Zesilovače řada STK - oprava ?
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Zesilovače řada STK - oprava ?
- jardafiala
- jardafiala
Smysl těch hybridů je mimo jiné v těsné tepelné vazbě mezi jednotlivými čipy. Počítá se s tím při stabilizaci klidového proudu. Leda že by to bylo v Béčku, což většinou ale není.
Protože valná většina těch zesilovačů s STK stejně není zvukově nic extra (často to jsou úplně primitivní zapojení, polovina STK je kvazikomplementárních atd.) tak už jsem to párkrát řešil jednoduchou přestavbou. Nadělal jsem si miniaturní moduly diskrétních konců pro univerzální použití. STK a těch pár součástí okolo zruším, na chladič našroubuju modul a prodrátuju vstup, výstup a napájení. Stojí to pár drobných, funguje to dobře. Upravil jsem si trochu desku UNI-50 od Gromlusovcov, s jejich laskavým svolením.
Kdyby někdo vyloženě trval na originálu, tak pár typů ještě má KTS-AME. Jinak jedině čekat až se objeví nějakej z demontu.
Ale i u těch diskrétních se dají součástky slušně tepelně svázat mezi sebou, požadovanou stabilitu klidového proudu to mít bude, čímž vlastně to hybridní zapojení ztratí hlavní důvod své existence.
V principu to udělat jde, nasimulovat si chování za tepla, vyzkoušet, doladit. Ale s ohledem na výsledek (při zachování ojebanýho VAS) to v podstatě nedává jinej smysl než tu radost z kutění.
- jardafiala
Můžeš prosím dát konkrétní příklad, nejlépe přímo s dokumentem?Hill píše:Někteří výrobci zařízení přímo uvádějí v servisních návodech obě varianty - jak s hybridem, tak náhradu z diskrétních součástek.
Ještě jsem to totiž neviděl (ale to pochopitelně neznamená, že to neexistuje).
Díky.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.