Zesilovač v "D" a výstupní trafo

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Zesilovač v "D" a výstupní trafo

#1 Příspěvek od mi-ro »

Dalo by se k modulu NF zesilovače ve třídě D připojit výstupní trafo pro převod do 100V rozvodů? Co by to provádělo např. po odpojení zátěže? Předpokládám nutný Boucherot?
..to bude jen ňákej odpůrek
HF_Tech

#2 Příspěvek od HF_Tech »

Neměl by to být větší problém. Používám levné D moduly s trafem jako budič 50Hz 230VAC Belimo serva.
U toho Boucherota se nejdřív podívej jaký význam to mělo a proč už se to k moderním konstrukcím nedává.
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

K déčku žádný boucherot. Co by tam jako dělal?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Boucherot zajišťoval stabilitu ks proti zakmitání. Prostě zatěžoval ks na nadzvukových kmitočtech zátěži v hodnotě odporu ve článku. Je tak? Jistě, dcko funguje jinak ale nějakou špici při odpojení trafa by zachytit mohl, ne? A teď mě to docvaklo, špice bude na odpojeném trfu. Tak nic, no. Moje úvaha sahá do dob kdy trafo 4/100V v plechový šedý krabici s držadlem a libereckými ježky Boucherota myslím mělo.
..to bude jen ňákej odpůrek
ransom

#5 Příspěvek od ransom »

Boucherot stabilizuje vysokofrekvenční chování lineárního zesilovače.
Déčko není lineární zesilovač. Déčko je spínanej zesilovač s PWM modulací. Nezesiluje od vstupu po výstup, ale spíná. Přímo za výstupníma spínacíma tranzistrorama je vf napětí o velikosti napětí napájecího. (Tam ti boucherot do sekundy bouchne.)
Pak je výstupní LC filtr. To jest za tlumivkou impulsní kondenzátor přímo na zem, zapojený paralelně k zátěži. Na co bys k němu paralelně ještě připojoval další RC člen?
ZVUK2000

#6 Příspěvek od ZVUK2000 »

ransom píše: Pak je výstupní LC filtr. To jest za tlumivkou impulsní kondenzátor přímo na zem, zapojený paralelně k zátěži. Na co bys k němu paralelně ještě připojoval další RC člen?
Součásti filtru na výstupu se běžně dává ještě RC člen.
ZVUK2000

#7 Příspěvek od ZVUK2000 »

mi-ro píše:Dalo by se k modulu NF zesilovače ve třídě D připojit výstupní trafo pro převod do 100V rozvodů? Co by to provádělo např. po odpojení zátěže? Předpokládám nutný Boucherot?
Tady máš přímo 100V ústřednu ve třídě D a výstupním toroidem.
Přílohy
100V ve třífě D.jpg
100V ve třífě D.jpg
ransom

#8 Příspěvek od ransom »

ZVUK2000 píše: Součásti filtru na výstupu se běžně dává ještě RC člen.
Kde by to bylo k vidění? Nepřu se, ale zajímá mě to. Protože to zas tak úplně běžné není.
Zajímá mě to včetně hodnot součástí celého filtru. Dovedu si představit, že by mohlo jít o korekci výšek na horním konci akustického pasma, protože jednoduchá déčka mají tendenci vyšší frekvence lehce zdůrazňovat. Kapacita by pak byla řádově větší než kapacita filtru. A šlo by (dohromady s tlumivkou filtru) o pasivní frekvenční korekci. Nikoli o boucherot.
ZVUK2000

#9 Příspěvek od ZVUK2000 »

ransom píše:
ZVUK2000 píše: Součásti filtru na výstupu se běžně dává ještě RC člen.
Kde by to bylo k vidění?
Třeba tady, je to z můstkového zapojení.
Přílohy
filtr D.jpg
filtr D.jpg
ransom

#10 Příspěvek od ransom »

Nojo, ale tohle konkrétně mi moc nedává smysl. To by chtělo vyjádření autora.
Efekt RC členu (3R3 + 10n) paralelně k 680n nějak nedovedu docenit. (1n paralelně jo, 680n už může mít velkou parazitní indukčnost.)
Ten filtr preemfáze, co jsem zmiňoval, je třeba v datasheetu TDA8954. Tam mi i hodnoty dávají smysl. Ale jde o deemfázi, ne o boucherot. Je to tam proto, aby zesilovač mohl nárokovat označení HiFi - rovná to zvednutou frekvenčku cca o decibel. Něco, co se jinak celkem oprávněně ignoruje.
samponek

#11 Příspěvek od samponek »

Dalo, jen třeba rozlišovat mezi třemi druhy déček, u každého druhu je to trochu jiné.
UcD phase shift, sigma delta a taktovaným (řízeným hodinami) Class D zesilovačem.

U UcD bych Bucherot bez dalších následných opatření nedával, protože při velkém modulačním indexu kontra zátěž se může stát, že se fáze posune natolik, že pracovní kmitočet klesne až k Bucherotu, "zahvízdne" to a celý to vyhoří.

U taktovaného, nebo sigma delta Bucherot klidně dej, tam k tomu nemůže dojít (oni ho přes tu cívku LPF stejně nevidí)
U UcD nechej LPF, protože je součástí zpětné vazby a trafo zapoj až za LPF.
U UcD to musíš opřít rychlými diodami před LPF a stačí pomalými diodami za LPF.

U taktovaného a sigma delta odpoj LPF a trafo zapoj přímo a před trafem to opři dvěma rychlými diodami o napájení, abys nerozboural tranzistory velikou indukčností transformátoru při jeho odpojováním v zátěži. Trafo bude plnit funkci LPF.

Zastoupení těchto tří druhů je zhruba stejný, záleží na tom jaký druh zapojíš nebo jaký druh máš a od toho se odvíjí způsob připojení transformátoru.
UcD Bucherota vidí a může to skončit výbuchem mosfetů a driveru. U sigma delta a řízeného hodinami je to fuk.
(LPF = dolní propust)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“