Tesla Color Univerzál jede jen černobíle
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
Tesla Color Univerzál jede jen černobíle
TV jsem získal bez modulu S (synchro) a bez modulu F čili barev SECAM. Když jsem do TV dal modul P z 110ST (PAL/SECAM) tak mi TV v SECAMu jede jen černobíle.(provoz v PALu nepožaduji)
Předpokládám že by měla jet barevně, nebo je nutné na tomto modulu udělat nějakou úpravu?
Je zajímavé že když dám z generátoru svislé barevné pruhy a přepnu na SECAM tak se trochu oběví malé moaré na pravé hraně některých pruhů. To vypadá že to nějak reaguje na signál SECAMu. Modul P jsem vyzkoušel ještě jiný kus, ale bylo to stejné, modul F nevlastním.
Kde hledat chybu?
https://www.oldradio.cz/schemata/ts4412asch.pdf
Nicméně předpokládám, že víš o čem píšeš, takže asi skutečně požaduješ SECAM, tedy přesně to opačné, než proč se do Coloru Univerzál tehdy moduly P místo F strkaly...
S tím jsme si užili, když se začal vysílat teletext, modul A na něj chvílemi reagoval, jako na identifikaci SECAM, a vypnul PAL. Podle blikání LEDky na modulu A jsem na to přišel, ale spolehlivě to nastavit nešlo. Záchrana přišla až zrušením SECAMu na všech programech. Vyhodil jsem modul A a na pin 7 natáhl +12 V trvale.
K tomu přece sloužilo ono prakticky zbytečné tlačítko K-G. Na něj jsem ono přepínání (resp. připínání 12V) zapojoval, podobně jako přepínání AV na vypínač reproduktoru u C423/C430).Hill píše: Záchrana přišla až zrušením SECAMu na všech programech. Vyhodil jsem modul A a na pin 7 natáhl +12 V trvale.
Byl to sice úkon navíc, ale krom C429 člověk stejně musel k tý televizi vstát a program přepnout, takže jen obsoužil tlačítko navíc.
- radioelectrum
- radioelectrum
Jestli nemáš napětí pro poťák barevné sytosti (co tlačítko vypínání barvy?), nebude ani na pinu 11 modulu P, prostě obvod MCA640 neidentifikuje SECAM.
Na identifikačním obvodu L2C13 bys měl osciloskopem naměřit střídavě velký a malý impuls, pro začátek stačí jemně doladit obvod na co největší rozdíl amplitud.
Ještě si tak vzpomenout, jestli v tomto zapojení je využívaná identifikace impulsem SECAM ve snímkovém zatemnění, nebo kmitočty "nulové barvy" 12 µs před začátkem viditelného řádku, či dokonce obojí.
A ještě jedna věc. Máš Secam generátor, který generuje "ruský" Secam, tedy s identifikací ve vertikálu? MCA 640/650 umí identifikace obě, ale mám pocit, že při přivedení V impulzů chce i vertikální identifikaci.
To ukostření nebo odpojení jsem navrhoval pro případ použití modulu P z C110, který vyžaduje k přepnutí normy ještě modul A, jehož výstup vede právě na PIN 7 modulu P.