Odchovaný som bol kedysi na domácich príležitostných zváraniach v garáži s 50r. 3f trafo-zváračkou a rutilových elektródach. 3f však teraz na miesto činu nedotiahnem. Na 230V si požičať viem invertorku alebo CO-čku, pre mňa obe veci nové -pre staré skúsenosti požičať predpokladám radšej invertorku
Bežné veci "naplocho" a pod. som si podomácky zvariť nejako vedel. Teraz potrebujem zvariť k sebe rúry rôznych priemerov -a zvary v rôznych "zákutiach" a polohách:
1. ku stojke Ø 50mm navariť vzperu Ø 40mm (obr.) --dtto 2x (obe 90cm pod zemou, dole od seba 90cm, zvar 90cm nad zemou, stojky zabetónované, šikmé vzpery ešte nie)
2. na krajné stojky Ø 50mm priečne ponavárať Ø 17mm a Ø 21mm priečky (obr. -inde som riešil bez zvárania) --dtto 8x
3. na vnútorné stojky Ø 50mm priečne miesto rúrok ponavárať vinkle 20x20, priložené o stojku plochou stranou --dtto 12x
ad 3: tie vinkle pochytať na stojky by problém byť nemal, priložím, bodnem hore a dole. Predpokladám z bokov je to nezvariteľné -nedostanem sa tam.
ad 2: tie trubko-priečky mám karboškou pre ľahšie zváranie predpripravené: v strede do nich mierne vaničkovité zahĺbenia (dtto ako na obr. tie šraubované) -takže sa to do seba vzájomne tak akosi zahryzne -pre lepšie zváranie. Zvar ako vinkle: po priložení zvar nad aj pod -z bokov sa predpokladám ale tiež asi nedostanem.
ad 1: tú vzperu k stojke by som ale potreboval obvariť dookola -aby tam nevnikala voda -a neuhrdzavelo to. Dole vzperu síce osadím do kamennej drte, makadamu, a tak oblejem betónom, čiže odtiecť by kam malo, ale predsa lepšie celistvý zvar dookola.
A tak sa chcem opýtať skúsených: je bežne zvariteľný ten spoj vzpera/stojka (obr.) odspodu, v tom ostrom uhle a tejto polohe