Hledám spolehlivý měřič spotřeby
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Hledám spolehlivý měřič spotřeby
Máte tip na vyzkoušený model který registruje spotřebu od řekněme 0,05W a měří s nějakou přijatelnou přesností, třeba ±5%? Horní mez není kritická. Jde mi o to, aby měřil spolehlivě především spínané zdroje.
Případně viděli jste někde rozumné recenze (s měřením) těchto produktů?
Čili takový měřák musí být opravdu na profi úrovni, má-li zvládat uvedené plus ještě k tomu mít velký rozsah měřených příkonů. Takže žádný PRCácký werk ze psíka apod.
Jinak se ty malé příkony řeší třeba desetinásobným zvýšením hodnoty snímacího odporu proudu (za předpokladu, že účiník a crest factor jsou vyřešené). Podobné úpravy se dají nalézt v různých časopisech (tuším i AR/PE), na webu atd.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- martinkopp
- serviceman
- tomasjedno
- tomasjedno
Ale připadá mi divné, že měřicí rozsah je od 0,1W. Neměl by tedy být od 0,01W? Líp to působí na zákazníky.
V českém návodu je obrázek malého okamžitého příkonu a jen jedno místo za tečkou.
Příkon 50mW je už hodně přísný požadavek. V rámci jednoho přístroje s rozsahem do 3kW je to myslím nereálné (za rozumné peníze). Musel by se udělat zásah do přístroje - zvětšit odpor bočníku a počítat s tím při vyhodnocení údaje na displeji. Taky se samozřejmě zmenší rozsah, aby bočník neshořel.martinkopp píše:...registruje spotřebu od řekněme 0,05W a měří s nějakou přijatelnou přesností, třeba ±5%? Horní mez není kritická. Jde mi o to, aby měřil spolehlivě především spínané zdroje....
Jinak mám PZEM-021 a jsem celkem spokojený. Ale 0,05W opravdu nezměří.
Umí měřit třeba kondenzátory, tzn. neukáže skoro žádný činný příkon. Ale přesnost neumím posoudit, jen vím, že bere ohled na fázi mezi U a I.
Při větší činné zátěži příkon celkem souhlasí v uvedené toleranci (to ověřit dokážu). Ale při velmi malé činné zátěži (která nás zajímá, třeba 300mW ), přesnost hodně klesá. Tudíž ani příkon naprázdno velmi malých spínaných zdrojů (nabíječka mobilu) nebude měřit přesně. Bude to ještě horší než u činné zátěže.
https://www.webx.dk/oz2cpu/energy-meter ... -meter.htm
- tomasjedno
Že by jiný firmware?PavelFF píše:V českém návodu je obrázek malého okamžitého příkonu a jen jedno místo za tečkou.
Vícejazyčný návod je tady.
- tomasjedno
- tomasjedno