Zajímavý problém tantalových kondenzátorú
Moderátor: Moderátoři
Zajímavý problém tantalových kondenzátorú
S tímhle chováním jsem se setkal poprvé a dost mě to vyděsilo, protože to znamená všechny tantaly vypájet a otestovat na zdroji.
Máte někdo podobné zkušenosti?
Horší už jsou jenom mokré tantaly tesla - ty po delší době nečinnosti rovnou bouchnou a rozstříknou kyselinu všude po přístroji.
Můj názor na to je, že je lepší, levnější a rychlejší je všechny rovnou vyměnit za nové.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Ty stříbrné axiály? Ty jsem bouchlé ještě neviděl. Ty barevné kapkové hoří náramně.HF_Tech píše:Horší už jsou jenom mokré tantaly tesla - ty po delší době nečinnosti rovnou bouchnou a rozstříknou kyselinu všude po přístroji.
Tantalům údajně vadí, když se po delší nečinnosti připojí na tvrdý zdroj. Když je náběh napětí pomalejší, tak nebouchnou a příště už fungujou. Ale nemám to prokazatelně vyzkoušeno.
Přitom v zesilovači, který se používal alespoň jednou týdně, s nimi problém nebyl, při měření na můstku se chovaly podle očekávání. Hojně se vyskytovaly jako blokovací na deskách s obvody TTL, to zvládaly také, i když deska byla třeba měsíc nepoužitá a bez napětí. Proto to trvalo, než na to někdo přišel.
Časem jsem na to nějak zapomněl, buď jsem je dával do zapojení, kde na nich nebylo stejnosměrně víc, než asi 6V, nebo tím, že jsem je před použitím nějakou tu hodinku formoval a znovu měřil, protože je mám v šuplíku i přes 10 let. A musely pak být často pod napětím, jinak dělaly neskutečné poťouchlosti. O tom, jak jsem tantaly 1µ nakonec musel nahradit svitky na vstupech TDAčka po 470n (i když tam stačí i 220n) v pártyzesilovači používaném jednou za pár měsíců, jsem tu tuším už někde psal.
Nakonec je ani ve svém doupěti křečka vůbec nemám.
Zkoušel jsem u těch divně vadných měřit doby nabíjení a vybíjení v zapojení se sériovým rezistorem, obdélníkovým generátorem 0-4Vp-p a křivky seděly přesně na danou kapacitu. Takže se při nízkých napětích nedají opravdu diagnostikovat jako vadné