Povolenie hrdzavého šroubku na prístrojvom knoflíku

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
robos

Povolenie hrdzavého šroubku na prístrojvom knoflíku

#1 Příspěvek od robos »

Zdravím všetkých,

viem, že toto je notorická otázka, ale nepodarilo sa mi vyhľadať na EB žiadne vlákno, ktoré by sa tomu venovalo. Preletel som sekciu Opravy a restaurování, ale nenašiel som. Keby niekto vedel link na diskusie na túto tému, budem vďačný (prípadne aj za dobrý externý link, pretože ani na googli som moc neuspel). Budem vďačný aj za radu, ako na to.

Potrebujem odmontovať jeden prístrojový gombík. Ten prístroj je amatérsky a v celkom dobrom stave, ale pod týmto šroubom je asi hrdza. Je to červík s malým priemerom. Ráno som tam strekol WD40. aj som po ňom symbolicky poklepal a skúsil som nahriať červík trafopájkou. Nepomohlo. Ale neviem, ako moc to treba nahriať, alebo či WD40 je ten správny prostriedok. Uvidím večer, či to povolilo.

Ďakujem.

Edit: dávam to do sekcie Nezaraditelné, pretože je to otrepaná téma.
ransom

#2 Příspěvek od ransom »

Ten gombík je z jakého materiálu?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
robos

#3 Příspěvek od robos »

Asi bakelitový. Klasický starší prístrojový, 60-te roky. Večer to nafotím. Drážku som ešte úplne nestrhol, ale u k tomu nemá ďaleko.
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

Zalít WD40 a necht několik dnů i týdnů, pak teprve zkusit povolit.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Hejnicek

#5 Příspěvek od Hejnicek »

Uz jsem povolil nekolik zatuhlych cerviku v knoflicich.
Vetsinou to nebyly nejake uplne miniaturni sroubky,
tak slo ty sroubky opatrne nahrat pajeckou.
Kombinoval jsem nejaky spray na uvonneni sroubu zn. Loctite a to teplo z pajky,
Teplo, spray, teplo a tak do hodiny se to povedlo. Pajecka se bud vlezla do diry nebo smycku okolo miniaturniho sroubovaku.
ransom

#6 Příspěvek od ransom »

WD-čkem se mi nikdy nepodařilo nic přirostlého uvolnit. Používám petrolej.
Ptal jsem se hlavně na materiál, ve kterém je ten červík zašroubovaný. V bakelitu bývají kovové vložky se závitem, většinou mosazné. No, bude to chtít trpělivost...
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Maticu na stieracoch sa mi podarilo uvolnit tak, ze som tam nakydal WD40, nechal ho tam nejaky cas (pod gumovym krytom). Neslo to, tak som pridal dalsi WD40 a nahrieval teplovzdusnou pistolou az to zacalo bublat. Potom to povolilo.

Bakelit vydrzi dost vysoku teplotu.
Ivan_01

#8 Příspěvek od Ivan_01 »

rnbw píše:Bakelit vydrzi dost vysoku teplotu.
ale panel pod ním už nemusí.
WD stojí za prd. Skús brzdovku, tá je redšia a navzlína lepšie. Môže reagovať s materiálom hmatníka, tak aby ti nezmenilo farbu.
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

ransom píše:V bakelitu bývají kovové vložky se závitem, většinou mosazné
. . . ale taky dost často bývají ocelové vložky.

dej sem fotku, jak ten knoflík vypadá . . .

taky už se mi stalo, že nezbývalo, než ten knoflík opatrně rozštípat a sehnat jiný.
hlavně sem dej fotku a přidej rozměry
HF_Tech

#10 Příspěvek od HF_Tech »

S tím WD jsi udělal velkou chybu. Pokud je tam rez tak nejlépe pár kapek odrezovače nebo kyseliny fosforečné a nechat pár dní působit. Pokud už je tam WD nebo olej, tak to nanavzlíná. Pak funguje normální hydraulický olej z bagru - je potřeba zahřát a nechat dost dlouho působit.
Nakonec ještě může pomoci klepátko - kladívko z pružiny špičáku a tlouku. Návody jsou na youtube, na uvolňování věcí funguje překvapivě dobře.
robos

#11 Příspěvek od robos »

Jedná sa iba o amatérsky prístroj, takže keď sa to zničí, tak sa nič strašné nestane. Bude na panely jeden gombík iný. Pridal som fotku aj druhého, ktorý som zosadil. Je tam oceľová vložka.

Niekde mám petrolej, takže ho vyskúšam. Neviem, či na to stačí trafopájka a zohriať iba červa, alebo bude nutné ovinúť smyčku z Cu drátu na osku a zohriať celú osku. Ale to trafopájka nezvládne. Ešte možno rozobrať ten potenciometer a zohriať osku plemeňom. Proste to skúsim nejako nahrievať a tiež klepať do červa.
Přílohy
druhy_g.jpg
druhy_g.jpg
zatuhnuty_g2.jpg
zatuhnuty_g2.jpg
zatuhnuty_g1.jpg
zatuhnuty_g1.jpg
robos

#12 Příspěvek od robos »

Len tak mimochodom, je tam prasklina, je to vidieť na fotke. To je šanca pre kvapalinu dostať sa rýchle k závitu.
robos

#13 Příspěvek od robos »

HF_Tech píše:kladívko z pružiny špičáku a tlouku
Češtinu ovládom dobre, ale toto som nerozkódoval :) Pošli mi odkaz na príslušné video.
HF_Tech

#14 Příspěvek od HF_Tech »

Anglicky se tomu říká spring punch. Česky je to nějaká odrůda důlčíku :)
https://youtu.be/XSIX7Ob5CoM?t=295
Jodr

#15 Příspěvek od Jodr »

Před dávnými časy jsem dostal od údržbáře dnes již zaniklého pivovaru lahvičku uvoňovacího oleje co tam používali ještě po němcích… Smrdělo to výrazně čpavkem a bylo to řiďoučké konzistence s úžasnou vzlínavostí. Jeden den zakápnout a nebylo spoje, který by nepovolil a že v pivovaru bylo vody a rezavých spojů bezpočet. Chemii mám za španělskou vesnici, proto netuším význam čpavku v oleji 🥺
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“