Povolenie hrdzavého šroubku na prístrojvom knoflíku
Moderátor: Moderátoři
Povolenie hrdzavého šroubku na prístrojvom knoflíku
viem, že toto je notorická otázka, ale nepodarilo sa mi vyhľadať na EB žiadne vlákno, ktoré by sa tomu venovalo. Preletel som sekciu Opravy a restaurování, ale nenašiel som. Keby niekto vedel link na diskusie na túto tému, budem vďačný (prípadne aj za dobrý externý link, pretože ani na googli som moc neuspel). Budem vďačný aj za radu, ako na to.
Potrebujem odmontovať jeden prístrojový gombík. Ten prístroj je amatérsky a v celkom dobrom stave, ale pod týmto šroubom je asi hrdza. Je to červík s malým priemerom. Ráno som tam strekol WD40. aj som po ňom symbolicky poklepal a skúsil som nahriať červík trafopájkou. Nepomohlo. Ale neviem, ako moc to treba nahriať, alebo či WD40 je ten správny prostriedok. Uvidím večer, či to povolilo.
Ďakujem.
Edit: dávam to do sekcie Nezaraditelné, pretože je to otrepaná téma.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Vetsinou to nebyly nejake uplne miniaturni sroubky,
tak slo ty sroubky opatrne nahrat pajeckou.
Kombinoval jsem nejaky spray na uvonneni sroubu zn. Loctite a to teplo z pajky,
Teplo, spray, teplo a tak do hodiny se to povedlo. Pajecka se bud vlezla do diry nebo smycku okolo miniaturniho sroubovaku.
Ptal jsem se hlavně na materiál, ve kterém je ten červík zašroubovaný. V bakelitu bývají kovové vložky se závitem, většinou mosazné. No, bude to chtít trpělivost...
Nakonec ještě může pomoci klepátko - kladívko z pružiny špičáku a tlouku. Návody jsou na youtube, na uvolňování věcí funguje překvapivě dobře.
Niekde mám petrolej, takže ho vyskúšam. Neviem, či na to stačí trafopájka a zohriať iba červa, alebo bude nutné ovinúť smyčku z Cu drátu na osku a zohriať celú osku. Ale to trafopájka nezvládne. Ešte možno rozobrať ten potenciometer a zohriať osku plemeňom. Proste to skúsim nejako nahrievať a tiež klepať do červa.
https://youtu.be/XSIX7Ob5CoM?t=295