Vzoreček pro výpočet odporu pro L78S12

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#31 Příspěvek od EKKAR »

Rozumně nastavenej "W" nabiják tohle všecko udělá sám. Můžeš si nastavit, že bude nabíjet třeba jen 2,5A až do dosažení svorkovýho napětí 13,8V a tam se přepne a bude udržovat jen to napětí, takže do baterky poteče jen tolik, kolik vezme samovybíjení. A bude to dělat bez ohledu na to, k jak velký baterce = s jak malým vnitřním odporem to připojíš. To co děláš ty bude těžce ovlivněný samotnou baterkou, resp. jejím stavem i samotnou nominální velikostí. V tom už pak bude leda genitálitýda ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Iroot

#32 Příspěvek od Iroot »

EKKAR píše:To co děláš ty bude těžce ovlivněný samotnou baterkou, resp. jejím stavem i samotnou nominální velikostí. V tom už pak bude leda genitálitýda ...
Praxe ukazuje něco jinýho, ano taková nabíječka by splnila tutéž funkci a lépe. A kolik by stála? A je k takové třeba modul na Aliexpressu nebo někde jinde? Ještě jsem se nedíval....
EKKAR

#33 Příspěvek od EKKAR »

Najdeš ji třeba tady uvnitř ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Iroot

#34 Příspěvek od Iroot »

EKKAR píše:Najdeš ji třeba tady uvnitř ...
Konstrukce nabíječky od Maliny se mi nelíbí, nemohu si pomoct pokud má někdo doma jen jedno auto a s ním jednu konkrétní autobaterii a k němu můj maximálně levný a jednoduchý rádoby konzervátor, který každý týden např. přes víkend spolehlivě dotlačí baterku na 90% její zbývající kapacity, považuju to za řešení, které také splní svůj úkol. Ano, drahé mikroprocesorové nabíječky na trhu jsou.
DukeNuke

#35 Příspěvek od DukeNuke »

Diody v com to řeší bez problémů. Počítej na jednu křemíkovku cca 0,6V, tak tam dej dvě do serie a je vystaráno. Pokud potřebuješ 13,8V, přidej další, případně ji můžeš "zkratovat" vypínačem a máš možnost volby 13,2, nebo 13,8. Případné omezení proudu lze řešit vhodnou žárovkou.
U olověnky do auta bych to neviděl kriticky - jestli bude místo 13,2V 13,3V nic se nestane.
Hill
Administrátor

#36 Příspěvek od Hill »

To už si trochu komplikuješ - především ta baterie musí mít před připojením nabíječky dokonalé připojení a její vnitřní odpor musí zabránit tomu, aby se do palubní sítě dostalo víc, než asi 18 V. Nabíječka může samozřejmě naprázdno dávat víc, než 18 V, ona si to baterka "ufiltruje", tedy dokud má malý vnitřní odpor. Vadnou baterku bych ale před připojením nabíječky z auta odpojil, protože nevíš, kde všude v autě je trvale připojený transil nebo jiná přepěťová ochrana. A, i kdyby byly na větší napětí, nemůžeš zaručit, že nikdo neotočí klíčkem v době, kdy je nabíječka připojená, a nepustí to tam, kde je transil na napětí nižší. On transil totiž umí sežrat a vytopit krátké špičky napětí, ale nevydrží to dlouhodobě.

Pokud je ale baterka v pořádku, celkem o nic nejde, špička může být naprázdno i přes 20 V, baterka ji "sežere". Jeden příklad jsme tu řešili v listopadu 2006, osvědčil se tyristorový regulátor (autora nepamatuji, vyšel v nějakém Amáru, jen jsem ho dotvořil a s úspěchem vyzkoušel, dobíjel jsem jím baterku po sedmi letech vyhozenou z auta ještě další čtyři roky, nosil jsem ji před dům k nešťastníkům, kteří nemohli nastartovat, jinak mi na ni běhala vrtačka Einhell, jejíž repasovaný akkupack byl dražší, než celá vrtačka)- jak stoupá napětí na baterce, tyristor otevírá později a později, až pak neotevře vůbec. Baterka odplynuje, napětí na ní klesne, a tyristor zase začne otevírat. Ale jen nakrátko, než napětí na jeho anodě klesne k momentálnímu napětí baterie. Doba otevření tyristoru se prodlužuje s rozdílem napětí "před" a "za" tyristorem. Prostě se to při nabité baterce chová, tako "trickle charging", což je funkce u chytrých nabíječek běžná (a u nabíječek Pb baterií s řídicím obvodem z řady U2000 taky).
Tyristor je dobré trochu předimenzovat nad hodnotu špičkového proudu, při vybité baterce jím hezkých pár ampérů proteče.
Je to jednoduché, vyzkoušej to.
Přílohy
nabijecka-tyr1.png
A můžeš špekulovat, jak to funguje.
A můžeš špekulovat, jak to funguje.
Iroot

#37 Příspěvek od Iroot »

DukeNuke píše:Diody v com to řeší bez problémů. Počítej na jednu křemíkovku cca 0,6V, tak tam dej dvě do serie a je vystaráno. Pokud potřebuješ 13,8V, přidej další, případně ji můžeš "zkratovat" vypínačem a máš možnost volby 13,2, nebo 13,8. Případné omezení proudu lze řešit vhodnou žárovkou.
U olověnky do auta bych to neviděl kriticky - jestli bude místo 13,2V 13,3V nic se nestane.
JJ a polohy zkratovacího vypínače označit na kejsu "léto" a "zima" nebo dle vlastního uvážení :lol:
Iroot

#38 Příspěvek od Iroot »

2 HILL: Hezké, je to nabíječka. Mám dotaz: jak to vypadá průběhem výstupního napětí za tyristorem? Nejsou tam nějaké špičky? Měl jste to někdy na osciloskopu? Ptám se proto, že řídící jednotky současných aut jsou na takové špičky háklivé (mám s tím neblahou zkušenost) a já nechci odpojovat baterku od palubní sítě ....

