led diody na baterii nesvítí na trafu ano

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xaler

led diody na baterii nesvítí na trafu ano

#1 Příspěvek od xaler »

Dobrý den, potřeboval bych radu. Z led diod 3w cca 2v (takové ty nalepené na chladícím plíšku) jsem si vyrobil světlo do auta, mám tam předřadný odpor. Na stole to krásně maká, měl jsem to zaplé několik hodin v kuse abych měl jistotu že to nehřeje a že všechny diody svítí stejně. Po instalaci do auta světlo nesvítí. Lámal jsem si s tím hlavu, hledal různé závady a nakonec jsem zjistil, že to světlo svítí při napájení z jakéhokoliv transformátoru, ale z jakékoliv baterie nesvítí. Jsem naprostý amatér a nedaří se mi zjistit proč. U led diod jsem to vždycky četl opačně, že nemusí fungovat na běžném trafu kvůli malému odběru. Světlo svítí od několika voltů a stačí na rozsvícení i nabíječka na mobil, ale na akumulátor, nebo baterii vůbec nereaguje.
Děkuji všem
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

A nemáš prohozené přívody +/- ?
Instalací "na stole" je myšleno co (z jakého zdroje)?
Kolik diod máš propojených za sebou?
xaler

#3 Příspěvek od xaler »

mám propojeno 8 led diod za sebou, předřadný odpor 5 ohm. Rozsvítí se zhruba od 5V. Provozní napětí je 12,8V snesly by i více. Na stole když kutím tak používám malé trafo do zásuvky s regulací napětí. Polarita je OK. Po tom co jsem zjistil proč to v autě nesvítí jsem zkoušel několik zdrojů od trafa k akváriu až po nabíječku autobaterií a vše je v pořádku. Po připojení na autobaterii to nesvítí, zkoušel jsem i menší baterky co mám na 9V a nic to nedělá. Než jsem ty led diody dal do světla tak jsem je jednotlivě testoval na baterii NiCd 3V a svítily.
Naposledy upravil(a) xaler dne 09 lis 2024, 21:19, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Dotaz na vybavení - MÁŠ VŮBEC TY HODNOTY NA OBVODU ČÍM ZMĚŘIT???
Tzn. - MÁŠ K DISPOZICI NĚJAKEJ MĚŘÁK, NEBO ASPOŇ INDIKÁTOR/ZKOUŠEČKU?
Otázka č.2: ODKUD JSEŠ? Dej si do profilu aspoň město, pokud jseš z vesnice, stačí větší město poblíž, nemusí to bejt hned ulice i s číslem popisným. Jde o to, jestli někdo z nás zkušenějších nebydlí poblíž, aby ti přímo ukázal co a jak se dělá, je to 1000x lepší něco okoukávat než si jen číst poučky na fóru.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xaler

#5 Příspěvek od xaler »

Mám běžný multimetr, led diody jsou už zalepené ve světle k nim se teď nedostanu. Testoval jsem různé množství diod a hodnoty odporů a to co jsem vybral byla kombinace co fungovala nejlépe teplota, svítivost, prostor. Dělal jsem dvě pravé a levé světlo a obě se chovají naprosto stejně.

Vyráběl jsem ještě mlhovku, kde jsem použil 1W ledky, kombinaci paralelního a sériového zapojení, trochu větší odpor a to funguje.
lesana87

#6 Příspěvek od lesana87 »

8 LED v sérii nemůže svítit od 5V, tady je něco hodně špatně.
tomasjedno

#7 Příspěvek od tomasjedno »

Třeba jsou fyzicky za sebou, ale elektricky paralelně :D
xaler píše:mám propojeno 8 led diod za sebou
P.S. anebo si otočit židli, aby je měl zapojené před sebou a tak viděl, jestli svítí :D :D
Naposledy upravil(a) tomasjedno dne 09 lis 2024, 22:33, celkem upraveno 1 x.
lesana87

#8 Příspěvek od lesana87 »

Nebo je napájí trafem 15V AC, na kterým naměří 5V DC, v důsledku toho jednosměrnýho zatížení LEDkama.

