Měření proudu s INA253A

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bitak

#16 Příspěvek od bitak »

HF_Tech

Ano, máte pravdu, země opravdu nebyly propojeny, ve skutečnosti ale jsou. Moje chyba při kreslení schématu. Původní schéma jsem nahradil opraveným.
O max. napětí na shuntu od GND jsem si v datasheetu nikde nevšiml, přečtu si ho znovu
Z jakého důvodu (důvodů) je deska čuňačina? V návrhu PCB moc zkušeností opravdu nemám, ale chci být lepší. Proto bych byl rád, kdybys mi upozornil na chyby či nedostatky, kterých jsem se při návrhu dopustil, popřípadě poslat odkaz na tu příručku od Analog Devices či jinou literaturu? Předem děkuji.[/img]
masar

#17 Příspěvek od masar »

bitak píše:...O max. napětí na shuntu od GND jsem si v datasheetu nikde nevšiml, přečtu si ho znovu...
To je právě ten rozsah "common-mode" vstupních napětí. Je v rozmezí -6V až +90V. V tvém případě (schematu) je +24V. Potlačení vlivu změn tohoto napětí udává parametr CMR, který je typicky +/-125uA/V.
:wink:
bitak

#18 Příspěvek od bitak »

Nějak to moc nechápu, těch +/-125uA/V. Mohu požádat o vysvětlení?
masar

#19 Příspěvek od masar »

Přesnou definici neznám, ale asi tak, že změna vstupního common-mode napětí o 1V způsobí změnu napětí na výstupu, odpovídající změně měřeného proudu +/-125uA(typická hodnota). Vyjádřeno v dB je to v následujícím grafu z datasheetu:
Obrázek
Ale nepočítal jsem to.
V každém případě bych ho ze vzniku rušivého napětí na výstupu podezíral nejméně.
bitak

#20 Příspěvek od bitak »

Děkuji za vysvětlení. Ještě k tomu "common mode": Těch 90V bych i pochopil. Ale těch-6V si pořád nedokážu představit, jak se tam vezmou.
masar

#21 Příspěvek od masar »

To záleží na měřeném obvodu. Může to být třeba obvod napájený dvěmi napájecími napětími, např. nf zesilovač. Pak je třeba správně umístit snímač, aby nedošlo k překročení max. -6V common-mode.
Obrázek níže ukazuje chybné připojení snímače, kde může dojít k překročení -6V common-mode.
Přílohy
common-mode.png
Nesprávné připojení snímače měření proudu reproduktoru.
Nesprávné připojení snímače měření proudu reproduktoru.
bitak

#22 Příspěvek od bitak »

Rozumím. Na symetrické napájení jsem si nevzpomněl. Při sepnutí horního tranzistoru je vše v pořádku, při sepnutí spodního je problém. Jak by tedy v tomto případě měl být snímač (shunt) zapojen?
masar

#23 Příspěvek od masar »

bitak píše:Jak by tedy v tomto případě měl být snímač (shunt) zapojen?
Na druhou (pravou) stranu reproduktoru - například. Jinou možností je spojení vývodu GND snímače s -8V zdroje. Tomu se pak přizpůsobí volba napěťové reference a napětí VS.
bitak

#24 Příspěvek od bitak »

Pravda. Při zapojení na pravou stranu a proudu 15A (pokud by tam tekl) by bylo napětí max. -3V, jestli počítám správně.
masar

#25 Příspěvek od masar »

Ne. Common mode je prakticky 0V. Proud 15A (při zkratu v reproduktoru) vyvolá na 2mΩ úbytek 30mV.
Přílohy
common-mode2.png
common-mode2.png
bitak

#26 Příspěvek od bitak »

Chybně jsem počítal bočník - 0,2R :-(

Mohu ještě dotaz k návrhu PCB? Jeden z přispívajících uvedl, že můj návrh je čuňačina, ale už nenapsal proč. Je tam vidět něco, co je ne úplně korektně, popřípadě naprosto špatně?
masar

#27 Příspěvek od masar »

To si netroufám hodnotit. Ani k tomu nemám podrobné schema a z pcb se nelze skoro nic dozvědět.
V každém případě by měla být dodržena ta základní topologie z datasheetu a rozvržení spojů tak, aby netvořily různé "antény" přijímající možné rušivé vyzařování a netvořily různé "smyčky".
Kapitola 11 datasheetu.
HF_Tech

#28 Příspěvek od HF_Tech »

bitak píše:Chybně jsem počítal bočník - 0,2R :-(

Mohu ještě dotaz k návrhu PCB? Jeden z přispívajících uvedl, že můj návrh je čuňačina, ale už nenapsal proč. Je tam vidět něco, co je ne úplně korektně, popřípadě naprosto špatně?
Je tam společná zem pro signál ad převodníku a další signály a Vref je také zamotáno mezi ostatní signály.
Další problém je společná zem na Atmega pro ADC a další signály. Pokud IO nožičkami teče pár mA od dalších periférií, tak se to přičítá k měřenému napětí.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“