Před 42 lety jsem stavěl konzervátory zbytečně složitě podle zapojení v červeném AR2/1982 s MAA723 zapojeným jako nikoliv stabilizátor napětí ale stabilizátor proudu. Určitou výhodou bylo, že konzervátorový proud byl plynule štelovatelný a nezávisel na napětí baterky. Původně to zapojení bylo určeno jako modelářská nabíječka NiCd článků. Tenkrát jsme si i proporcionální rádia stavěli na koleně, proporcionální serva se občas daly sehnat , nejdříve Varioprop, později i Futaba a mezifrekvenční transformátory jsme vybrakovali z japonskejch tranzistoráků. Taky už něco pamatuju.
masar

#39 Příspěvek od masar »

Nač to dělat jednoduše, když to jde složitě.
Myslím, že navrhovaná zapojení nijak podstatně nevylepšují Irootem používané a osvědčené zapojení, které je maximálně jednoduché a přitom splňuje požadavky. Jeho charakteristika je téměř typu w. Co ještě chcete víc od tohoto triviálního zapojení?
Proudové omezení, využívající vnitřní ochranné obvody IO, není zrovna podle mého gusta, ale když je spolehlivé, není co řešit.
Pro zvětšení výstupního napětí je lépe použít potřebný počet diod nebo LED různé barvy, ledaže by použití rezistoru představovalo významnou přednost.
:wink:
EKKAR

#40 Příspěvek od EKKAR »

masar píše: ... Jeho charakteristika je téměř typu w. ...
To teda nevím, jak jsi na tohle přišel. To co popisuje je čistá charakteristika U s omezením počátečního proudu jen pomocí vnitřního odporu zdroje.
patrikvarga

#41 Příspěvek od patrikvarga »

Iroot píše: Mám dotaz: jak to vypadá průběhem výstupního napětí za tyristorem?
Simulátor. 10V/d. Trafo 15V. Odporová záťaž.
Přílohy
tyr.jpg
tyr.jpg
Iroot

#42 Příspěvek od Iroot »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Tušil jsem to.
masar

#43 Příspěvek od masar »

>EKKAR:V pojmenování (a chápání) charakteristik nevládne jednota, což dokazuje tvoje definice:
"nabiják s "charakteristikou W", což je automaticky přepínatelná potfora, která nejdřív nabíjí jako zdroj proudu podle charakteristiky "I" a po dosažení nějaký předem nadefinovaný hodnoty svorkovýho napětí na baterce se sama přepne do režimu nabíjení podle charakteristiky "U", kdy už jen udržuje dosažený napětí a baterka si tak bere jen tolik, co potřebuje na pokrytí ztrát samovybíjením."
A právě té tvé definici se blíží vlastnosti zapojení L78xx. Proto jsem ten název použil i já. Nabíjecí proud je omezen stabilizátorem na pevnou hodnotu a dokud to platí, je to zdroj proudu (charakteristika I). Jakmile se svorkové napětí akumulátoru začne blížit stabilizovanému napětí, dojde k plynulému přechodu na charakteristiku U "a baterka si tak bere jen tolik, co potřebuje na pokrytí ztrát samovybíjením". Okamžik, kdy se stabilizátor přestane chovat jako zdroj proudu, je dán průsečíkem obou charakteristik. Nejde tedy o "přepínání", ale plynulý přechod.
Oblast nabíjení charakteristikou U je přtom omezena na závěrečných cca 100mV nárůstu Ub na konci nabíjení - viz Ohmův zákon a obrázek.
:wink:
Přílohy
nabíjení.png
nabíjení.png
Iroot

#44 Příspěvek od Iroot »

2 masar: PŘESNĚ!! líp bych to nenapsal. Opakuji je to princip ověřený léty praxe. A ještě na okraj, to není moje myšlenka, já jen převzal a okoukal co kdysi existovalo ale konstrukčně jinak, konzervátory-dobíječe principielně popdobné tomu mému, se kdysi dávno v 50tých a 60tých létech minulého století používaly hromadně pro udržování vojenské techniky ve vozových parcích v kasárnách, aby byly schopny okamžitě nastartovat motory (tanky, bojová vozidla, nákladáky atd.) u tzv. prvosledových útvarů, které stály na západních hranicích (Sušice,Vimperk, Domažlice atd.) a na písknutí do 40 minut musely zajíždět do předem připravených vybudovaných okopů na hranici s Německem.
Naposledy upravil(a) Iroot dne 08 lis 2024, 15:17, celkem upraveno 1 x.
DukeNuke

#45 Příspěvek od DukeNuke »

Tak to ne. Vojenské konzervátory fungovaly na jiném principu - do baterky byly schopny dodat až 5A. A aby baterky nevyvřely, spínaly se postupně jedna po druhé. Cca á 2 minuty na baterku.
A za 40 minut byl výjezd z kasáren, nikoli do záložáku. Zbytek pluku se posbíral až hodinu po nás.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“