led diody na baterii nesvítí na trafu ano

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#31 Příspěvek od Valdano »

xaler píše:Mohu zkusit přidat ledky, nebo změnit odpor a nic při tom nezničím.
Jak už jsem zmínil v mé předešlé odpovědi z těch osmi LED stačí zapojit zatím je čtyři a zbylé čtyři si můžete v tom světle nechat nezapojené jako záložní. K čemu to světlo v autě má vlastně sloužit?
xaler píše:Chtěl bych si postavit zdroj... o pár ampér více...
Když vidím jaké máte problémy dát dohromady relativně triviální zapojení s LED tak doporučuji se do stavby výkonnějšího zdroje raději nepouštět a pořídit si něco hotového. Typově doporučuji tento laboratorní zdroj 0-30V/0-10A. Na Aliexpressu jistě najdete pro tento typ zdroje ještě cenově výhodnější nabídky než je na tom konkrétním odkazu co zde uvádím. Také používám podobný zdroj Wanptek a jsem s ním plně spokojen.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 10 lis 2024, 16:34, celkem upraveno 5 x.
mi-ro

#32 Příspěvek od mi-ro »

Ještě se vrátím k teorii Vladano. Tady to vzhledem k zatížení jednotlivých LED bude asi jedno. Pokud se ale v TV prorazí jedna LED, Uf pásu se sníží tak že oba zbylé zhasnou. Tudíž zbytkem pásu začne protékat trojnásobný proud.....Pokud se kterákoliv LED přeruší, celý pás zhasne a zbylýma dvěma pásy začne protékat dvojnásobek proudu. Obojí vede logaritmicky rychle do pekel.
..to bude jen ňákej odpůrek
Valdano

#33 Příspěvek od Valdano »

Už delší dobu se v tom nikdo nespletl, ale jen pro info můj nick je Valdano a nikoli Vladano. :wink:

Do TV, kde to má jiné podmínky i podstatně horší následky v případě závady bych samozřejmě takové zapojení nenavrhoval. Tady je to s tak sníženým výkonem, že by to vadit nemělo, ale jak už jsem zmínil spíš bych to viděl na zapojení jen jedné čtveřice LED s jedním rezistorem a druhou čtveřici LED ponechat v tom světle zatím nezapojenou jako zálohu do budoucna.
xaler

#34 Příspěvek od xaler »

Valdano píše:
Otázkou je jaký to světlo má v tom autě vlastně účel. Pokud je to nějaké světlo do interieru nebo do kufru apod. Tak bude úplně stačit ta provozovaná čtveřice a zbylé čtyři LEDky si může nechat jako zálohu nezapojené jak už jsem zmínil.
Bude to sloužit jako brzdová světla, proto je těžké nějak definovat výkon těch led diod, musí to svítit jako brzdovka, ale na druhou stranu to nesmí nějak moc oslňovat. Vyráběl jsem ještě blinkry a mlhovku, ale ta funguje.
mi-ro

#35 Příspěvek od mi-ro »

OT- promiň Valdano.
Když pominu problém s homologací (nevím kde a jak budeš používat) tak v automotive se používají právě proudové zdroje pro stabilní svit s napětím 12-14,5V. Trocha teorie, pokud použiješ červené LED, mají většinou Uf kolem 2V. Proto bych dal max. 4 do série což by mělo jako celek 8V. Při tomto napětí to začne svítit. Když začneš napětí zvedat, proud rychle a nekontrolovaně vyletí až do destrukce LED. Proto se musí předřadit odpor kterým dovolíš max. průtok proudu. Jenže pro napětí 12V a výpočet proudu podle Ohmova zákona máš napětí na odporu 4V. Ale při 14,5V bude napětí na odporu 6,5V a výsledný proud více jak o 50% vyšší.
..to bude jen ňákej odpůrek
Valdano

#36 Příspěvek od Valdano »

xaler píše:Bude to sloužit jako brzdová světla, proto je těžké nějak definovat výkon těch led diod, musí to svítit jako brzdovka, ale na druhou stranu to nesmí nějak moc oslňovat. Vyráběl jsem ještě blinkry a mlhovku, ale ta funguje.
Nic takového byste vůbec dělat neměl. Pokud se jedná o vozidlo určené k provozu na veřejných komunikacích tak na brzdová světla musíte použít pouze k tomu určená s homologací. Nemůžete si vyrábět vlastní ani upravovat nějaká homologovaná světla jen tak jak vás napadne. Nejste výrobce světel s homologací.

