LiIon 18650 TERRA E
Moderátor: Moderátoři
LiIon 18650 TERRA E
Máte s nima někdo nějakou zkušenost ?
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Podobné parametry s trochu vyšší kapacitou 2500mAh mají články EVE 18650-25P 2500mAh, které jsou v českém eshopu MIVVY aktuálně za 54Kč bez DPH při odběru 1 až 49 kusů. Zde je datasheet. Max. vybíjecí proud 30A, max. nabíjecí proud 4A. Deklarovaný vnitřní odpor: ≤ 18 mΩ. S články EVE mám dobrou zkušenost.
Články Molicel INR18650-P28A 2800mAh, které zde zmínil dracekvo vyjdou u NKONu aktuálně při odběru do 9-ti kusů 3,71 EUR bez DPH tj. cca 94 Kč a při odběru 10 až 99 kusů 3,47 EUR bez DPH tj. cca 88 Kč. Zde je datasheet. Max. vybíjecí proud 35A, max. nabíjecí proud 6A. Deklarovaný vnitřní odpor: ≤ 20 mΩ. Dle deklarovaných parametrů mají ze zde dosud zmíněných nejvyšší kapacitu i max. nabíjecí a vybíjecí proud. S těmito články nemám zkušenost.
Dále uvedené jen na porovnání.
SONY18650VTC5 2600mAh vycházejí u MIVVY na 115 Kč bez DPH při odběru 1 až 49 kusů. Na NKONu jsou aktuálně při odběru do 9-ti kusů 4,92 EUR bez DPH tj. cca 125 Kč a při odběru 10 až 99 kusů 4,17 EUR bez DPH tj. cca 106 Kč. Zde je datasheet. Max. vybíjecí proud 30A, max. nabíjecí proud 4A. Deklarovaný vnitřní odpor: 8 až 18 mΩ
SONY18650VTC6 3000mAh vycházejí u MIVVY na 131 Kč bez DPH při odběru 1 až 49 kusů. Na NKONu jsou aktuálně při odběru do 9-ti kusů 3,51 EUR bez DPH tj. cca 89 Kč a při odběru 10 až 99 kusů 3,35 EUR bez DPH tj. cca 85 Kč. Zde je datasheet. Max. vybíjecí proud 30A, max. nabíjecí proud 6A. Deklarovaný vnitřní odpor: ≤ 12,8 mΩ
Ceny uvádím jen za samotné články tj. bez ceny za dopravu.
Viz výše doplněno pro porovnání z hlediska deklarovaného vnitřního odporu, ale jsou to deklarované parametry menší nebo rovno tj. v reálu může mít ten či onen kus například u toho rozmezí ≤ 20 mΩ samozřejmě i nižší hodnotu než 20 mΩ. Je to tedy spíš o tom jak výrobce v datasheetu nasadil laťku a jak moc se to pak v reálu liší u nových článků v praxi je otázkou. U starších článků bude vnitřní odpor v čase narůstat. Obecně vnitřní odpor se může u téhož článku lišit nejen v závislosti na stáří, ale i na aktuální teplotě a stavu nabití.
Doporučuji k přečtení zajímavý článek o vnitřním odporu článků, ve kterém jsou stručně mimo jiné popsány i různé způsoby měření vnitřního odporu včetně elektrochemické impedanční spektroskopie (EIS). Jsou tam i na grafu viditelné závislosti jak roste vnitřní odpor s klesající úrovní nabití (zejména pod 20%) nebo s klesající teplotou. Graf se týká článků tam zmíněného výrobce. Ohledně vnitřního odporu viz třeba také starší téma na tomto serveru.
Podle datasheetu byly ty články skladovány zřejmě z výroby ve stavu napěťově pod 30%.Celeron píše:Ledový z balíku mají kolem 3,56V a vnitřní odpor se pohybuje od 15,9 do 17,8mΩ. Po pouhým ohřátí na stole na cca 20℃ se odpor pohybuje od 14,6 do 16,3mΩ.
S klesající teplotou se vnitřní odpor zvyšuje. Taktéž se zvyšuje s úrovní vybití. Takže po nabití na 4,2V bude vnitřní odpor ještě nižší. Otázkou je po kolika cyklech a jak moc se budou zhoršovat.If the cell is kept as ex-factory status (below 30% of charge). The capacity recovery rate is more than 90% of standard discharge capacity.
Odpoledne snad dám fotku bloku 6S4P, co jsem posmrkal na Glitteru. Není to úplně ideál, bude to chtít udělat pár stahovacích a kolmostních přípravků. Posmrkat 4 baterky paralelně není vůbec problém ale pak je spojit do série, každý patro aspoň dvěma páskama, to je teda dílo.