se zase vypne. A tak je to pořád dokola.
Celou jsem jí rozebral a zkontroloval, trubky, čerpadlo jsou čistý, elektronika v cajku.
V labyrintu jsem ale objevil jedno místo, kde je nějaký "zařízení" (asi plovák nebo co to je), hejbe se tam dolu a nahoru nějakej váleček, je to ale dost zanešený nějakým bordelem.

Co to je za zařízení, k čemu to je?
Může ten bordel být příčinou špatné funkce myčky?

Děkuji za postřehy.
J.
Přílohy
labyrint_detail.jpg
labyrint_detail.jpg
labyrint_1.jpg
labyrint_1.jpg
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

Je to odvzdušňovací ventil od vypouštěcí hadice respektive sifonu. Vyčistit se to dá, ale pokud je v pořádku odpad tak to funkci postrádá. Začal bych tím že dám vypouštěcí hadici do kbelíku a myčku spustím na krátký program. U myček se sifonem není potřeba mít hadici výš.
johhann

#3 Příspěvek od johhann »

Nepomohlo to, vypíná se to stále.
Tentokrát jsem to ale nechal běžet co nejdéle to šlo a mělo to nějaký smysl a došel jsem až do bodu, kdy už se ta myčka začala vypínat asi po minutě, to bylo v závěrečném cyklu, asi deset minut před koncem, kdy nastalo pravděpodobně sušení.

Napadá mě teda, jestli by to nemohlo být topné těleso, pěkně zanešené vodním kamenem, které právě v důsledku toho kamene, potřebuje více proudu k tomu, aby ohřál vodu na stanovenou teplotu a tím dochází k přehřátí a k následnému vypínání tepelné pojistky.

Když mi to vypne, čekám tedy nějakou dobu (v průběhu mycího cyklu cca 5 min., nakonci při sušení už je to jenom asi minuta), a těsně před tím, než se to znovu samo nastartuje, zarachotěj vpravo dole v elektronice, relátka.

Může to být v tom tělese? Nestačilo by to třeba, do ohřáté myčky nalít litr octa nebo kyseliny citronové?

Nebo nějaké jiné nápady, řešení.

Děkuji za odpovědi.
J.
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

zaneseným topným tělesem to určitě nebude. Slovo vypíná je poněkud laické , múže to znamenat, že úplně zmrtví zhasne displej, nebo přestane mýt, nebo zastaví atd Něco podobného jako " auto nejede" . Zřejmě elektronika, nebo vyhodnocení nějakého fatálního problém, např myčka kape a dost často přímo na topení.
johhann

#5 Příspěvek od johhann »

"myčka vypíná", tímto termínem jsem myslel to, že se prostě úplně vypne, displej nesvítí, nic nejde, je mrtvá.
Po pěti minutách zacvakají relátka a myčka je opět v chodu: rozsvítí se display, program pokračuje tam, kde skončil a za nějakou dobu opět vypne úplně do mrtva. A takto se to opakuje...
bu2520

#6 Příspěvek od bu2520 »

elektronika, tepelně závislá
johhann

#7 Příspěvek od johhann »

Ještě na něco jsem přišel: Myčka se vypíná i bez zátěže.
Když jí nechám, po zmáčknutí hlavního tlačítka, několik minut být, nenavolím žádný program, nic s ní nedělám, displej svítí - resp. bliká, za chvilku se vypne a nic nefunguje, za pět minut sama naskočí a toto se dokola opakuje.

Takže asi nějaký nadměrný odběr proudu na to nemá vliv.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Studenti na ŘJ.
..to bude jen ňákej odpůrek
johhann

#9 Příspěvek od johhann »

takže novou desku... 8O

...nebo se to dá nějak propájet, jo?
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

nebo někoho kdo jí umí opravit
Odpovědět