OP-COM - dotazy

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
josef_novak

OP-COM - dotazy

#1 Příspěvek od josef_novak »

Nevyznáte se někdo v OP-COMech?

Jde o nějaký čínský klon a je asi 10 let starý, ale chtěl bych to na Astru-J, která je taky skoro 10 let stará.

Pod Win11 se mi nechce spustit ovladač, i když jsem vynutil zakázání podpisu, takže se žádným SW nepřipojím. Netuším, jaký v tom je FW a jestli by šel případně aktualizovat.
Přílohy
op-com-ovl.png
op-com-ovl.png
op-com.jpg
op-com.jpg
Ivan_01

#2 Příspěvek od Ivan_01 »

ak si dobre pamätám tieto čínske klony nešli už ani pod win10. Skús W7 ale nesmieš byť pripojený k internetu, aktualizáciou z neho urobíš tehlu.

https://www.opel-astra-h.cz/op-com-diag ... -pro-opel/
Naposledy upravil(a) Ivan_01 dne 22 říj 2024, 13:22, celkem upraveno 2 x.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Pouzi nejake stare PC s Windows XP.
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

OP-COM jsem tady na fóru už taky řešil
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... om#1044528
Mám už minimálně druhý z chiny a moje zkušenost je taková, že mi vždy po nějaké době přestal fungovat, aniž bych věděl důvod.
josef_novak

#5 Příspěvek od josef_novak »

Tak jsem kabel zkusil v USB 2.0 a funguje i pod Win11. Rozjel jsem software VAUX-COM_120309a+131223d_GB+OcFlashChina (ten byl vzpomenutý i v tom předchozím vlákně), který si nahazuje FTDI ID Faker 1.5 a ten mi hlásí, že je uvnitř FW 1.59. Viděl jsem prodávat i verze s FW 1.99, ale povyšování radši zkoušet nebudu.
Další je, že se kabel detekoval jako Revision B, B+, ale Astra-J prej potřebuje A, A+. Přepnout to jde a kabel se detekuje, ale ještě jsem to neměl propojené s autem a nevím, jestli to můžu jen tak přepnout, abych v tom autě něco nedodrbal.
Přílohy
revision.png
revision.png
FW.png
FW.png
op-com-ovl2.png
op-com-ovl2.png
josef_novak

#6 Příspěvek od josef_novak »

Zkusil jsem kabel připojit k autu a chová se divně. Do jednotky, kde se programují klíče, jsem se ani nedostal. I při snaze načíst chybové kódy motoru to skončí na timeoutu. Taky jsem měl pocit, že se řídící jednotka v autě asi několikrát restartovala.
Pokusím se podívat po nějakém jiném FW a jak by šel přehrát.
piCZus

#7 Příspěvek od piCZus »

Některé číňanské kabely fungují tak, že se to nanečisto nakliká jen s interfejsem v USB a až to chce připojení k ECU jednotce, tak se interfejs připojí do ODB-II konektoru.
josef_novak

#8 Příspěvek od josef_novak »

Nejde ani varianta připojení kabelu k OBD, až to vyhledává jednotku.

Asi jde o falešný PIC, sice jde flešovat, ale k jednotkám přes HSCAN se nepřipojí.

Nevím, jestli by pomohlo ten PIC vyměnit? A jestli by šel ten nový naflešovat přes USB jako nyní? Nemám totiž nic k programování PICů.
Přílohy
opcom-flash.png
opcom-flash.png
pic.jpg
pic.jpg
BAD-OPCOM-JD.jpg
BAD-OPCOM-JD.jpg
josef_novak

#9 Příspěvek od josef_novak »

Tak mám jiný kabel a ten funguje. Zakoupené klíče jsem naprogramoval do imobilizéru viz. screenshot a nastartování s nimi funguje, jinak by se objevila hláška, že byl aktivován Systém proti krádeži.

Jenže mi na nich nefunguje dálkové ovládání. Samozřejmě byly kupovány pro Astru-J r.v. 2009-2016 a mají mít frekvenci 433MHz, což je správně.

V manuálu je popsána synchronizace po výměně baterie, kdy se klíčem fyzicky otevřou dveře a po vložení do zapalování bude následně na klíči fungovat i dálkové ovládání, ale takový klíč byl předtím funkční a spárovaný.
Ty co jsem naprogramoval, tak jsou tzv. panenské. Možná se musí ta dálka ještě nějak spárovat, ale zatím netuším jak.
Přílohy
klice.png
klice.png
Ivan_01

#10 Příspěvek od Ivan_01 »

skús nasadnúť, zavrieť dvere, klúč do polohy I (alebo II, teraz neviem) a stlačiť Zamknúť na DO. Auto by sa malo zamknúť , odomknúť a malo by to byť synchronizované
josef_novak

#11 Příspěvek od josef_novak »

Dík, už jsem to taky někde četl ohledně Vectry, ale mám pocit, že je to nějaká starší metoda. Volal jsem to sousedovi, aby to zkusil, ale nepomohlo to.

Komunikuji i s prodejcem na AE, ale ten tvrdí, že by klíč měl fungovat. Co jsem se díval před koupí a nyní na zpětnou vazbu od kupujících, tak na tohle si nikdo nestěžoval.
josef_novak

#12 Příspěvek od josef_novak »

Podíval jsem se na originální a aliexpressový ovladač přes SDR a frekvence 433MHz sedí. První je originální.

Přiložil jsem i textový soubor, kde je vše strojově přeložené, ve kterém jsou různé kejkle, které jsem našel ohledně ovladače a přiměřeně vyzkoušel. Stále se mi nedaří rozchodit dálkové ovládání.
Přílohy
433_ovladace.jpg
433_ovladace.jpg
key2.txt
(1.96 KiB) Staženo 78 x
josef_novak

#13 Příspěvek od josef_novak »

V lednu došlo k vyřešení.

U klíčů z AE fungoval jen čip pro imobilizér, takže s nimi šlo nastartovat, ale dálkové ovládání na nich nefungovalo. Po vyvolání sporu, vrátil prodejce polovinu ceny. Někdy se z nich ještě může hodit obal pro klíč.

Dalším prodejcům z AE jsem rovnou psal, jestli se fotka shoduje s tím, co skutečně prodávají, protože na fotkách mívali jiné vnitřnosti, ale nakonec tam byl pokaždé stejný plošňák, jako už jsme měli s nefunkčním dálkovým ovládáním.

Nakonec jsem napsal několika prodejcům s Allegra, jakou mám zkušenost s klíči z AE a rovnou jsem přiložil fotku plošňáku, u kterého nefunguje dálkové ovládání. U jednoho z oslovených bylo patrno, že o tom něco ví a má přehled, tak jsem objednal klíč u něj. Po spárování a nastartování, bez problému u tohoto klíče fungovalo i dálkové ovládání, tak se u něj vzal ještě jeden a k autu jsou nakonec spárované dva nové klíče a jeden původní.

K jednomu klíči se musela ještě vyfrézovat planžeta.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“