Zajímavý problém tantalových kondenzátorú

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ondraN

Zajímavý problém tantalových kondenzátorú

#1 Příspěvek od ondraN »

Opravuji jeden starý osciloskop Tektronix a je tam hromada tantalových kondenzátorů. Problém byl mimo jiné v tom, že spínaný zdroj vypínal kvůli přetížení. Začal jsem tedy s hlavním podezřelým, tantaly. No a tady jsem narazil na zajímavou věc. Místo aby byl OK nebo ve zkratu, tak se téměř všechny chovají jako zenerova dioda. Na měřáku kapacity vykazují správnou hodnotu. Když je testuji napětím (proud omezen na 0,5A), tak místo zkratu normálně fungují do cca 5-6V. Když dál přidávám napětí, tak jen roste proud tantalem a napětí zůstává stejné. Když ho nechám dostatečně ohřát, tak se konečně zkratuje a pak vykazuje už trvale zkat. Jinak se ale pokaždé chová stejně.
S tímhle chováním jsem se setkal poprvé a dost mě to vyděsilo, protože to znamená všechny tantaly vypájet a otestovat na zdroji.
Máte někdo podobné zkušenosti?
HF_Tech

#2 Příspěvek od HF_Tech »

Ano máme. To je u starých tantalů normální. Jde jen o to, jak velký proud se na ně v konkrétním zapojení dostane, tak velkou škodu způsobí.
Horší už jsou jenom mokré tantaly tesla - ty po delší době nečinnosti rovnou bouchnou a rozstříknou kyselinu všude po přístroji.

Můj názor na to je, že je lepší, levnější a rychlejší je všechny rovnou vyměnit za nové.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Presne toto spravanie ako zenerka som videl v jednom fotaku. Hlada sa to fakt blbo. Ked ich uz budes mat vonku, tak osad nove.

Ak je dostatocne silny zdroj, tak to niekedy zacne horiet oranzovym plamenom. Videl som na jednej starej PC karte.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

HF_Tech píše:Horší už jsou jenom mokré tantaly tesla - ty po delší době nečinnosti rovnou bouchnou a rozstříknou kyselinu všude po přístroji.
Ty stříbrné axiály? Ty jsem bouchlé ještě neviděl. Ty barevné kapkové hoří náramně.

Tantalům údajně vadí, když se po delší nečinnosti připojí na tvrdý zdroj. Když je náběh napětí pomalejší, tak nebouchnou a příště už fungujou. Ale nemám to prokazatelně vyzkoušeno.
ondraN

#5 Příspěvek od ondraN »

Jasně že je všechny měním, při takovém procentu vadných by byla blbost je tam nechávat. Už ale nedávám tantaly, ale low ESR elyty s paralelní kombinací (10n-1uF) keramiky. Do spínaných zdrojů pak hybridní.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Ano, máme. Už v období, kdy se tvrdilo, že s hliníkové elektrolyty zhoršují zkreslení signálu o amplitudách v řádu voltů víc, než tantalové. Když takto sepnul vazební kondík, stálo to často pár koncových tranzistorů v zesilovači.
Přitom v zesilovači, který se používal alespoň jednou týdně, s nimi problém nebyl, při měření na můstku se chovaly podle očekávání. Hojně se vyskytovaly jako blokovací na deskách s obvody TTL, to zvládaly také, i když deska byla třeba měsíc nepoužitá a bez napětí. Proto to trvalo, než na to někdo přišel.
Časem jsem na to nějak zapomněl, buď jsem je dával do zapojení, kde na nich nebylo stejnosměrně víc, než asi 6V, nebo tím, že jsem je před použitím nějakou tu hodinku formoval a znovu měřil, protože je mám v šuplíku i přes 10 let. A musely pak být často pod napětím, jinak dělaly neskutečné poťouchlosti. O tom, jak jsem tantaly 1µ nakonec musel nahradit svitky na vstupech TDAčka po 470n (i když tam stačí i 220n) v pártyzesilovači používaném jednou za pár měsíců, jsem tu tuším už někde psal.
rudolf02

#7 Příspěvek od rudolf02 »

No, já nevím, ale tantaly jsme v audio nikdy nepoužívali (70 a 80átá léta), snad kvůli ceně, šumu a spolehlivosti. Problémy jsem s nimi měl i řídících deskách, nahrazoval jsem je hliníkovými elyty (nastojato, ty plastové mi neseděly) s přidanou keramikou. Celkem spolehlivá náhrada.
Nakonec je ani ve svém doupěti křečka vůbec nemám.
Mysteri

#8 Příspěvek od Mysteri »

My sme používali v našich zariadeniach naštastie väčšinou tie ,,kvapôčkové", tie vždy šli spoľahlivo do skratu. Ale počas živnosti som sa stretával aj s tými kovovými, a tie fakt, vždy strelili a kontaminovali celé zariadenie.... 😕
Otkundes

#9 Příspěvek od Otkundes »

Když už se bavíte o tantalech, je možno je na tišťáku kontrolovat ESR metrem od Zajíce? Běžně ho k tomu u těch starých kapkových používám. Ale zjistím tak vadný kus? Nebo je ten Zajícův ESR metr, jen pro hliníkové ellyty?
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

Ne, že by nešly měřit na ESR, to se měří stejně pro tantaly i klasiku. Jenže ESR mají většinou dobré. Problém je s tou náchylností ke zkratu a to už ti ESR měřák nemůže ukázat.
Otkundes

#11 Příspěvek od Otkundes »

No právě, to jsem si uvědomil, až po přečtení tohoto vlákna. A po pravdě řečeno, nikdy jsem na vadný tantal, tou ESR zkoušečkou od Zajíce, nenarazil. Možná jsem měl jen štěstí...
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Zkratovaný tantal má ESR supernízké :-)
asdf
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od asdf »

A taky má supervysokou kapacitu. :)
kovka

#14 Příspěvek od kovka »

Snad ne úplně OT, po kontrole normálního radiálního elytu 10uF/35V Zajícometrem v zapojení, mně mělo trknout velmi dobré ESR neodpovídající této kapacitě.
Po vypájení svod 5,6R
ondraN

#15 Příspěvek od ondraN »

Tak můžu přihodit statistiku ze svého Tektronixe. Tantalů bylo nekolik druhů. Malé oranžové kapky s kapacitou do 1M a napětím 50V, všechny naprosto OK. Větší modré kapky 22M/16V a 15M/20V, 80% do 5V ok, pak chování zenerky, 10% zkrat v jednotkách ohm a 10% OK. Kapkové, pruhované s různými kapacitami a napětím na 35V, 10% zkrat, jinak OK. Velké hranaté modré s kapacitou 20M až 100M a napětím na 20V, 100% do 5V OK a pak chování zenerky.
Zkoušel jsem u těch divně vadných měřit doby nabíjení a vybíjení v zapojení se sériovým rezistorem, obdélníkovým generátorem 0-4Vp-p a křivky seděly přesně na danou kapacitu. Takže se při nízkých napětích nedají opravdu diagnostikovat jako vadné :evil:
Odpovědět

Zpět na „Součástky“