Král Merkuru a M3,5

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Prim

Král Merkuru a M3,5

#1 Příspěvek od Prim »

V pátek 8.11. zemřel Jiří Mládek, tvůrce Ocelového města a propagátor Merkuru.
ransom

#2 Příspěvek od ransom »

Sakra.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Proč tenkrát šáhnul po těch celkem nestandardních M3,5? M3 moc malý pro dětský ruce a M4 už zas moc velký k plechovejm dílům?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Třeba je dostal se slevou :-)
Ale ony se hodí jako náhrada tam, kde je pro M3 strhlý závit.
Olchor

#5 Příspěvek od Olchor »

V některých zásuvkách a vypínačích jsou taky M3,5 ..
ec1045
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ec1045 »

Šroub M3.5 je taky v konektorech GP-IB … dost mě to vyvedlo z míry když jsem to zjistil aneb pobouchaní američani tam uváděli i stoupání. V první moment jsem myslel, že si tam dali extra buřt jak je u nich zvikem. Po kontrole v tabulkách to byl standardní M3.5 šroub … tak jsem vlezl do MERKURu a zkusil zda si nedělají srandu a jo v GP-IB konektorech je použit M3.5 šroub.

Jen by mě zajímalo, jak se tam ocitl tem metrický šroub, když ti pobochaní amici nedají dopustit ta ten svůj imperiální brdel.
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna. Jsem dysgrafik a dyslektik.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

Proč tenkrát autor Merkuru použil šroubky M3,5 můžeme jen hádat. Možná to bylo proto, že osky 3mm byly slabé nebo taky z jiných, třeba technologických příčin.
Je fakt, že když jsem jako malý něco skládal a časem nějak ubylo šroubků, jsem je v některých místech nahrazoval M3.
Tenkrát se bohužel nedaly dokoupit žádné díly a náhradních šroubků bylo jako šafránu.
ransom

#8 Příspěvek od ransom »

Já pamatuju jako kluk, že se náhradní šroubky a matky prodávaly po sadách. Značkové originální, přímo od výrobce Merkuru.

Hřídelky byly z kulatiny 4mm. To de facto určuje díry v dílech. A šroubek M3,5 jde do 4,1 mm díry přeci jen líp než M4. Pro dětské ručičky.

Muzeum Merkur je kousek od nás, v Polici nad Metují. Je malé, ale stojí za vidění.

A ještě se mi vybavuje, že jsem jako asi šestiletý četl nějaký rozhovor s Karlem Gottem, tehdy ještě hubeným uchem. Říkal, že pro něj bylo jako pro kluka největší utrpení, když po něm chtěli, aby něco stavěl z Merkura. Tím pro mě navždy skončil.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
martinkopp

#9 Příspěvek od martinkopp »

Těma šroubkama celý koncept autor zabil. I když těžko říct co bylo před cca 100lety normální, je klidně možné že to tehdy byla zcela běžná velikost.
dred

#10 Příspěvek od dred »

ransom píše:A ještě se mi vybavuje, že jsem jako asi šestiletý četl nějaký rozhovor s Karlem Gottem, tehdy ještě hubeným uchem. Říkal, že pro něj bylo jako pro kluka největší utrpení, když po něm chtěli, aby něco stavěl z Merkura. Tím pro mě navždy skončil.

Zrejme mu asi do vienka nemal kto dať remeselnú zručnosť... ale spievať vedel :wink:
Že nevedel spojiť 3,5-ku skrutku s maticou ?? My tiež nevieme tak spievať, ako vedel on :lol:
jenicek

#11 Příspěvek od jenicek »

Já osobně si myslim, že to byl určitý druh copyrightu ve svý době.
M3 a M4 se všude válej 3 :obscene: , ale taková M3,5 je relativní originál a prostě si ji radši koupíte od výrobce, než ji shánět někde jinde
vrky

#12 Příspěvek od vrky »

R.I.P. Byl jsem se v roce 2012 podívat v Polici nad Metují v muzeu Merkuru. Pěkně udělané. No je to 12 roků, tak to je plán na další výlet.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Mozme byt radi, ze nepouzil 5/32" BSW ako Meccano.
dred

#14 Příspěvek od dred »

..a len tak mimochodom.. neboli M3,5 skrutky bežne používané aj v "strojčekoch" zásuviek, vypínačov či venčekoch starej éry ?? Tiež tam M3 ločkala a M4 nevošla :lol: :lol: mám ich za krabičku odložených :wink:
kokun

#15 Příspěvek od kokun »

dred píše:..a len tak mimochodom.. neboli M3,5 skrutky bežne používané aj v "strojčekoch" zásuviek, vypínačov či venčekoch starej éry ?? Tiež tam M3 ločkala a M4 nevošla :lol: :lol: ...
Nečteš :o :(
Olchor píše:V některých zásuvkách a vypínačích jsou taky M3,5 ..
Honza - kokúň

Zpět na „Nezařaditelné“