led diody na baterii nesvítí na trafu ano
Moderátor: Moderátoři
led diody na baterii nesvítí na trafu ano
Děkuji všem
Tzn. - MÁŠ K DISPOZICI NĚJAKEJ MĚŘÁK, NEBO ASPOŇ INDIKÁTOR/ZKOUŠEČKU?
Otázka č.2: ODKUD JSEŠ? Dej si do profilu aspoň město, pokud jseš z vesnice, stačí větší město poblíž, nemusí to bejt hned ulice i s číslem popisným. Jde o to, jestli někdo z nás zkušenějších nebydlí poblíž, aby ti přímo ukázal co a jak se dělá, je to 1000x lepší něco okoukávat než si jen číst poučky na fóru.
A kutilmile - nelituju tě
Vyráběl jsem ještě mlhovku, kde jsem použil 1W ledky, kombinaci paralelního a sériového zapojení, trochu větší odpor a to funguje.
- tomasjedno
P.S. anebo si otočit židli, aby je měl zapojené před sebou a tak viděl, jestli svítíxaler píše:mám propojeno 8 led diod za sebou
Myslíte, že to trafo mi tam pouští napětí které nejde měřit? Zkoušel jsem jestli na něm není střídavé napětí a není, ale to by na ledky asi nemělo mít vliv.
Chovají se ledky tedy stejně jako žárovky? když jich dám 6 sériově po dvou voltech tak celkové napájecí napětí může být těch 12V a nemusel by tam být ani odpor?
Ta moje autonabíječka dává na prázdno 12V a baterku už moc nenabije, ale používám jí když se hrabu v autě bez baterky.
Myslíte si, že jsem teda vyrobil světlo s napájením tak 18V, mě jen mate to, že na tu autonabíječku funguje a ta má o 0,8V méně než napětí v autě a to ještě bez zátěže.
Je to můj první projekt s ledkama a dost jsem jich zničil. Myslel jsem si, že je dám paralelně každou na svůj odpor, ale ten mi vždycky shořel.
Stabilizovaný zdroj bych si chtěl vyrobit, nejsem si jistý zda stavebnice z Ali bude za něco stát, nějaká trafa mám doma.
A bez nich to v elektronice jaksi nejde. I to měření je špatné.
Je potřeba rozlišovat špičkovou hodnotu, efektivní hodnotu jen usměrněného napětí, nebo i vyfiltrovaného na stejnosměrné, a pak také hlavně zvolit správný měřák, rozsahy na něm a zbytek je nutné dopočítat v mozku.
Apropo kontrolní testovací otázka: jednoduchá klasická autonabíječka má na výstupu pro akumulátor jaké napětí a s jakým průběhem?
Správné zásady a teorie pro použití led diod aby nehořely jsou dnes snad bez problémů k nalezení na netu. Takže nejdříve bude nutné nějaké studování...
Vašek
- tomasjedno