P.S.: Takže je to vlastně jen o úhlu pohledu, natočí židli o 90° a má je vedle sebe.
misocko

#9 Příspěvek od misocko »

asi tak...
akým zdrojom presne to napajaš?
Potrebuješ 12V stabilizovaný zdroj aby si si to vedel overiť, žiadne nevyfitrovane trafka , tam Ti možu lietat špičky dosť vysoko a led svietia
Aj keď neviem čo presne robiš že Ti to nesvieti na 12V (nakresli schemu pls, jednoduchu, aj orientaciu diod :) )
xaler

#10 Příspěvek od xaler »

Nevím jestli je těch 5V tak důležitých, moje trafo nastavené na nejnižší napětí dává bez zátěže 5,7V a na tuhle hodnotu to normálně svítí, stejně tak to svítí i na autonabíječku na 6 a 12V. Obě světla se chovají stejně.
lesana87

#11 Příspěvek od lesana87 »

Co to je zač to "trafo"? Autonabíječka dá klidně naprázdno 18V. Matematika platí i v elektronice, 8x 2V = 16V, 8 ks LED s prahovým napětím 2V v sérii nemůže svítít na 5V, ani na 5,7V a ani na těch 12V nemůže víc než slabě mžourat.
xaler

#12 Příspěvek od xaler »

Je to malé trafo z led světla s kontrolérem.
Myslíte, že to trafo mi tam pouští napětí které nejde měřit? Zkoušel jsem jestli na něm není střídavé napětí a není, ale to by na ledky asi nemělo mít vliv.

Chovají se ledky tedy stejně jako žárovky? když jich dám 6 sériově po dvou voltech tak celkové napájecí napětí může být těch 12V a nemusel by tam být ani odpor?

Ta moje autonabíječka dává na prázdno 12V a baterku už moc nenabije, ale používám jí když se hrabu v autě bez baterky.

Myslíte si, že jsem teda vyrobil světlo s napájením tak 18V, mě jen mate to, že na tu autonabíječku funguje a ta má o 0,8V méně než napětí v autě a to ještě bez zátěže.
Je to můj první projekt s ledkama a dost jsem jich zničil. Myslel jsem si, že je dám paralelně každou na svůj odpor, ale ten mi vždycky shořel.
Stabilizovaný zdroj bych si chtěl vyrobit, nejsem si jistý zda stavebnice z Ali bude za něco stát, nějaká trafa mám doma.
VASEK_W

#13 Příspěvek od VASEK_W »

Tak tady bohužel chybí velmi mnoho znalostí :-(
A bez nich to v elektronice jaksi nejde. I to měření je špatné.
Je potřeba rozlišovat špičkovou hodnotu, efektivní hodnotu jen usměrněného napětí, nebo i vyfiltrovaného na stejnosměrné, a pak také hlavně zvolit správný měřák, rozsahy na něm a zbytek je nutné dopočítat v mozku.

Apropo kontrolní testovací otázka: jednoduchá klasická autonabíječka má na výstupu pro akumulátor jaké napětí a s jakým průběhem?

Správné zásady a teorie pro použití led diod aby nehořely jsou dnes snad bez problémů k nalezení na netu. Takže nejdříve bude nutné nějaké studování...

Vašek
tomasjedno

#14 Příspěvek od tomasjedno »

xaler píše:Je to malé trafo z led světla s kontrolérem.
Myslíte, že to trafo mi tam pouští napětí které nejde měřit?
Tak to bude proudový zdroj, který dá napětí v závislosti na připojené zátěži.
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

Tady je něco špatně. Tady je špatně asi úplně všechno. Např. bílá LED nemůže svítit na 2V ale min na 3V. Krát 8 jsme hodně mimo 12V. LED NENÍ žárovka ale polovodič. Při napájení LED je nutné VŽDY předřadit správně spočítaný odpor a nebo napájet zdrojem s omezením proudu. Takže jak už napsali kolegové, je nutná minimálně základní znalost. Jinak do dopadá tak jak jsi už uváděl-"hodně jsem jich zničil a ostatní nefunguje".
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Poradna“