Vzoreček pro výpočet odporu pro L78S12
Moderátor: Moderátoři
Ono, když prostuduješ datasheet k LM317, tak zjistíš, že je ještě jedno fikanější zapojení se třemi odpory speciálně pro dobíjení a udržování PB akuIroot píše:to LADER: Skvělý nápad, díkyA ještě na okraj, předpokládám (teoreticky) , že v případě potřeby mohu takto podepřené L78S12 mohu řadit i 2 paralelně (zatím pro sousedovu dodávku FIAT postačí jeden).
Ale leda howning málo. Jako KONZERVAČNÍ dobíječ pro olovo se počítá proud od 1mA do 10mA na každou Ah kapacity - pro 150Ah baterku ti musí 1,5A = 1500mA jako KONZERVAČNÍ dobíjecí proud bohatě stačit. To co chceš ty, je nabíječka udržující pohotovostní stav jako třeba mají u svejch auťáků hasiči nebo záchranáři - tam má nabíječka za úkol během odstavení auta doplnit šťávu vyžranou z baterek příslušenstvím při zásahu - všecky ty světla, sirény a další přístroje něco sežerou a pak to při jízdě zpátky na základnu alternátor ne vždycky stíhá dobít. Ale pojem "konzervační dobíječ" se používá pro aparátek, kterej má za úkol pokrejt jen samovybíjení takový baterky = její udržení ve stavu nabití, do kterýho ji dostal jinej, proudově podstatně silnější nabíječ. Prostě ty nechceš jen udržovat, ty chceš regulérně nabíjet a říkáš tomu po svým "konzervační nabíjení".Iroot píše:...A pro dodávku FIAT se 125-150 Ah baterkou je konzervátor, kterej dá jen 1,5A trochu málo. ...
A kutilmile - nelituju tě
Na to stačí trafo do zásuvky třeba od starého mobilu Alcatel nebo Sony Ericsson, dá to asi 200 mA při 13 V (naprázdno dává 18 V, ale to není důležité). Připoj to na baterku přes 12 V/3,5 W žárovku a nemusíš se o to dál starat Nastartuješ ráno i při -30 ℃.
Kdysi jsem měl pupeční šňůru od obyčejného zkratuvzdorného zvonkového trafíčka 8 V s diodovým můstkem k 6 V / 54 Ah baterce v Trabantu. Přijel jsem, konektor zavěšený na okapové rouře jsem sundal, zapojil do zásuvky a zavřel dveře. Skutečně ji to udržovalo i v lednových mrazech roku 1987 živou, což u šestileté baterie nebývalo obvyklé.
Dnes by to spravila ta tráfka dvě - primáry paralelně, sekundáry 5 V v sérii. Můstek a rovnou do baterky.
A kutilmile - nelituju tě
BINGO!!! Jenže já nechci vyndavat baterku z auta a ani nechci ji při každým nabíjení odpojovat od palubní sítě, takže né regulerní nabíjení třeba 15ti A do 150 Ah baterky dodávky ale při trošku vybité baterce ji 2A dotlačit na 85-90% plnýho nabitííí (nehledě k tomu že pomalý nabíjení baterce prospívá). A jak bude průběžně stoupat napětí baterky, úměrně tomu bude klesat nabíjecí rádoby konzervační proud. A proto mám na kejsu předchozího kousku, který je jen s L7812 (né "S") analogovej ručkovej ampérmetr na kterej majitel jukne někdy třeba večer v průběhu nabíjení, když si jde přes garáž do sklepa pro posledního lahváče ze 7mýho schodu, a už vidí v jakým stavu dobíjení baterka je, protože časem už ví podle polohy ručky kdy asi tak ručka doběhne na hodnotu cca 50mA a na té už zůstává. Splní to svůj účel bez složitejch nabíječek, stačí 4 součástky. A proto jak jsem už psal v jednoduchosti je genialita. A když dodávka poskakuje jen krátký úseky mezi zákazníkama a instalatér bere za startér několikrát denně, nebo někdo jede do práce jen třeba 5-10 km a baterka se nestíhá dobít, potom je fajn dát ji min. 1x týdně na rádoby konzervátor-kočkopes.EKKAR píše:...Takže chytrý hlavy vygómaly nabiják s "charakteristikou W", což je automaticky přepínatelná potfora, která nejdřív nabíjí jako zdroj proudu podle charakteristiky "I" a po dosažení nějaký předem nadefinovaný hodnoty svorkovýho napětí na baterce se sama přepne do režimu nabíjení podle charakteristiky "U", kdy už jen udržuje dosažený napětí a baterka si tak bere jen tolik, co potřebuje na pokrytí ztrát samovybíjením. A to je právě to, co ty tady požaduješ ...