Nefunkcna nabijacka Parkside PLCP-016A

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PotPalo

#31 Příspěvek od PotPalo »

Tak najprv to odpojiť z elektriky. Asi to bude pre niekoho prekvapenie, ale mostík sa dá merať aj bez vyberania z dosky. Sú to 4 diódy ako schéma napovedá, a tie sa dajú ľahko odmerať. Diódu merať vieme, že? Jedným smerom má mať nejakú priepustnosť, opačným smerom nie. A skraty sa merajú bez napájania, ohmmetrom alebo diódovým testerom. Nezabudnúť 400V kondenzátor pred meraním čohokoľvek vybiť! A opatrne, trochu kúše. :wink:

Ešte ma zaujalo to akoby prepálené a nabobtnané miesto vedľa R8. Vyzerá to ako by horela doska z druhej strany, ale na obrázku nevidieť že by tam bola nejaká súčiastka.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
mi-ro

#32 Příspěvek od mi-ro »

On se dá ten můstek otočit a zapájet obráceně, což by i přežil. To by se ale nelíbilo elytu. A průraz primárního vinutí pulzního trafa jsem za 40 let praxe zažil pouze jednou a to byl přístroj po nárazu blesku. Ale jak se nyní ukazuje, +U už je kde má být. Jen ten driver stále nebudí FET.
..to bude jen ňákej odpůrek
lipko

#33 Příspěvek od lipko »

Viem tam zapojit FET a merat. Kazdopadne cez ziarovku mi to uz skrat neukazuje. Este ma napada mozno este vymena toho IC1 za tu cinsku nahradu co mi prisla ci je OK...
PotPalo

#34 Příspěvek od PotPalo »

To si ešte neodmeral? Veď si písal že si na IO nameral 75 Ohmov medzi Gate a GND, tak to isté odmeraj na novom. Ale zvyčajne tam býva nad 10k.
lipko

#35 Příspěvek od lipko »

Som mimo domu uz, zajtra to viem pozriet.
lipko

#36 Příspěvek od lipko »

Ahojte. Zmeral som medzi GND a GATE na IC1 je 154k ohmov.
PotPalo

#37 Příspěvek od PotPalo »

Tak v čom je problém? Osadiť nové súčiastky, odmerať ohmmetrom či sa pri letovaní nevytvoril skrat, teda spoj cínom kde nemá byť, prípadne ho odstrániť, a až to bude v pohode, zapnúť.

Na takéto veci žiarovku nepoužívam. Odmeriam súčiastky, zlé vymením, a po zapnutí to zvyčajne funguje. Treba vedieť pekne pájkovať, nie blemcať cín po doske až niečo skratuje.
lipko

#38 Příspěvek od lipko »

Dobre rano. Po vlozeni FETu mam skrat medzi vyvodmi S a D. FET som meral aj testerom, ten je OK. Zapojenie ide cez vinutie trafa az po usmernovaci mostik. Skrat som nameral tym padom aj na vystupe mostiku aj na hlavnom kondiku.
dred

#39 Příspěvek od dred »

Čo tam máš za mosfet ?? Netreba ho náhodou odizolovať od chladiča? Lebo na chladiči je GND a na mosfete je na kovovej chladiacej ploche "D" !! Pokiaľ nie je "celoplastový" musí tam ísť izolácia !!!
lipko

#40 Příspěvek od lipko »

Mosfet je IRF840. Mam tam dat sludovu podlozku?
dred

#41 Příspěvek od dred »

Samozrejme !!! Aj s plastovou prechodkou na skrutku ! Aj si to prepískni - medzi D a chladičom musí byť NEKONEČNO !
(Najlepšie by bolo zmerať izolačný stav aspoň pri 500V, ale taký merák asi nemáš...)
lipko

#42 Příspěvek od lipko »

Vsetko som vyskladal podla rady a zapol cez ziarovku, ktora blikla a zhasla. Na hlavnom kondiku je 338V, toto som nameral aj na oddelovacom trafe. Na sekundarnej strane trafa je 0V, na vystupe nabijacky su 3V.
patrikvarga

#43 Příspěvek od patrikvarga »

mi-ro píše:On se dá ten můstek otočit a zapájet obráceně, což by i přežil. To by se ale nelíbilo elytu.
Určite?
Přílohy
mosti.jpg
mosti.jpg
lipko

#44 Příspěvek od lipko »

Mostik nemam opacne zapojeny.
dred

#45 Příspěvek od dred »

Keby mal mostík opačne, žiarovka by svietila furt!
lipko píše:Na sekundarnej strane trafa je 0V, na vystupe nabijacky su 3V.
Na sekundáre je striedavé napätie vysokého kmitočtu..Tam DC voltmetrom nenameráš nič a AC voltmetrom len nejaký neidentifikovateľný údaj. Bežný merák nie je pre také kmitočty stavaný..

Zelená LED svieti?? Pokiaľ áno pripoj batériu. Pokiaľ to začne preblikávať na červenú a znovu na zelenú - prípadne zhasnú - a žiarovka začne žhaviť, alebo blikať - odstráň žiarovku a daj to napriamo... nabíjačka potrebuje riadiaci signál z BMS batérie... ktorý zapína proces nabíjania - tým zvyšuje odber a zapojenie cez žiarovku už môže vadiť.
Pokiaľ zelená nesvieti - treba hľadať chybu v riadiacom obvode sekundárnej strany zdroja...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“