Už rostou...
Moderátor: Moderátoři
Moč mi nikdy nebarvily. Nenastydl ses při sběru?
No vždyť jo. Hříbky jsou pro začátečníky. Mykologové si pochutnávají na specialitách.Cust píše:Jeden z nejlepších hřibů.
Lesana: pečárka zápašná je taková subtilnější, mívá na spodku třeně hlízku, žloutne okamžitě do chromové žlutě, nevoní kořenitě (malinko anýzově) jako jedlé druhy. A při pokusu o tepelnou úpravu slabě ale nepříjemně smrdí.
Jak ji jednou vezmeš do ruky a identifikuješ, už si ji nespleteš. Pozná se nahned kombinací čichu a zraku.
No to bych právě potřebovala, aby mi někdo znalý vrazil do ruky pečárku zápašnou a řekl, to je ona. Takhle si nejsem pořád jistá. Nevím, co je chromově žlutá, chrom je přece stříbrnej a jak voní anýz také nevím, ani karbol.ransom píše:Lesana: pečárka zápašná je taková subtilnější, mívá na spodku třeně hlízku, žloutne okamžitě do chromové žlutě, nevoní kořenitě (malinko anýzově) jako jedlé druhy. A při pokusu o tepelnou úpravu slabě ale nepříjemně smrdí.
Jak ji jednou vezmeš do ruky a identifikuješ, už si ji nespleteš. Pozná se nahned kombinací čichu a zraku.
Ryzce barví hlavně ruce a plastové prkénko. Jednodruhová smaženice z nich vypadá jak dušená mrkev. Ale houba je to výborná, já je dřív nesbírala, než mi začly růst na zahradě.
Edit: S tou močí má PavelFF pravdu předsedo, teď jsem se na záchodě úplně lekla. Tolik najednou jsem jich snědla poprvé.