Pokud by to bylo pro daný vůz homologované brzdové světlo tak to prostě připojíte tak jak to je a nebudete tam řešit žádné dobastlování odporů apod. tj. už z toho samotného dobastlování je patrné, že to světlo co tam chcete použít pro to vozidlo buď není určeno a nebo se snažíte upravit existující homologované světlo, ale v tom případě to ztrácí homologaci tj. jako byste použil světlo bez homologace.

Třeba to nikdo nezjistí pokud se nic nestane a nedojde na nějaké podrobnější vyšetřování.

Vlastní úpravou riskujete, že se to za jízdy může "podělat" a pokud to neshoří nebo nezapálí auto tak třeba začnete oslňovat řidiče jedoucí za Vámi aniž si toho budete vědom. Po tom co jste zde zatím předvedl bych se tomu ani moc nedivil. Pak Vás v lepším případě buď zastaví a následně pokutuje policie a nebo v horším případě způsobíte nehodu třeba i s vážnými následky. Dojde-li na podrobnější průzkum světel a bude zjištěno, že jsou použita nehomologovaná a nebo upravená čímž jsou taktéž bez homologace tak pojišťovna buď výrazně omezí nebo zcela odmítne plnění a případný soud ohledně náhrady škody či újmy na zdraví při nehodě s vysokou pravděpodobností prohrajete, a to mohou být mnohonásobně větší náklady než kolik by Vás vyšlo pořízení homologovaných brzdových světel a jejich použití bez úprav. Dle mého názoru se to nevyplatí riskovat.

V reálu je prasárna bastlit si vlastní brzdová světla nebo upravovat nějaká homologovaná. Prostě si kupte oficiální pro ČR homologovaná brzdová světla na dané vozidlo a ty tam použijte bez nějakého podobného bastlení. :roll:
xaler

#37 Příspěvek od xaler »

To je všechno fajn, ale jak byste chtěl přihlásit a provozovat auto z USA, originální světlo vám tento stát nedovolí provozovat a hrabat se v něm také ne. Jak z toho ven? Deset let shánět světlo které možná existovalo pro evropský trh, nebo to auto sešrotovat a odepsat několik set tisíc.

Jeden předpis mi něco nařizuje a zároveň zakazuje a nenabízí žádné řešení. Ještě by šlo koupit třeba zadní lampy z vozejku a přišroubovat je tam, ale to bych v tom zase nechtěl jezdit já.
HF_Tech

#38 Příspěvek od HF_Tech »

Auto se přihlásí s původními světly v Polsku, kde takové cypoviny nevymýšlí a pak se převede do čech. To je něco jako veterán nebo je to předposlední generace Corvetty?

Když máte stovky tisíc na opici, tak když dáte cca 2,5Kč, tak můžete mít na zakázku kulturně vypadající desky s proudovým omezovačem a s LED které vydrží vibrace :) Už jsme zmákli LED brzdové světlo s blinkry na Ford T i jiné chuťovky.
DukeNuke

#39 Příspěvek od DukeNuke »

Vždyť i tady existují ověřené autoservisy, které homologaci umí. Takže žádný problém.
xaler

#40 Příspěvek od xaler »

S červenejma blinkrama auto u nás nepřihlásíte, pokud se vám to "nějak" povedete budete jako dojná kráva pro policajty a nikdy legálně neprojdete STK.

