Vynechaný tisk *vyřešeno*

3D tiskárny

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hafca

#16 Příspěvek od hafca »

Co se ti zdá zbytečné? Přímý náhon filamentu s dvojitými hnacími kolečky, tichý a výkonější ventilátor nebo BLtouch?

Ale zdá se, že jsem našel příčinu. Vyndal jsem z kostky termistor, znovu ho upevnil a udělal jsem novou kalibraci teploty trysky. A výtisk už vypadá téměř dobře. K "dokonalosti" to snad dojde až dorazí nová tryska a heatbreak.

Dík všem za rady.
Přílohy
y.jpg
y.jpg
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
dj_Paul

#17 Příspěvek od dj_Paul »

Kombinace materiálů mosaz/hliník a hliník/heatbreak - ať už je z čehokoliv způsobí to, že se po čase na povrchu hliníku vytvoří slabá vrstva oxidu a přestane to vodit teplo. Pasta zaručí přenos tepla.
hafca

#18 Příspěvek od hafca »

OK, vyzkouším.
Radost byla předčasná, dal jsem tisknout jeden díl a vše je zpět. :(
Přílohy
blbe.jpg
blbe.jpg
dj_Paul

#19 Příspěvek od dj_Paul »

to je tak blbá fotka nebo je to fakt tak uslintaný? ty vrstvy jsou úplně slitý, jako kdyby ta teplota byla moc vysoko...

rozebral bych ten extruder celej do šroubku, vyčistil a poskládal na novo.
Tam jsou ještě ty gumový kolečka co to vozí po xové ose?, není ta osa navolno?
hafca

#20 Příspěvek od hafca »

Fotka je docela věrná. Extruder jsem zkusil jinej, taky BMG. Rozebranej a zkontrolovanej. Kolečka jsou gumová, ale neošoupaná a ani neprokluzují. Všechno chodí lehce, ale bez vůlí. Teplota byla 200°C první vrstva/ další 205°C.
dj_Paul

#21 Příspěvek od dj_Paul »

změř skutečnou teplotu, toto se mi nezdá
nebo skus znovu tu teplotní kalibraci
hafca

#22 Příspěvek od hafca »

Zkusím jiný termistor. Zkoušel jsem měřit teplotu trysky bezkontaktním teploměrem, ale tam jsem se nechytal. Termočlánek co byl k DMM jsem zastrčil k trysce pod silikonové krytí trysky a tam to při 200°C na tiskárně vylezlo max. na 170°C. Chyba bude asi někde tam.
dracekvo

#23 Příspěvek od dracekvo »

zkus test posuvu filamentu.
Prostě dej vytlačit 10cm drátu a změř jestli do tiskárny fakt zalezlo 10cm.

Pak můžeš zkusit vytisknout nějaké vytisky na test teploty. Vždy o 5°C víc a uvidíš, na kolika stupních to bude optimální.
Já rád tisknu toto https://www.thingiverse.com/thing:2729076
Ale netisknu celou věž, ale jen po jednom.

Taky změř průměr filamentu na více místech. Někdy bejvá kvalita pochybná. Nebo dej jinej od jinýho výrobce.
hafca

#24 Příspěvek od hafca »

Kalibraci extruderu jsem kontroloval jako první. A po ní ještě extruzi na kostce vytištěné jako "váza". Obojí je OK. Filament je taky OK, tisknul jsem z něj díly na ten Tourbillon Mechanica Tri-Axial a tam to šlo bez problémů.
Dorazila tryska, heatbreak a nový termistor. Tak to zkompletuji, zkontroluji kalibraci os i extrudéru, zkusím teplotu a uvidím co to udělá.
hajeklubos

#25 Příspěvek od hajeklubos »

Moc hezky tě to trénuje. Možná jsem něco přehlédnul ale stálo by za to pro jistotu vyzkoušet namalovat znova podobnou věc, znova editovat na tiskový soubor a otestovat s jiným materiálem. Jestli nejeblo programu. Náhoda je blbec. Mě to jednou zavalovalo díry. Také mě jednou vytrénoval materiál.
Luboš
hafca

#26 Příspěvek od hafca »

Dělá to na všech dílech co chci tisknout, tím to asi nebude. Jestli se zbořilo firmware, tak půjde taky na řadu, ale až poslední. Nechci dělat moc věcí najednou. To se pak špatně identifikuje co bylo příčinou.
hafca

#27 Příspěvek od hafca »

Závada odstraněna.
Zkusil jsem vše, heatbreak, trysku, jiný BMG extruder, posun Z a nic nezabralo. Po výměně extruderu mi ještě napadla ta nejmíň možná varianta a to motor. Měl jsem tam nízký NEMA 17. Zkusil jsem tam dát původní "velký" motor a je po problému. Tiskárna tiskne jako nová.
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Hmm, zajímavý. Máš od obou parametry? Pokud ten malej měl rozměr 42*42*23 tak ty mívají jen 14N/cm. Ty větší 42*42*34 mají dvojnásobek kolem 28N/cm a 42*42*48 (který mám na MPCNC) mají trochu nad 50N/cm.
Na ose Z jsem měl 28N/cm a nestačilo to, musel jsem taky dát 50N/cm, jinak vypadávaly kroky při zavrtávání.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
hafca

#29 Příspěvek od hafca »

Ten malej má rozměry jak píšeš. Ale nemyslím si, že by to neutáhl. Měl jsem ho tam možná 3 roky a makal bez problému. Ten extruder má převod 1:3, tam žádná velká síla není potřeba. Prostě najednou začal náhodně vynechávat kroky.
Ale asi kupím nový protože ten velký je přece jen o dost těžší. Uvidím jak se to bude dál chovat. Případně to zkusím nějak doladit na rychlostech ve sliceru.
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

Abys to neměl opravený jen na chvíli. U Rebela s hybridním hotendem, co měl nad tryskou teflonovou vložku, docházelo časem k deformaci spodní části vložky teplotou, tlakem zubatice proti trysce a dotahováním trysky při výměně. Kvůli tomu se postupně velice pomalu zmenšovala díra ve vložce a zvyšovala síla, kterou musel krokáč rvát filament do extrudéru až začala zubatice přeskakovat či krokáč vynechávat. Většinou pomohl 1,8 - 1,85 mm vrták.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „3D tisk“