Jaký síťový prvek (router, switch, ...)?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pospisjak

#16 Příspěvek od pospisjak »

Našel jsem šuplíkový Netis WF2419i, který zbyl kdesi po kabelovce. V parametrech má i mód Client. Je jen 2,4 G, antény 2x5 dBi neodnímatelné.
Zkoušel jsem se přes něj připojit k sousedově síti 2,4 G.
Buď jsem úplně blbej, nebo ten krám prostě nemá plnohodnotný mód Client.
U WAN vyberu místo Wired -> Wireless, vyhledám sousedovo SSID, zadám heslo, připojím se. Zjistím, že ale Netis vysílá vlastní AP, navíc na stejném kanále, jako přijímá. U módu WiFi (Radio Mode) lze vybrat pouze AP. Nelze vybrat režim Client, jako v návodu. Možná nějaký překopaný FW pro kabelovku. Pokud vypnu "Wireless" vypne se i příjem... Zkrátka to asi samo sebe zarušilo, resp. ten slabý sousedův signál. Navíc na tom 1 kanále v okolí frčí asi nejvíc AP na 2,4G, takže se nepovedlo.

Vzal jsem Netis na pokus jinam k silné síti a jede na 1. dobrou, přijímá WiFi, posílá to LANkou do NB... ale furt vysílá, jako AP.

Začínám mít dojem, jestli nakonec paradoxně nebude lepší příjem na 5G, než na zarušené 2,4G různýma drekama (2 až 3 ks na jednom kanále)... Asi půjdu cestou nějakého Routeru 2,4 / 5G s funkcí klient se slušnými, ev. odnímatelnými anténami. Už kvůli jeho univerzálnosti v případě neúspěchu tohoto "projektu".

@JJilek: Moc díky za nabídku, mrknu se raději po něčem dvojfrekvenčním, resp. novějším. Eventuelně po jetém Loco za 300,- co už má 8,5 dBi (bez Loco) nebo 10 dBi (novější Loco).
pospisjak

#17 Příspěvek od pospisjak »

Ha, omyl, Netis na "silné" síti jel jen do prvního restartu (i přes uložení parametrů), ale dál blbne úplně stejně. Pak už se přes něj nedalo připojit do WAN ani drátem, ani přes jeho AP WiFi. Někdy jen k němu samotnému do nastavení, někdy ani to ne. Asi to neumím správně nastavit.

WAN mám jako Dynamic IP (DHCP) a LAN je DHCP status Enable, start adress 192.168.1.2 , end 192.168.1.254 ; LAN Ip: 192.168.1.1 (na tom je i nastaveni) a Subnet: 255.255.255.0
Takže těch 2,4 G nemusí být marné, jen to správně nastavit...
Naposledy upravil(a) pospisjak dne 27 zář 2024, 21:58, celkem upraveno 1 x.
masar

#18 Příspěvek od masar »

Postupuj podle tohoto videa.
:wink:
pospisjak

#19 Příspěvek od pospisjak »

Masar: Díky za návod, pomohlo. Ono to má dynamicky měnící se výběry a je potřeba postupovat sekvenčně a na konci restartovat.

Netis v kůlně na 2,4 G docela zklamání, nějakých 0,5 až 6 Mb/s. Takový propad proti notebookové anténě jsem nečekal.
HF_Tech

#20 Příspěvek od HF_Tech »

Obecně NETIS je ten největší odpad, co se tady v čechách vyskytuje.
U toho se nediv ničemu.
Pořiď si to jeté LOCO, vyresetuj to do továrního nastavení a nahraj do toho poslední firmware od výrobce a budeš spokojen.
matahari

#21 Příspěvek od matahari »

Pokud je mezi vámi jen silnice, tak proč to řešíte přes WiFi? Udělejte si převěs pomocí samonosného optické kabelu a případně použijte konvertory. Dnes to jsou běžně dostupné věci a místo 60m LAN kabelu to bude lepší řešení.
masar

#22 Příspěvek od masar »

To bez povolení ouřadů nepůjde:)
matahari

#23 Příspěvek od matahari »

Kde není žalobce, není soudce. Kolegovi jsem s tím cca před 5 lety pomáhal a mají to natažené mezí anténními stožáry, u kterých se použily prostupy pro koaxiály. Cesta mezi nimi je sice taková boční, ale do baráků mají stejně přes sloupy nataženou elektřinu, takže zadrátované mají i hlavní cesty.
masar

#24 Příspěvek od masar »

matahari píše:Kde není žalobce, není soudce...
To je pravda jen do té doby, než to někoho třeba "sundá" z kola...:)
DukeNuke

#25 Příspěvek od DukeNuke »

Dávat optiku, když se jedná jen o provizorku do doby dokončení stavby se mi zdá jako zbytečný luxus.
matahari

#26 Příspěvek od matahari »

Chápu, že je pozdě, ale 60 metrů LAN by bylo za podobnou cenu jako 100 metrů optiky.
Na cyklistu může taky spadnout i meteorit. Anténní stožáry bývají výše, než kabel s elektřinou do štítu pod střechou. Navíc by stačilo povolení majitele cesty a to může být obec, kde nemusí být jen byrokrati.
masar

#27 Příspěvek od masar »

matahari píše:...Na cyklistu může taky spadnout i meteorit. Anténní stožáry bývají výše, než kabel s elektřinou do štítu pod střechou. Navíc by stačilo povolení majitele cesty a to může být obec, kde nemusí být jen byrokrati.
Ano, ale za ten meteorit bys nenesl odpovědnost, kdežto za spadený kabel ano. A povolení od "nebyrokrata" je pořád povolení.
matahari

#28 Příspěvek od matahari »

V tomhle městě musí být cyklisti chudáci, každou chvíli se nějaký oběsí na upadnutém optickém kabelu a vůbec si neumím představit, kdyby spadl na peloton.
Přílohy
optika-po-sloupech.jpg
optika-po-sloupech.jpg
masar

#29 Příspěvek od masar »

Bagatelizuj si to jak chceš. Neštěstí chodí po lidech, ne po horách.
matahari

#30 Příspěvek od matahari »

Možná by stačilo, kdybys přestal vrtat a vymýšlet hypotetické katastrofy.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“