Tohle konkrétní auto je Challenger 2016 na to by šly možná sehnat i EU světla, ale stejně se to chci naučit.

Já jsem sháněl někoho kdo by to udělal ale neúspěšně. V Polsku stojí úprava světel cca 6 tisic, což mi přijde za rozříznutí světel, 16 diod z aliexpressu a několik odporů docela dost, navíc to bude udělané "polským způsobem"
U nás jsem našel úpravu světel tak za 8 tisíc takže předpokládám že ten dotyčný ty světla přepošle do polska a shrábne provizi. Úprava světel plus zástavba do auta stojí 15 tisíc. Já jsem bohužel typ člověka co nedá 15 tisíc za něco co stojí pár stovek a nikomu nevěřím že opravdu udělá to co slíbí, navíc bych musel nechat auto odtáhnout někam a druhý den znovu odtah domů.
Zatím tu řeším jen světla, další problém je zástavba do auta. Když vystříhám a přepojim světla tak mě auto bude otravovat s chybama žárovek a to sám nevyřeším v žádném případě, to auto už je moc chytrý. Ani není kam to zapojit zadní blinkry jsou spojený s brzdama a přední blinkry jsou spojený s obrysovkama. Zatím jsem docela v prdeli, myslel jsem že alespoň světla budou OK a budu postupovat dál.
Valdano

#41 Příspěvek od Valdano »

xaler píše:To je všechno fajn, ale jak byste chtěl přihlásit a provozovat auto z USA, originální světlo vám tento stát nedovolí provozovat a hrabat se v něm také ne. Jak z toho ven?
Pokud to má být k provozu na veřejných komunikacích tak kupovat pouze s platnou STK. Pokud koupit bez STK tak leda jako výstavní nebo sběratelský kousek bez přihlašování a mít ho tedy trvale na svém pozemku bez TP a SPZ případně na výstavy nebo soukromé uzavřené okruhy vozit na podvalu apod. Takto problémového auta bez platné STK se raději zbavit prodejem do bazaru a nebo rozprodat na náhradní díly pokud se to vyplatí. Pak si koupit jiný kousek s platnou STK jako např. toto nebo toto. Tyhle kousky mají světla v pořádku. 8-)
Naposledy upravil(a) Valdano dne 11 lis 2024, 00:33, celkem upraveno 3 x.
EKKAR

#42 Příspěvek od EKKAR »

xaler píše:S červenejma blinkrama auto u nás nepřihlásíte, pokud se vám to "nějak" povedete budete jako dojná kráva pro policajty a nikdy legálně neprojdete STK.

Tohle konkrétní auto je Challenger 2016 na to by šly možná sehnat i EU světla, ale stejně se to chci naučit.

..l.
A to je taky jedinej legální postup. Všecko ostatní ti neprojde STK, protože tohle zrovna jsou místa, kde kontroly jdou po platný homologační značce pro Evropu. A obzvlášť teď, když se konečně ukázalo, kolik stanic si dělá kontroly po svým a jen vybírá prachy za razítko. US předpisy o světlech umožňujou, aby stejná svítilnas červený barvy dělala 3 funkce: červenej stálej svit = koncová obrysovka, přerušovanej svit = blinkr, stálej inttenzívní svit = brzdovka. EU předpis požaduje pro každou funkci oddělenou lucernu navíc s odlišením blinkru oranžovou barvou. U obrysovky dovoluje sdružení s brzdovkou jen při dodržení minimální určený účinný svítící plochy a výrazným rozlišení funkce svítivostí. Pro zástavbu je definovanej i úhel v prostoru, z jakýho musí bejt svítilna viditelná a do jakýho musí vyzařovat svoje světlo. Jak plocha nebo úhel viditelnosti/svítivosti, tak svítivost sama jsou exaktně určený změřitelnýma hodnotama. Že ta daná svítilna požadovaný parametry plní dosvědčuje evropská homologační značka = písmenko "E" v kroužku společně s číslicí, která identifikuje stát, kterej z titulu svý zkušebny danou homologaci vystavil. Když není na svítilně zřetelný éčko v kroužku, homologaci nemáš a STK neprojdeš. Konverzní sady pro daný značky a typy z USA se vyrábějí, v nabídce je má každej lepší výrobce světel (Hella, Bosch, Valeo, Cibie ...), bohužel jsou značně dražší než "z Polska". Spolupracujou s nima i ty vejš zmíněný servisy, co nabízejí udělat homologační přestavbu na €U provoz - protože si za to i dají zaplatit. Holt, kdo si chce koupit vopici, musí počítat i s tím, že bude muset kupovat banány, protože brambory mu ta vopice hodí na hlavu. Existuje ještě možnost vestavět do US auta jiný, pro €U homologovaný svítilny původně určený pro jiný vozidlo - což by znamenalo úpravu karosářskejch dílů a lakovačku, protože ta svítilna sama se upravovat nesmí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xaler

