Kvalitní nepájivé pole

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Nearduinista

Kvalitní nepájivé pole

#1 Příspěvek od Nearduinista »

Zdravím, na trhu je toho přehršel, ale hodí se to akorát na blikání ledkou. Pokud potřebuju testovat A/D převodník či něco složitějšího, tak hodnota lítá víc než kolik má bitů.
Na to musím použít staré kontaktní pole z 80. let made in czechoslovakia a to drží jak připájený na plošňáku. Bohužel je moc malé a víc jich asi neseženu. Tak jestli náhodou někdo ví o něčem kvalitním jako je tohle?
Přílohy
2-ks-nepajive-kontaktni-pole-1-elektrosoucastka-rozmer-86x57x8-mm-78569786.jpeg
2-ks-nepajive-kontaktni-pole-1-elektrosoucastka-rozmer-86x57x8-mm-78569786.jpeg
ondraN

#3 Příspěvek od ondraN »

Použití kontaktního pole je neustálý zdroj problémů, podivností a neustálá osina v zadku. Nejlepší řešení je bastldeska a kvalitní patice na IO a tranzistory. Ale k tomuto poznání asi musí každý dojít sám :D
Nearduinista

#4 Příspěvek od Nearduinista »

No jo, ale jak to, že téměř 50 let staré pole je skoro na úrovni bastldesky. To dneska už nikdo nic kvalitního neumí?
samec

#5 Příspěvek od samec »

dred

#6 Příspěvek od dred »

Nearduinista píše:No jo, ale jak to, že téměř 50 let staré pole je skoro na úrovni bastldesky. To dneska už nikdo nic kvalitního neumí?
Prečo by nevedeli?? Ale môžeš mať na kontaktoch cín/striebro/zlato/ rhodium...keď máš na súčiastkach zaoxidované vývody..tak si neuspel..
Dnes som potreboval zmerať - nájsť dva rovnaké rezistory .. každý pohyb rezistorom ukázal inú hodnotu... Vývody musia mať takmer dokonalý kontakt - a tam je väčšinou pes zakopaný... kvalitná bastl-doska a nekvalitné prívody zo súčiastiek... pricínovaním sa tento jav eliminuje - ale nie na skúšobnej doske...
Tak píše aj ondraN..
dred

#7 Příspěvek od dred »

Kontaktné pole síce moc nemusím, ale keď - tak aspoň vývody súčiastiek utriem handričkou namočenou v liehu či ipe...niekedy aj 2000 šmirgľom a potom lieh/IPA - podľa stavu..
JiriTom

#8 Příspěvek od JiriTom »

U kvalitního pole to se spolehlivostí není tak zlé, příkladem budiž sestava hodin z diskrétních io - viz. obrázek.
Narychlo jsem to poskládal před cca 5 lety, oživil a odložil do krabice. Realizace na hotovo se zatím nekonala... :)
Po cca 5 letech jsem to teď zapnul a běží to, viz. foto.
Přílohy
20241109_172438.jpg
20241109_172438.jpg
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
eleferner

#9 Příspěvek od eleferner »

Pred par lety jsem to resil a na TyTrubce jsem nasel prakticky porovnavaci test asi 20 ruznych poli od nejakeho Inda. Tedy ze ta pole kuchal, testoval konstrukci a odolnost kontaktu, kyval s vyvody soucastek a sledoval spolehlivost spojeni apod. Myslim, ze je to toto:

https://www.youtube.com/watch?v=XKQJhe9n_ug

Vitez byly pole WBUxxxx, ktere prodava i TME, tak jsem jich asi 5 ruznych nakoupil. A jsou fakt dobra. Ale pozor, rozhodne nejsou za 2 dolace jak z Aliku...

Pokud chces, tak v pondeli se muzu podivat na konkretni typy, ktere mam.
Nearduinista

#10 Příspěvek od Nearduinista »

Dám teda možná šanci tomu wbu , to vypadá zajímavě.Jestli se kvalita vyrovná aspoň tomu skoro 50 let starýmu budu spokojen. Jinak radši budu pájet a leptat.
Nearduinista

#11 Příspěvek od Nearduinista »

eleferner píše:Pred par lety jsem to resil a na TyTrubce jsem nasel prakticky porovnavaci test asi 20 ruznych poli od nejakeho Inda. Tedy ze ta pole kuchal, testoval konstrukci a odolnost kontaktu, kyval s vyvody soucastek a sledoval spolehlivost spojeni apod. Myslim, ze je to toto:

https://www.youtube.com/watch?v=XKQJhe9n_ug

Vitez byly pole WBUxxxx, ktere prodava i TME, tak jsem jich asi 5 ruznych nakoupil. A jsou fakt dobra. Ale pozor, rozhodne nejsou za 2 dolace jak z Aliku...

Pokud chces, tak v pondeli se muzu podivat na konkretni typy, ktere mam.
Jsem na zkoušku objednal ten nejmenší model za 120 kč. Jsem zvědavej jak si poradí s 10bit A/D u atmegy. Na tom čínským šuntu z gme to nebylo možný rozchodit. To mě před 15 lety pěkně znechutilo celou elektroniku.
Nearduinista

#12 Příspěvek od Nearduinista »

Tohle asi nikdo nevlastní, docela ranec: https://cz.mouser.com/ProductDetail/3M- ... gIDn_D_BwE
eleferner

#13 Příspěvek od eleferner »

Myslis WBU-301? To by melo byt OK.

Ted se divam, ze v TME maji treba WBU-5T, ktere vypada jinak, mj. ma svetlejsi barvu a kruhove otvory pro vyvody soucastek. Podobna pole v tom testu propadla, ale to samozrejme to muze byt jen vnejsi podobnost.

Kazdopadne pak sem dej vedet, jak jsi s nim spokojeny, aby se pripadne mohli rozhodnout i jini uzivatele. Jedno to ceskoslovenske pole mam doma taky, ale je tezke to porovnavat, protoze po letech pouzivani je dost opotrebovane.
Nearduinista

#14 Příspěvek od Nearduinista »

Jojo ten WBU-301. Tady je na ně i mini recenze,si to chválejí, tak uvidíme https://embedded.fel.cvut.cz/stredni_skoly/SPSE_Jecna

Ještě potom zkusím asi tohle https://www.tme.eu/cz/details/vel-sdad1 ... n/sdad102/

Dám vědět jak jsem spokojen.
Na tom československém mám udělaný dva programátory, tak se mi to nechce rozebírat pořád.
Valdano

#15 Příspěvek od Valdano »

Co třeba kontaktní pole TIPA 630W s postříbřenými kontaktními pružinami umístěné na plechu s napájecími zdířkami a podkladovými nožičkami. Na tom videu myslím žádné z kontaktních polí TIPA nebylo a je tedy otázkou jak to u něj je s kvalitou kromě toho samotného postříbření tj. myšleno v preciznosti provedení pružin a jejich usazením v plastu. Samotné pole řady TIPA je i bez plechové desky v různých barevných provedeních 630W, 630B a 630T a nebo menší 300W a 300T.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“