Hledám spolehlivý měřič spotřeby

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
martinkopp

Hledám spolehlivý měřič spotřeby

#1 Příspěvek od martinkopp »

Sešlo se mi tu 4ks takových těch zásuvkových wattmetrů. Každý ukazuje jinak a to tak, že opravdu o dost (několikanásobek). Některé při nízké spotřebě (adaptér naprázdno, TV standby apod.) neměří vůbec nic.

Máte tip na vyzkoušený model který registruje spotřebu od řekněme 0,05W a měří s nějakou přijatelnou přesností, třeba ±5%? Horní mez není kritická. Jde mi o to, aby měřil spolehlivě především spínané zdroje.

Případně viděli jste někde rozumné recenze (s měřením) těchto produktů?
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Hm, jen technická poznámka: u čehokoliv jiného než je činná zátěž vstupuje do hry jak účiník (tj. fázový posun odebíraného proudu vůči napětí), tak případně i tvarové zkreslení odebíraného proudu (tzv. crest factor) - tato druhá položka je právě např. u spínaných zdrojů, zejména těch bez PFC.

Čili takový měřák musí být opravdu na profi úrovni, má-li zvládat uvedené plus ještě k tomu mít velký rozsah měřených příkonů. Takže žádný PRCácký werk ze psíka apod.

Jinak se ty malé příkony řeší třeba desetinásobným zvýšením hodnoty snímacího odporu proudu (za předpokladu, že účiník a crest factor jsou vyřešené). Podobné úpravy se dají nalézt v různých časopisech (tuším i AR/PE), na webu atd.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
martinkopp

#3 Příspěvek od martinkopp »

Činná zátěž ani tvarové zkreslení snad dnes už nemůže být problém, pokud to výrobce vysloveně neošidí. Před mnoha lety jsem chtěl stavit takový měřič s dnes už poněkud obstarožním ADE7953 a ani tehdy to nebyl problém. Nemám ale čas se zabývat něčím co se dá určitě za pák korun koupit (uvedený chip stojí pajdu). Tak hledám něco vyzkoušeného. Měl jsem za to, že se tím už v minulosti někdo zabýval. Myslím že i ty zásuvkové mohou měřit slušně, jen vědět které.
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

Měl jsem vypůjčený měřič od PRE, SEM 16+, a ten byl, myslím, pečlivě vybrán. Návod praví, že měří od 100mW.
Naposledy upravil(a) serviceman dne 22 říj 2024, 19:33, celkem upraveno 5 x.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
ransom

#5 Příspěvek od ransom »

Mě by zajímalo, jakým způsobem jsi ty měřáky porovnával.
Ono 50mW bude hluboko pod rozlišovací schopností takového elektroměru (a jeho vlastní spotřeba bude o řád větší).
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
tomasjedno

#6 Příspěvek od tomasjedno »

serviceman píše:Měl jsem vypůjčený měřič od PRE, SEM 16+, a ten byl, myslím, pečlivě vybrán. Návod praví, že měří od 100mW.
Podrobnější návod praví, že činný odběr měří s rozlišením 10 mW, chyba 1%+1digit. Taky stojí cca 100 €.
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Kde je ten podrobnější návod? V normálním návodu je pouze že "Měřicí přístroj SEM 16+ slouží k orientačnímu měření spotřeby
elektrické energie u spotřebičů s příkonem v rozsahu od 0,1 W
do 3680 W"
a vůbec tam nejsou nějaké technické údaje o přesnosti či nepřesnosti. Displej má rozlišení 0,1W.
tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

Kecám - ne návod ale datašít. Podle něj má displej u jalového a zdánlivého výkonu (a taky min a max) jedno desetinné místo, ale u okamžitého činného dvě.
Přílohy
IMG_9793.png
IMG_9793.png
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Jsi dobrý, žes to v té němčině našel. Asi to bude toto(neumím německy): Aktuelle Leistung in W mit zwei Nachkommastellen (EDIT : To byla reakce na příspěvek bez obrázku)

Ale připadá mi divné, že měřicí rozsah je od 0,1W. Neměl by tedy být od 0,01W? Líp to působí na zákazníky.

V českém návodu je obrázek malého okamžitého příkonu a jen jedno místo za tečkou.
Přílohy
Wattmetr.jpg
Wattmetr.jpg
PavelFF

#10 Příspěvek od PavelFF »

martinkopp píše:...registruje spotřebu od řekněme 0,05W a měří s nějakou přijatelnou přesností, třeba ±5%? Horní mez není kritická. Jde mi o to, aby měřil spolehlivě především spínané zdroje....
Příkon 50mW je už hodně přísný požadavek. V rámci jednoho přístroje s rozsahem do 3kW je to myslím nereálné (za rozumné peníze). Musel by se udělat zásah do přístroje - zvětšit odpor bočníku a počítat s tím při vyhodnocení údaje na displeji. Taky se samozřejmě zmenší rozsah, aby bočník neshořel.

Jinak mám PZEM-021 a jsem celkem spokojený. Ale 0,05W opravdu nezměří.
Umí měřit třeba kondenzátory, tzn. neukáže skoro žádný činný příkon. Ale přesnost neumím posoudit, jen vím, že bere ohled na fázi mezi U a I.

Při větší činné zátěži příkon celkem souhlasí v uvedené toleranci (to ověřit dokážu). Ale při velmi malé činné zátěži (která nás zajímá, třeba 300mW ), přesnost hodně klesá. Tudíž ani příkon naprázdno velmi malých spínaných zdrojů (nabíječka mobilu) nebude měřit přesně. Bude to ještě horší než u činné zátěže.
https://www.webx.dk/oz2cpu/energy-meter ... -meter.htm
tomasjedno

#11 Příspěvek od tomasjedno »

PavelFF píše:V českém návodu je obrázek malého okamžitého příkonu a jen jedno místo za tečkou.
Že by jiný firmware?
Vícejazyčný návod je tady.
Přílohy
IMG_9797.jpeg
IMG_9797.jpeg
tomasjedno

#12 Příspěvek od tomasjedno »

Ale zase na druhou stranu by mě nepřekvapilo, kdyby se ukázalo, že PRE výhodně nakoupilo ve výprodeji nějakou starou verzi (ten návod se dvěma desetinnými místy je z r. 2018).
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

No jo, klasika. Český spotřebitel má holt nárok jen jedno desetinné místo ale Němec na dvě. Je to jak s Nutelou nebo pracími prášky :)

Co znamená údaj : "Precision 1 %; ± 1 Digit" ?
Je to 1% ze zobrazované hodnoty? Z rozsahu?
tomasjedno

#14 Příspěvek od tomasjedno »

Znamená to 1% ze skutečné hodnoty, ale jestli to tak taky mysleli, to se neví.
Gabriel

#15 Příspěvek od Gabriel »

A čo tento? Test TU.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“