#43 Příspěvek od xaler »

Valdano píše:
xaler píše:To je všechno fajn, ale jak byste chtěl přihlásit a provozovat auto z USA, originální světlo vám tento stát nedovolí provozovat a hrabat se v něm také ne. Jak z toho ven?
Pokud to má být k provozu na veřejných komunikacích tak kupovat pouze s platnou STK. Pokud koupit bez STK tak leda jako výstavní nebo sběratelský kousek bez přihlašování a mít ho tedy trvale na svém pozemku bez TP a SPZ případně na výstavy nebo soukromé uzavřené okruhy vozit na podvalu apod. Takto problémového auta bez platné STK se raději zbavit prodejem do bazaru a nebo rozprodat na náhradní díly pokud se to vyplatí. Pak si koupit jiný kousek s platnou STK jako např. toto. Ten bude mít světla v pořádku. 8-)
Já jsem si sem přišel pro radu jak na led diody, ale prosím vás neříkejte mi jaké si koupit auto.
Ten váš Challenger má čtyři chyby
1) Je starší
2) Má víc najeto
3) Stojí trojnásobek toho mého
4) Byl to neopravitelný vrak
Přílohy
xxxx.jpg
xxxx.jpg
Valdano

#44 Příspěvek od Valdano »

xaler píše:Já jsem si sem přišel pro radu jak na led diody...
Základní rady jste už dostal. Bastlení si zkusit samozřejmě můžete, ale bastlem sady LED z aliexpressu rozhodně homologaci nezískáte a bez homologace máte světla nepoužitelná v EU, se kterými jak už zde bylo zmíněno neprojdete STK.

Mimochodem majitel tohoto kousku k němu nabízí i servis a shánění náhradních dílů do budoucna. Nemusíte od něj kupovat to auto. Stačí se u něj poptat jestli by Vám pro ten váš kousek nesehnal homologovaná světla pro EU a za kolik a třeba Vám i poradí se zapojením. :wink:
ok1hga

#45 Příspěvek od ok1hga »

xaler píše:Chovají se ledky tedy stejně jako žárovky?
rozhodně né !!!
jak již bylo výše popsáno.
škoda, že jsi sem hned na začátku nedal detailní fotku, nebo rukou malované schéma zamýšleného svítidla, správné odpovědi bys dostal dříve bez zbytečných pindů okolo . . .
stejně si myslím, že nejlepší radou je využít služeb servisu, který homologovaná světla umí a za to si nechá taky zaplatit.
druhou cestou je, celou problematiku nastudovat, naučit se předělávku a prostě to udělat.
Ale je pravděpodobné, že ikdyž to bude uspokojivě fungovat, stejně na STK neprojdeš a vyhodí tě.
A nakonec se vrátíš k servisu "který to umí" . . .

. . . mě třeba na STK vyhodili i za jen trochu oloupanou oranžovou barvu na skle žárovky blinkru . . .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“